Βρετανία: Ανακαλύφθηκαν «σχεδόν άθικτα» μαμούθ ηλικίας 220.000 ετών

Αρχαιολόγοι και παλαιοντολόγοι στην Βρετανία ανακάλυψαν πέντε μαμούθ, που έζησαν 200.000 χρόνια πριν, σε άριστη κατάσταση. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα βρεθούν κι άλλα απολιθώματα, καθώς έχει ανασκαφεί μόλις ένα μικρό σημείο ενός τεράστιου λατομείου χαλικιού.

Πρόκειται για απολιθώματα δύο ενηλίκων, δύο νεαρών και ενός μωρού και τοποθετούνται χρονικά – σύμφωνα με τους παλαιοντολόγους- στην εποχή των Παγετώνων. Η σημαντική αυτή ανακάλυψη έγινε από την αρχαιολογική ομάδα DigVentures  στο Κότσουολντς.

Μαζί με τα απολιθώματα, ανακαλύφθηκαν κοντά στο Σουίντον και πλήθος εργαλείων των Νεάντερταλ που πιθανότατα κυνηγούσαν τα θηρία αυτά 10 τόνων. Ωστόσο, η ομάδα DigVentures δεν έχει ακόμη αναλύσει τα οστά των μαμούθ για να προσδιορίσει εάν έχουν σημάδια εργαλείων Νεάντερταλ πάνω τους.

Τα πολύτιμα αυτά ευρήματα θα προσφέρουν νέα στοιχεία για τον τρόπο ζωής των Νεάντερταλ στις σκληρές καιρικές συνθήκες ψύχους τής τότε Βρετανίας, σε μια περίοδο της προϊστορίας για την οποία ελάχιστα είναι γνωστά. Οι εξαιρετικές ανακαλύψεις θα αναλυθούν σε ντοκιμαντέρ του BBC One που θα μεταδοθεί στις 30 Δεκεμβρίου όπου ο Σερ Ντέιβιντ Ατέμπορο μαζί με τον εξελικτικό βιολόγο, καθηγητή Μπεν Γκάροντ συναντούν αρχαιολόγους και ειδικούς, καταγράφοντας τη σπουδαία ανασκαφή.

Οι ανασκαφές αποκάλυψαν και άλλα σημαντικά και ενδιαφέροντα υπολείμματα της Εποχής των Παγετώνων, συμπεριλαμβανομένων ευαίσθητων φτερών σκαθαριού, εύθραυστων κοχυλιών σαλιγκαριών του γλυκού νερού και λείψανα μαμούθ, όπως χαυλιόδοντες, κόκκαλα ποδιών, πλευρά και σπονδύλους που ανήκουν σε ένα είδος μαμούθ της Στέπας.

 

newsit.gr (Με πληροφορίες από BBC και Guardian)

Προηγούμενο Άρθρο

Προσφορά γλυκών στο Νοσοκομείο Καστοριάς από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους “Το Απόζαρι” και “Απόσκεπος”

Επόμενο Άρθρο

Η μεγάλη δημοσκόπηση του OPEN: Απαισιοδοξία για το 2022, δυσαρέσκεια για πανδημία, δυναμική για Ανδρουλάκη

Τελευταία από Διεθνή