“Αργίτες Μακεδονομάχοι” το θέμα διάλεξης που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Ν. Καστοριάς (φωτογραφίες)

/

“Αργίτες Μακεδονομάχοι”. Αυτό ήταν το θέμα της διάλεξης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Ν. Καστοριάς.

Την εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο των δράσεων του Σπουδαστηρίου Τοπικής Ιστορίας, διοργάνωσε  ο Σύλλογος “Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς” σε συνεργασία με τον Μορφωτικό  Σύλλογο “Η Ορεστίς”  Άργους Ορεστικού.

Ομιλητές ήταν ο δικηγόρος – εκπαιδευτικός Γιώργος Γκίτσος και ο πρόεδρος του Μορφωτικού  Συλλόγου  “Ορεστίς” Άργους Ορεστικού Κώστας Αδάμ.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου “Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα  Καστοριάς” Μάρκος Λάτσιος.

Πρώτος, πήρε τον λόγο ο δικηγόρος – εκπαιδευτικός Γιώργος Γκίτσος, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας μια αναδρομή στο ιστορικό του Μακεδονικού Αγώνα και στην συνέχεια αναφέρθηκε στους Μακεδονομάχους από την περιοχή του Άργους Ορεστικού.

“Όλοι πρέπει να αγαπάμε την πατρίδα μας. Όλοι πρέπει να σηκώσουμε το κεφάλι μας. Όλοι πρέπει να ξέρουμε την ιστορία μας, γιατί λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να ξαναζήσει τα ίδια πράγματα”, επισήμανε ο κ. Γκίτσος.

Για την συνεισφορά του Αργίτη μακεδονομάχου Ναούμ Σπανού στον Μακεδονικό Αγώνα, μίλησε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου “Η Ορεστίς” Άργους Ορεστικού Κώστας Αδάμ.

“Ήταν μία μεγάλη μορφή του Μακεδονικού Αγώνα που δυστυχώς, είναι άγνωστη στους περισσότερους και αδικείται βέβαια και από την βιβλιογραφία.

Ο Ναούμ Σπανός ή “Καπετάν Απίκραντος”, ήταν πράγματι μία μεγάλη μορφή του Μακεδονικού Αγώνα. Ένας άνθρωπος που έδωσε τα πάντα για την υπόθεση της Μακεδονίας και όχι μόνο ως  αγωνιστής.

Χρηματοδοτούσε της επιχειρήσεις του, ήταν ανιδιοτελής, ήταν πάντα κεφάτος μαχητικός, παράτολμος θα έλεγα και συνεισέφερε τα μέγιστα στην καταπολέμηση της Βουλγαρικής Εξαρχίας και των Βουλγάρων κομιτατζήδων.

Είναι νομίζω χρέος μας, και γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, να αναδεικνύουμε αυτές τις μορφές, να μην ξεχνάμε αυτούς τους ανθρώπους και να τους αποδίδουμε την δέουσα τιμή”, υπογράμμισε  ο κ. Αδάμ.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης,  η  κα Αγλαΐα Γουδή, διάβασε  αποσπάσματα από το ημερολόγιο του φαρμακοποιού  Χρήστου Τυπάδη σχετικά με την απελευθέρωση της πόλης του Άργους Ορεστικού από τον τουρκικό ζυγό.

fonikastorias.gr  Ε.Ψ

Προηγούμενο Άρθρο

Ολοκληρώνεται σήμερα η έκθεση φωτογραφίας της Φωτ. Λέσχης Καστοριάς, αφιερωμένη στη μνήμη του μέλους της Κώστα Πλούσιου (φωτογραφίες)

Επόμενο Άρθρο

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού σχολείου Καστοριάς έκοψε την βασιλόπιτα του

Τελευταία από Εκδηλώσεις