Ακόμα να «ωριμάσουν» οι μελέτες για την πιστοποίηση και λειτουργία των Παιδικών Χαρών στον Δήμο μας;

Ενώ ο Δήμος Άργους Ορεστικού άνοιξε τις Παιδικές του Χαρές, ο Δήμος Καστοριάς περιμένει ακόμη να «ωριμάσουν» οι μελέτες ώστε να δοθεί η πιστοποίηση και λειτουργία για τις δικές του Παιδικές Χαρές και ιδιαίτερα γι’ αυτές μέσα στη πόλη, για τις οποίες – παρεμπιπτόντως – υπάρχουν πολλές και δίκαιες διαμαρτυρίες συμπολιτών μας για την μή λειτουργία τους και την κάκιστη εικόνα που παρουσιάζουν, επισκεπτόμενοι κάποιες – με δική τους ευθύνη – για να παίξουν και να χαρούν – έστω κάτω απ’ αυτές τις απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες – οι μικροί μας φίλοι.

Το διαπιστώσαμε βέβαια κι εμείς οι ίδιοι κατα την Μ. Εβδομάδα, όταν επισκεφθήκαμε την Παιδική Χαρά στην περιοχή Ντολτσό (πλάϊ στη λίμνη), η οποία πρόκειται να λειτουργήσει, ως μητροπολιτική και η οποία – σύμφωνα με δήλωσή του, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο fonikastorias.gr αλλά και στην εφημερίδα «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ» πρίν από ένα περίπου χρόνο ο τότε αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων – Πολεοδομίας και Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας, κ. Τριαντάφυλλος Παπαδόπουλος – «έχει ωριμάσει!». Και εφ΄ όσον είχε ωριμάσει η μελέτη για την εν λόγω Παιδική Χαρά, γιατί δεν προχώρησαν οι εργασίες, ώστε σήμερα να είναι σε λειτουργία; Άλλο ένα καλοκαίρι χαμένο για τους μικρούς μας φίλους και μάλιστα τώρα που μπορούν να γίνονται επισκέψεις στις Παιδικές Χαρές.

Μήπως… δεν ευνοεί το κλίμα εδώ στην Καστοριά και αργούν τόσο πολύ να «ωριμάσουν» οι μελέτες, κύριοι του Δήμου μας;

Παραθέτουμε αυτούσια την συνέντευξη που παραχώρησε στο fonikastorias.gr αλλά και  στη «Φωνή» (Αρ. φύλλου 3615/25-6-2020)  ο τότε αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καστοριάς και αναμένουμε μιά απάντηση, για το τί μέλλει γενέσθαι με την λειτουργία των Παιδικών Χαρών, που δεν έχουν πάρει ακόμη πιστοποίηση, τόσο μέσα στη πόλη, όσο και στον ευρύτερο Δήμο μας.

fonikastorias.gr

 

 <Ο Αντιδήμαρχος Καστοριάς Τριαντάφυλλος Παπαδόπουλος στο «fonikastorias.gr» για τις Παιδικές Χαρές του Δήμου>

Ως μητροπολιτική πρόκειται να λειτουργήσει η Παιδική Χαρά στο Ντολτσό («κούνιες») Καστοριάς

Σε διαδικασίες ωρίμανσης των μελετών για τις Παιδικές Χαρές προχωρά ο Δήμος μας,

ώστε να δοθεί η πιστοποίηση για τη λειτουργία τους

Η λειτουργία της παιδικής χαράς στο Ντολτσό ως μητροπολιτική προκειμένου να προσελκύσει επισκέπτες από όλες τις περιοχές της  Δυτ. Μακεδονίας, περιλαμβάνεται στα άμεσα σχέδια του Δήμου Καστοριάς.

Όπως ανέφερε στη «Φωνή» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων – Πολεοδομίας και Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας Τριαντάφυλλος Παπαδόπουλος, πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού  340.000 ευρώ.

«Εμείς, ως νέα δημοτική αρχή έχουμε ωριμάσει την μελέτη της παιδικής χαράς στο Ντολτσό η οποία  είναι η μεγαλύτερη παιδική χαρά του Δήμου και ίσως, όλου του Νομού. Θέλουμε να λειτουργήσει ως μία μητροπολιτική παιδική χαρά για την ευρύτερη περιοχή. Δηλαδή, να μπορεί να έρθει ο επισκέπτης, ίσως μόνο για την παιδική χαρά. Να  πει ο πολίτης της  Δυτικής Μακεδονίας:  «Ευκαιρία, να πάμε και στην παιδική χαρά της Καστοριάς, η οποία είναι δίπλα στη λίμνη, μέσα στο στον ιστορικό ιστό  της πόλης», ανέφερε.

Αυτό το διάστημα η Αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων – Πολεοδομίας και Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας προχωρά τις διαδικασίες ωρίμανσης των μελετών για τις παιδικές χαρές στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καστοριάς, προκειμένου να δοθούν οι απαιτούμενες για τη λειτουργία τους πιστοποιήσεις αφού καμία από αυτές δεν διαθέτει.

«Εμείς από την πλευρά μας ως Δήμος και η δική μου διεύθυνση, ωριμάζουμε τις μελέτες  για την κατασκευή των παιδικών  χαρών όπως ορίζεται να γίνει βάση των προδιαγραφών.

Κατά τα προηγούμενα χρόνια είχαν τοποθετηθεί πινακίδες στις παιδικές χαρές στις οποίες αναγράφονταν ότι  όσοι μπαίνουν μέσα στον χώρο εισέρχονται με δική τους ευθύνη, αφού  δεν ήταν πιστοποιημένες. Έγινε έλεγχος καταλληλότητας και πολλές παιδικές χαρές ξηλώθηκαν.

Από το 2004 έως και το  2019, κατασκευάστηκαν τέσσερις παιδικές χαρές σε όλον τον Δήμο Καστοριάς. Αυτές είναι:  δίπλα από το ΚΑΠΗ του Δήμου Καστοριάς, στην Λεωφόρο Κωπηλατών μπαίνοντας αριστερά, στο πάρκο Ελευθερίας και στο Κεφαλάρι. Αυτές ουσιαστικά κατασκευάστηκαν με προδιαγραφές  ώστε να μπορούν να πάρουν την πιστοποίηση.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι από το Υπουργείο Εσωτερικών υπάρχει  οδηγία σύμφωνα με την οποία τα όργανα των παιδικών χαρών θα πρέπει  κάθε χρόνο να ελέγχονται και να  λαμβάνουν πιστοποίηση. Η πιστοποίηση δεν έχει να κάνει μόνο με  τα όργανα. Έχει να κάνει και με τον περιβάλλοντα χώρο. Αν και η επιτροπή ελέγχου παιδικών χαρών είχε συνεδριάσει, παρόλα αυτά, καθυστερούν από τις αρμόδιες επιτροπές  οι διαδικασίες και  έως σήμερα, δεν έχουν λάβει την απαιτούμενη  έγκριση.

Να αναφέρω ακόμη ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία ωρίμανσης μελετών για τις παιδικές χαρές:  ΛΥΒ, Πολυκάρπης και Μαυροχωρίου.

Η επιλογή δεν είναι τυχαία. Έγινε βάση πληθυσμιακών κριτηρίων και  χιλιομετρικών αποστάσεων από άλλες», σημείωσε.

Εξάλλου, στον Δήμο Καστοριάς στάλθηκε πρόσφατα από τον ΤΑΡ, η σύμβαση  δωρεάς για την κατασκευή επτά παιδικών χαρών στις περιοχές απ’ όπου διέρχεται ο αγωγός. Αυτές θα κατασκευαστούν  σε Ιεροπηγή, Οινόη, Μεσοποταμία, Χιλιόδενδρο, Μανιάκοι, Δισπηλιό και Κορησό.

Ελένη Ψωμαδάκη

Προηγούμενο Άρθρο

Έναρξη προπονήσεων του Α.Σ. Καστοριάς

Επόμενο Άρθρο

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας και την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας

Τελευταία από Τοπικά Νέα