Έγκριση εγγραφής για τα Αργκουτσιάρια Κλεισούρας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

/

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και μεγάλη χαρά ανακοινώθηκε η Απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού για την “έγκριση εγγραφής του στοιχείου Αργκουτσιάρια στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας”.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός, για το θετικό αποτέλεσμα του οποίου εργάστηκαν επίμονα και μεθοδικά, για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι άνθρωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλεισούρας “Ο Δάρβαρης”, ο Δρ. Νικόλαος Δ. Σιώκης αλλά και όλοι οι Κλεισουριείς.

Τα Αργκουτσιάρια της Κλεισούρας είναι ένα τοπικό έθιμο που λαμβάνει χώρα την Πρωτοχρονιά, το οποίο πέρα από την τελετουργική και συμβολική του διάσταση, συνιστά μία πολιτισμική πρακτική που σχετίζεται άμεσα με τη δόμηση και τη διαπραγμάτευση της πολιτισμικής ταυτότητας της κοινότητας, αλλά και με τη συνάφεια της τοπικής ταυτότητας με την υπερτοπική και κατ’ επέκταση με την εθνική ταυτότητα.

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού-Πολιτισμού & Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Καστοριάς, κ. Χρήστος Μουρατίδης χαιρετίζει το γεγονός, εκφράζοντας θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλλαν σε αυτό το αποτέλεσμα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι ο Δήμος Καστοριάς θα συνδράμει στην προσπάθεια περαιτέρω ανάδειξης και προβολής του εθίμου της ιστορικής και μαρτυρικής Κλεισούρας.

Δήμος Καστοριάς

Προηγούμενο Άρθρο

Ερντογάν: Ανακαλύψαμε 320 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα – Ελπίζουμε και στη Μεσόγειο!

Επόμενο Άρθρο

Εγκατάσταση νέου συστήματος θέρμανσης στο Κλειστό Γυμναστήριο από τον Δήμο Καστοριάς (φωτο)

Τελευταία από Παράδοση