Η υπογραφή της σύμβασης, μεταξύ της αναδόχου κατασκευαστική εταιρείας ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε και της προϊσταμένης-επιβλέπουσας αρχής ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε, έγινε στο ξενοδοχείο “Esperos Palace”, παρουσία εκπροσώπου της εκκλησίας, του υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών αρμόδιου για θέματα μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου, του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, της αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δέσποινας Κοζατσάνη, του βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Ζήση Τζηκαλάγια, της επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρίας Αντωνίου, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λοιπών πολιτικοστρατιωτικών αρχών και φορέων της περιοχής μας.
Το έργο: “Κατασκευή Επαρχιακής Οδού Καστοριάς – Πτολεμαΐδας: Τμήμα ρέμα Κώτουρη – όρια νομού Κοζάνης με σήραγγα στην Κλεισούρα” είναι προϋπολογισμού περίπου 71 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο οδικός άξονας θα έχει συνολικό μήκος 10,40 km. και συνολικό πλάτος ασφαλτοστρωμένου οδοστρώματος 8,0 μ. Περιλαμβάνεται μία λωρίδα κυκλοφορίας πλάτους 3,75 μέτρων ανά κατεύθυνση και επιπλέον λωρίδα καθοδήγησης πλάτος 0,25 m.
Επίσης περιλαμβάνει την κατασκευή της σήραγγας της Κλεισούρας διπλής κατεύθυνσης μήκους 1.365 μ. με σήραγγα διαφυγής 1.383μ. σε ένα ιδιαίτερα ορεινό ανάγλυφο, τη γέφυρα του ρέματος Κώτουρη, μήκους 34,60 μ., την κατασκευή τεσσάρων (4) ισόπεδων κόμβων, τεσσάρων (4) διαβάσεων και δύο (2) κτιρίων στα μέτωπα της σήραγγας.
Το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο θα βελτιώσει θέματα οδικής ασφάλειας στις ενδοπεριφερειακές μετακινήσεις μεταξύ των πόλεων Καστοριάς – Κοζάνης – Πτολεμαΐδας.
“Είναι μία σημαντική μέρα για την Καστοριά. Μία σημαντική μέρα για την Δυτική Μακεδονία, δεδομένου ότι υπογράφεται το έργο μεταξύ του αναδόχου και του φορέα υλοποίησης, της σήραγγας της Κλεισούρας.
Είναι ένα σπουδαίο έργο για την Δυτική Μακεδονία, ένα σπουδαίο έργο για την χώρα, δεδομένου ότι συνδέει δύο περιοχές. Περιοχές οι οποίες έχουν μέχρι σήμερα τουλάχιστον, επικοινωνούν από έναν δύσκολο δρόμο και μπορούμε να πούμε ότι είναι απομονωμένες.
Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι αυτό το έργο είχε προετοιμαστεί εδώ και αρκετά χρόνια. Υπήρχε η μελέτη και έφτασε η στιγμή μετά από την απόφαση που πήραμε ως περιφερειακή αρχή και το θέσαμε ως προτεραιότητά μας να μπει σε τροχιά υλοποίησης.
Το έργο ανήκει στους πολίτες της Καστοριάς τους πολίτες της Εορδαίας τους πολίτες της Φλώρινας τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, τόνισε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης.
“Το έργο αυτό ήταν ώριμο από το 2012, όμως η νέα περιφερειακή αρχή υπό τον περιφερειάρχη κ. Κασαπίδη το έθεσε το 2019 σε πρώτη προτεραιότητα και αυτό αποδεικνύεται στο ότι στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2019 ήρθε ως θέμα το εν λόγω έργο και εντάχθηκε με θετικές γνωμοδοτήσεις κατά πλειοψηφία, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020.
Από τότε αρχίζει ένας αγώνας πάρα πολύ δύσκολος και επίμονος που κρατησε τρία χρόνια.
Ειναι ένα έργο της Αυτοδιοίκησης. Για αυτό το έργο κάποιοι άνθρωποι γνωμοδότησαν θετικά πριν από πολλά χρόνια και αυτοί ήταν, το τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο της Καστοριάς, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Εορδαίας.
Άμεσα αρχίζει να υλοποιείται το έργο, επισήμανε η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δέσποινα Κοζατσάνη.
“Σήμερα υλοποιείται ένα όραμα. Ένα Όραμα πολλών χρόνων.
Ένα όραμα που λίγοι άνθρωποι, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού στην Πτολεμαΐδα ξεκίνησαν ουσιαστικά το 1998 και λίγοι άνθρωποι ξεκίνησαν στην Καστοριά με πρωτεργάτη τον αείμνηστο Κώστα Σημαιοφορίδη. Ένα όραμα το οποίο εξελίχθηκε τόσα χρόνια βήμα – βήμα.
Στην διαδρομή αυτή υπήρχαν πολλοί οι οποίοι ανέβαιναν πάνω στο τρένο να υλοποιηθεί το όραμα. Αλλά επειδή μιλάμε για έργα με πράξεις και όχι να εγκαινιάζουμε μουσαμάδες, το όραμα αυτό παίρνει σάρκα και οστά. Υπογράφτηκε η σύμβαση για τη σήραγγα της Κλεισούρας.
Είναι ένα έργο χρήσιμο για όλη την χώρα είναι ένα έργο το οποίο ήταν σωστό ήταν δίκαιο και έγινε πράξη. Και έτσι θα συνεχίσουμε και με τα υπόλοιπα έργα, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών αρμόδιος για θέματα Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος.
“Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική. Υπογράφεται η σύμβαση έναρξης της κατασκευής της σήραγγας της Κλεισούρας. Ένα μεγάλο έργο για το οποίο όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε υπερήφανοι, ένα έργο που το οραματίστηκε πριν από τριάντα χρόνια ο τότε καστοριανός υφυπουργός Κώστας Σημαιοφορίδης. Ένα έργο που χρειάστηκε προμελέτη επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή με νομάρχη τον Κώστα Λιάντση έγιναν οι προμελέτες οι μελέτες και επικαιροποιήθηκαν πριν από δέκα χρόνια.
Ενα έργο που το είχα από την αρχή της πολιτικής μου διαδρομής ως στόχευση. Το πάλευα συνέχεια αλλά μου δόθηκε η δυνατότητα να έχω το βήμα να το προχωρήσουμε όταν σαν επανεκλεγείς βουλευτής τον Σεπτέμβριο το ’19 το έθεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος αμέσως το υιοθέτησε.
Ένα έργο που έχει τη σφραγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας”, σημείωσε ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας.
“Θέλω και εγώ να συγχαρώ την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και προσωπικά τον Γιώργο Κασαπίδη ο οποίος με το που ανέλαβε την θητεία του ως Περιφερειακή αρχή είδε τα δεδομένα στο ΕΣΠΑ και χαίρομαι πάρα πολύ που πήρε αυτή την μεγάλη πρωτοβουλία ώστε σήμερα να υπογράφουμε με την “ΕΓΝΑΤΙΑ” αυτό το μεγάλο έργο.
Είναι ένα έργο που οραματίστηκαν οι προκάτοχοι Βουλευτές, Υπουργοί, κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ένα έργο που ξεκίνησε από ένα όραμα του Κωνσταντίνου Σημαιοφορίδη, ένα όραμα που συνεχίστηκε από τους προκατόχους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ώσπου ήρθε η στιγμή και σήμερα αυτό να γίνεται πράξη.
Σήμερα να υπογράφουμε τη σύμβαση ενός μεγάλου έργου που ενώνει τρεις περιοχές της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και που θα δώσει στις υποδομές της περιφέρειας την απαραίτητη ανάπτυξη”, δήλωσε η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου.
“Πραγματικά σήμερα είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που με τον περιφερειάρχη κ. Κασαπίδη είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράψουμε το πολύ σημαντικό έργο της σήραγγας της Κλεισούρας αλλά και του άξονα ολοκλήρου που έχει μήκος 10,4 km.
Θα το ξεκινήσουμε άμεσα μετά την υπογραφή της σημερινής σύμβασης, ένα έργο το οποίο θα βελτιώσει τα θέματα οδικής Ασφάλειας της ενδοπεριφερειακης μετακίνησης μεταξύ των πόλεων Φλώρινας – Καστοριάς – Κοζάνης – Πτολεμαΐδας. Σίγουρα θα φέρει μία μεγαλύτερη ανάπτυξη στην περιοχή είναι ένα έργο προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ και είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι που φτάσαμε στο σημείο αυτό”, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της “ΕΓΝΑΤΙΑΣ Α.Ε” Κωνσταντίνος Κουτσούκος.
Αναλυτική παρουσίαση του έργου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνα, έγινε από τον Δ/ντή της Δ/νσης Τεχν. Έργων της Π.Ε. Καστοριάς, κ. Σ. Κοτσάκο.
Την εκδήλωση συντόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δέσποινα Κοζατσάνη.
fonikastorias Δ.Ι. – Ε.Ψ.















