Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του την «Ημέρα της Νίκης», ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απευθύνθηκε στο εσωτερικό ακροατήριο σε μία προσπάθεια να εμψυχώσει το ηθικό των Ρώσων αλλά και στους «εχθρούς» στο ΝΑΤΟ και τη Δύση. Στο διάγγελμά του, πριν την έναρξη της παρέλασης, στο πλαίσιο του εορτασμού της «Ημέρας της Νίκης», ο Πούτιν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην απειλή που συνιστούν για τη Ρωσία οι ΗΠΑ και οι «δορυφόροι» τους, την υποδαύλιση της ρωσοφοβίας και επέμεινε στην πίστη στις προγονικές αξίες των Ρώσων. «Είμαστε περήφανοι για τη μεγάλη συμβολή στη νίκη και τιμούμε όλους όσοι συνέτριψαν το φασισμό».
«Σήμερα η πολιτοφυλακή του Ντονμπάς μάχεται για το μέλλον της για να μην ξεχάσει κανείς τα διδάγματα του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Υποκλινόμαστε σήμερα στη μνήμη των μαρτύρων». «Η φρίκη» του παγκόσμιου πολέμου δεν πρέπει να επαναληφθεί ποτέ», τόνισε μεταξύ άλλων. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρέτισε τον «θρίαμβο» της Σοβιετικής Ενωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας και έκανε λόγο για ένα «πρωτοφανές κατόρθωμα ηρωισμού». Ο Πούτιν αναφέρθηκε στις απώλειες που σημειώθηκαν στις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας «μια τραγωδία για όλους μας» αλλά «μια αναντικατάστατη απώλεια για τις οικογένειές τους».
Ευχήθηκε επίσης ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες στρατιώτες και αξιωματικούς και είπε ότι υπέγραψε σήμερα εκτελεστικό διάταγμα προκειμένου να παράσχει «κρίσιμη υποστήριξη» στα «παιδιά των πεσόντων συντρόφων». Σε ένα μικρό διάλειμμα από τη μέχρι σήμερα αντιδυτική ρητορική του, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία τιμά ως αξιότιμους συντρόφους τα μέλη των συμμαχικών στρατών, ανάμεσά τους Αγγλοι, Γάλλοι και Αμερικανοί που πολέμησαν στο πλευρό της Σοβιετικής Ένωσης στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στη συνέχεια απευθύνθηκε στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και στους «πολιτοφύλακες του Ντονμπάς», λέγοντας ότι πολεμούν στη γη τους για να υπερασπιστούν τη Ρωσία. Τέλος επιτέθηκε στις χώρες του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η Ρωσία προσπάθησε «μάταια» να συμβιβαστεί σε θέματα ασφάλειας. «Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν ήθελαν να μας ακούσουν… αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα είχαν αρκετά διαφορετικά σχέδια». Κατηγόρησε τη Δύση ότι «προετοιμάζει ανοιχτά άλλη μια τιμωρητική επιχείρηση» στην περιοχή του Ντονμπάς και έκανε λόγο για μια «απαράδεκτη απειλή για εμάς ακριβώς στα σύνορά μας».
«Πολεμάτε για την Πατρίδα σας, για το μέλλον της», δήλωσε ο Πούτιν στην ομιλία του κατά την ετήσια παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για την Ημέρα της Νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Ο θάνατος κάθε στρατιώτη και αξιωματικού είναι επώδυνος για εμάς», δήλωσε. «Το κράτος θα κάνει τα πάντα για να φροντίσει αυτές τις οικογένειες». Ο Πούτιν ολοκλήρωσε την ομιλία του φωνάζοντας στους συγκεντρωμένους στρατιώτες: «Για τη Ρωσία, Για τη Νίκη, Ζήτω!».
Πηγή: reader.gr
