travel.gr: Πώς οι «Lemon Skates» έκαναν την Καστοριά πόλο έλξης αθλητών από όλη την Ελλάδα

/

Πριν από μερικούς μήνες, βρέθηκα στην Καστοριά, στην προετοιμασία της έκθεσης του street artist Πάνου Ζήζου. Μιλώντας με τον Πάνο για την πόλη και την εξέλιξή της, μου συστήνει τρία παιδιά από την ομάδα των Lemon Skates.

Είναι δραστήριοι και παίρνουν σημαντικές πρωτοβουλίες που ενδυναμώνουν το κοινωνικό αποτύπωμα της κίνησής τους, η οποία εκτός των άλλων, έρχεται να ενώσει όλους τους λάτρεις των extreme sports και της street κουλτούρας στην περιοχή. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, αποκαλύπτεται πώς το εγχείρημα εξελίχθηκε σε μια δυναμική κοινότητα που προωθεί την ελευθερία της έκφρασης, την κοινωνικοποίηση και την αλληλεγγύη μέσω αθλημάτων, όπως το skateboarding, το BMX και το parkour.

Θα συζητήσουμε για τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν, αρχικά, από την τοπική κοινωνία αλλά και πώς κατάφεραν τελικά να κερδίσουν μεγάλη αποδοχή με σκληρή δουλειά και αφοσίωση. Σήμερα, το Lemon Skates έχει γίνει πόλος έλξης για νέους αθλητές και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Στα επόμενα σχέδιά τους, περιλαμβάνονται εκδηλώσεις αλλά και μεγάλες διοργανώσεις, όπως το επερχόμενο 3ο Skateday. Με συνεργασίες σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, η κοινότητα ονειρεύεται να αναδείξει την Καστοριά ως έναν μοναδικό, εναλλακτικό προορισμό για extreme sports και street culture. Μιλήσαμε με τον Δημήτρη Νατσούλη, «ψυχή» του εγχειρήματος, στην προσπάθειά μας, να αποκρυσταλλώσουμε τις μέχρι τώρα, αλλά και τις επόμενες κινήσεις τους.

Τι είναι το Lemon Skates, πώς και πότε ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα;

Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2021. Η πρωτοβουλία ήρθε μέσα από την skate σκηνή της Καστοριάς, με κεντρική ιδέα την ενότητα όλων των extreme αθλητών και αθλητριών της ευρύτερης περιοχής και την ανάδειξη της street κουλτούρας της πόλης, όχι μόνο μέσω των αθλημάτων, αλλά και μέσω της τέχνης. Όσο για το «τι είναι το Λέμον», ειλικρινά δυσκολεύομαι να απαντήσω, ωστόσο θα δανειστώ τα λόγια της Μαρίας Παπαλαμπροπούλου, υποψήφιας δρ. στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας από την τοποθέτησή της σε μια εκδήλωση που είχαμε πραγματοποιήσει τον περασμένο Οκτώβρη.

«Η κοινότητα της Λέμον είναι ένας «ωκεανός» που δεν έχει ιεράρχηση, που μπορεί να κατανοήσει τη διαφορετικότητα, την ανάγκη της κοινωνικοποίησης, την ελευθερία της έκφρασης και την έννοια του ανθρώπου και της αλληλεγγύης». Αυτά είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, η αγαπημένη μας Μαρία και η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορούσε να περιγράψει πιο εύστοχα όλο αυτό που ζούμε από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα.

Ακούγεται αρκετά φιλόδοξο project. Η τοπική κοινωνία πώς είχε ανταποκριθεί αρχικά σε όλο αυτό;

Κοιτάζοντας πίσω στο χρόνο, θεωρώ ότι υπήρχαν δύο κατηγορίες. Υπήρχε μία μεγάλη μερίδα που στήριξε δυνατά το εγχείρημα από τις πρώτες στιγμές. Από την άλλη, υπήρχε μια μερίδα που έβλεπε την προσπάθεια με σκεπτικισμό, το οποίο είναι απολύτως κατανοητό και, αν με ρωτάς, καλώς ήταν έτσι. «Λιώνουμε» στους δρόμους με παιδιά όπως ο Μπίλης ο Σιούτκας, ο Δημήτρης ο Κεραμιδάς, ο Τάκης ο Γούλιος (και άλλοι) από τη δεκαετία του 2000. Δεν θα κάναμε τίποτα «δήθεν» γιατί τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Το μόνο που ξέραμε εξ αρχής, ήταν ότι θα δίναμε τους καλύτερους εαυτούς μας για όλα αυτά που αγαπάμε στην πράξη.

Δυόμισι χρόνια μετά, τι έχει αλλάξει;

Γυρνώντας στο σήμερα, αυτό που ζούμε δεν ξέρω αν περιγράφεται με λόγια. H κοινότητα έχει μεγαλώσει σημαντικά και έχει ενσωματώσει πάρα πολλά «ανήσυχα» και ενεργά άτομα, ενώ, παράλληλα, αυτό που μας κάνει εξίσου χαρούμενους είναι ότι, μέσα από αυτή την προσπάθεια, «γεννήθηκαν» νέες αθλήτριες και αθλητές που, σε άλλη περίπτωση, δεν θα είχαν την ευκαιρία να μάθουν τι είναι το skate, το BMX, τα rollers, το parkour, το scooter και εντέλει να ασχοληθούν με αυτά. Έχουμε τεράστια ευθύνη απέναντι σε αυτά τα παιδιά και στους γονείς τους, οι οποίοι μας εμπιστεύονται και μας υποστηρίζουν κυριολεκτικά με κάθε τρόπο και τους ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό. Επίσης, πολλά άτομα βρήκαν ένα περιβάλλον απολύτως ελεύθερο, στο οποίο εντάχθηκαν, δημιούργησαν, κοινωνικοποιήθηκαν χωρίς να δεχθούν την παραμικρή διάκριση. Μετά από μία σειρά επιτυχημένων δράσεων και εκδηλώσεων, πλέον δεχόμαστε μια τεράστια αγκαλιά από την πόλη μας.

Δείτε τη συνέχεια στο travel.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Έρχεται το ανοιξιάτικο μπαζάρ της Φιλοπτώχου

Επόμενο Άρθρο

Εντός έδρας ήττα της Καστοριάς από την Θύελλα Κατσικά

Τελευταία από Αθλητικά