Το εκλογικό «στοίχημα» του Μακρόν απειλεί να ανατρέψει την πολιτική τάξη πραγμάτων στη Γαλλία – Η ακροδεξιά κοντά στην εξουσία

Η ακροδεξιά στη Γαλλία πανηγυρίζει μετά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που επιβεβαίωσε την κυριαρχία της στη γαλλική πολιτική και την έφερε μπροστά στις πύλες της εξουσίας. Οι υποστηρικτές του αντιμεταναστευτικού «Εθνικού Συναγερμού» (RN) της Μαρίν Λεπέν γιόρτασαν την πρωτιά, καθώς η ίδια δήλωσε ότι «το μπλοκ των Μακρονιστών έχει σχεδόν εξαλειφθεί».

Το ακροδεξιό γαλλικό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) και οι σύμμαχοί του έλαβαν το 33% των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο ήρθε δεύτερο με 28%. Ο κεντρώος συνασπισμός του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έλαβε το 20% των ψήφων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

«Στόχος μου είναι να γίνω πρωθυπουργός για όλο τον γαλλικό λαό, αν οι Γάλλοι μας δώσουν την ψήφο τους», δήλωσε ο 28χρονος ηγέτης του «Εθνικού Συναγερμού», Ζορντάν Μπαρντελά.

Ποτέ στο παρελθόν η ακροδεξιά δεν είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο γαλλικών βουλευτικών εκλογών. Το απλό γεγονός ότι αυτό κατέστη δυνατό είναι ιστορικό, λέει ο βετεράνος σχολιαστής Alain Duhamel, σύμφωνα με το BBC.

Αυτό που θέλουν η Μαρίν Λεπέν και ο Ζορντάν Μπαρδέλα είναι η απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών.

Οι προβλέψεις για τις έδρες στον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής δείχνουν ότι αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία, ο «Εθνικός Συναγερμός» δεν θα μπορέσει να προωθήσει τα σχέδιά του για τη μετανάστευση, τις φορολογικές περικοπές και την επιβολή του νόμου και της τάξης, σημειώνει το BBC.

Δεν υπήρχε λόγος να προκηρύξει ο Εμανουέλ Μακρόν αυτές τις εκλογές, αλλά μετά τη νίκη του «Εθνικού Συναγερμού» στις ευρωεκλογές και τη δική του ταπεινωτική ήττα δήλωσε ότι ήταν η «πιο υπεύθυνη λύση». «Ήταν ένα στοίχημα που τώρα απειλεί να ανατρέψει την πολιτική τάξη πραγμάτων επί τα χείρω», σχολιάζει το βρετανικό Μέσο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του npr.org, υπάρχει ένα γαλλικό ρητό, που περιγράφει το εκλογικό της σύστημα: Στον πρώτο γύρο ψηφίζεις με την καρδιά σου, στον δεύτερο με το μυαλό σου. Αυτό σημαίνει ότι οι επιλογές του δεύτερου γύρου είναι συχνά «τακτικές» – όχι υπέρ ενός συγκεκριμένου υποψηφίου καθαυτού, αλλά για να διασφαλιστεί ότι δεν θα κερδίσει κάποιος άλλος.

Σε αυτό το γεγονός, λοιπόν, φέρεται να πόνταρε ο Εμανουέλ Μακρόν. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο γάλλος πρόεδρος ήθελε να φανεί ενισχυμένη η Λεπέν στον πρώτο γύρο, ώστε από φόβο οι Γάλλοι μαζικά να ψηφίσουν εναντίον της στον δεύτερο γύρο.

Σημειώνεται πως η συμμετοχή ήταν η υψηλότερη για πρώτο γύρο βουλευτικών εκλογών από το 1997, γεγονός που αντανακλά τον κομβικό χαρακτήρα μιας ψηφοφορίας που έγινε μετά από μια αστραπιαία εκστρατεία μόλις τριών εβδομάδων.

Διαβάστε περισσότερα στο newsbeast.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Μια βραδιά στη μάντρα του Αττίκ από τον Σύλλογο “Αθανάσιος Χριστόπουλος”

Επόμενο Άρθρο

Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Ν. Καστοριάς: Πρόσκληση στην τελετή αγιασμού και εγκαινίων κωπηλατικού εξοπλισμού στο ΔΗΝΑΚ

Τελευταία από Διεθνή

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στήριξης για ένταξη προγραμμάτων στην Παρέμβαση Π2-58.5 “Προώθηση οίνων σε Τρίτες Χώρες” στo πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας 2023-2027

Δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και