Επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, από την Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Αντιπρύτανη Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας & Δια Βίου Μάθησης κ. Ελένη Γρίβα, τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Κωνσταντίνο Νίκου, και συνεργάτες τους στο Κέντρο Ημέρας για παιδιά, εφήβους & νεαρούς ενήλικες της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό-ΔΑΔ Ν. Καστοριάς.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν το Μνημόνιο κατανόησης & συνεργασίας που υπεγράφη πρόσφατα από την Πρόεδρο, κ. Ξανθίππη Μπαλλή και τον Πρύτανη, Καθηγητή Θεόδωρο Θεοδουλίδη με σκοπό την επίτευξη των παρακάτω:
1. Συνεργασία σ’ όλους τους τομείς όπου υπάρχει εκπαιδευτικό, επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον με γνώμονα και αριστεία.
2. Οργάνωση κοινών επιστημονικών, αθλητικών, εθελοντικών κ.α. δραστηριοτήτων (π.χ. Σεμινάρια, Ημερίδες, Συνέδρια κλπ.).
3. Την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και καινοτόμων εφαρμογών σε εναλλακτικά περιβάλλοντα.
4. Ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας μέσω της ανταλλαγής δημοσιεύσεων, εκπαιδευτικού υλικού, τεχνογνωσίας, δεδομένων κλπ.
5. Υποβολή, κοινών προτάσεων στο πλαίσιο Εκπαιδευτικών ή και Ερευνητικών προγραμμάτων.
6. Συνεργασία των καθ’ ύλη αρμοδίων Γραφείων, με στόχο:
· Την αξιοποίηση των υποδομών και της τεχνογνωσίας από τους φορείς ή τα Ιδρύματα όπου είναι εγκατεστημένα.
· Την προώθηση θεσμών και πλαισίων, που θα διευκολύνουν και θα προάγουν την έρευνα και την ανάπτυξη νέων μορφών τεχνολογίας, την παραγωγή και προώθηση νέων προϊόντων/υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας κλπ.
7. Την προβολή καλών πρακτικών που προάγουν την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση.
8. Ανταλλαγή συνεργατών και φοιτητών για την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων/στόχων.
9. Συνεργασία σε επίπεδο άθλησης, μέσω της δομής της Ολιστικής Μέριμνας και πιο συγκεκριμένα του Τμήματος Κωπηλασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά και της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό-Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς.
10. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλης της Πανεπιστημιακής Κοινότητας Δυτικής Μακεδονίας για τον Αυτισμό και συνεργασία στο πλαίσιο του εθελοντικού προγράμματος «ΓΙΝΕ ΦΙΛΟΣ».
11. Οποιαδήποτε άλλη συνεργασία, η οποία δεν αντίκειται στις αρχές και τους σκοπούς των δύο συνεργαζόμενων μερών.
Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της διαρκούς ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ της ακαδημαϊκής και της τοπικής κοινότητας, με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων πρωτοβουλιών και τη δημιουργία συνεργειών που θα συμβάλλουν στην πρόοδο και ευημερία των οικογενειών ατόμων με Αυτισμό και όλης της τοπικής κοινωνίας.
Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό-ΔΑΔ Ν. Καστοριάς