Κεντροαριστερά: Ολα του γάμου δύσκολα | Sofokleousin.GR

Σε κλίμα επιφυλακτικότητας και αμοιβαίας καχυποψίας ξεκινούν οι διαδικασίες δημόσιου διαλόγου των πολιτικών δυνάμεων του Κέντρου, που προσπαθούν να διαμορφώσουν  προϋποθέσεις συνεργασίας και μελλοντικής συμπόρευσης. Το Ποτάμι συμμετέχει απρόθυμα, εκτιμώντας ότι η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ελέγξει και να «καπελώσει» τις εξελίξεις, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταλογίζει στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι κινείται σε λογική τακτικισμών, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

Με «μικρό καλάθι» προσδοκιών προσέρχονται στο διάλογο και οι άλλες συνιστώσες της προσπάθειας. Η ΔΗΜΑΡ του Θανάση Θεοχαρόπουλου και οι «Μεταρρυθμιστές» του Σπύρου Λυκούδη προτάσσουν το ζήτημα της πολιτικής φυσιογνωμίας που θα έχει ο νέος φορέας που επιδιώκεται να δημιουργηθεί. Δυσπιστία υπάρχει από πλευράς «Δράσης» του Θ. Σκυλακάκη, που εκτιμά ότι  είναι δύσκολο να προκύψουν κοινές θέσεις από αυτό το αμάλγαμα πολιτικών κινήσεων με διαφορετικές απόψεις και στόχευση.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για «ζύμωση» στο χώρο του Κέντρου και της κεντροαριστεράς δείχνει ο επικεφαλής συντονιστής των «Κινήσεων για τη Σοσιαλδημοκρατία» Γιάννης Τούντας, ο οποίος επιδιώκει να συγκροτήσει έναν νέο πόλο με σαφές ιδεολογικοπολιτικό στίγμα  και να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στις περαιτέρω διεργασίες.

Πολιτικοί σχολιαστές επισημαίνουν πάντως ότι μετά τη συγκρότηση της Επιτροπής Διαλόγου και Θέσεων με πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη,  το πολιτικό στίγμα της προσπάθειας συνεννόησης-συμπόρευσης έχει μετατεθεί «ένα κλικ δεξιότερα» προς το Κέντρο, με αποτέλεσμα να μένει στην Κεντροαριστερά περισσότερος χώρος  για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η τηλεοπτική εικόνα και τα “μηνύματα”

Προς το παρόν, περισσότερα και από  τα καθ’ αυτό πολιτικά ζητήματα, οι συμμετέχοντες  φαίνεται ότι ενδιαφέρονται για τις «εντυπώσεις» και τη σημειολογία του διαλόγου. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην προετοιμασία της πρώτης ανοιχτής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Γκάζι, το μέγα πρόβλημα που ανέκυψε ήταν η… ταξιθεσία της εκδήλωσης – το πού θα καθίσουν οι εκπρόσωποι κομμάτων και κινήσεων, αν δηλαδή θα εμφανισθούν μαζί στην πρώτη σειρά, δίνοντας μήνυμα συμπόρευσης.

 Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ των «Νέων», οι εκπρόσωποι του Ποταμιού είχαν ζητήσει να μη βρίσκονται στην πρώτη σειρά οι αρχηγοί των κομμάτων, οι βουλευτές και γενικώς οι «επίσημοι», για να μην εμφανισθεί στις τηλεοπτικές οθόνες η εικόνα μιας «παλαιοκομματικού τύπου εκδήλωσης».

Στη Σεβαστουπόλεως εξέφραζαν φόβους ότι η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να «καπελώσει» όλη την προσπάθεια συνεννόησης-διαλόγου, παρουσιάζοντας τη σημερινή συνάντηση ως εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Από την άλλη πλευρά, στελέχη του ΠΑΣΟΚ επέκριναν τον Σταύρο Θεοδωράκη ότι όντως προσπαθεί να αποφύγει τα πλάνα που θα τον δείχνουν να κάθεται δίπλα στην Φωφη Γεννηματά, για να μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κυοφορείται συνεργασία

Source: Sofokleousin.GR | Κεντροαριστερά: Ολα του γάμου δύσκολα

Προηγούμενο Άρθρο

Ανατροπές και στο επίδομα ανεργίας – Τι αλλαγές ετοιμάζονται | Aftodioikisi.gr

Επόμενο Άρθρο

«Αν είχε γίνει τότε η νεκροψία, θα είχαν βρεθεί τα πάντα» – Τι λέει ο δικηγόρος της οικογένειας Πολύζου στο KOZANILIFE.GR | KOZANILIFE.GR

Τελευταία από Ελλάδα

Επιστολή διαμαρτυρίας στον Κυρ. Mητσοτάκη από συλλόγους Εστίασης

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 27/11/2023 Προς: Πρωθυπουργό της Χώρας                                                                                                             κ. Κυριάκο Μητσοτάκη Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, Πριν