Περισσότερες από 400 γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας έχουν απευθυνθεί στο Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καστοριάς κατά τα δέκα χρόνια λειτουργίας του

/

Αυτό ανέφεραν οι υπεύθυνες του Κέντρου στην εκδήλωση που διοργάνωσαν σήμερα με αφορμή την Διεθνή  Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας  κατά των γυναικών.

Με απόφαση  της Γενικής  Συνέλευσης του Ο.Η.Ε, η 25η Νοεμβρίου, αναγνωρίστηκε το 1999 ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των  Γυναικών.

Το Κέντρο  Συμβουλευτικής  Γυναικών του Δήμου Καστοριάς, πραγματοποίησε σήμερα  σειρά  δράσεων μπροστά από τα  κτίρια του   Δημαρχείου  και της Περιφερειακής Ενότητας,   σε συνεργασία με το ΕΠ.ΑΛ Καστοριάς.

«Τα  τελευταία  δέκα  χρόνια κατά τα οποία λειτουργεί  το  Κέντρο Συμβουλευτικής  Γυναικών του  Δήμου Καστοριάς έχουν απευθυνθεί σε  αυτό, περίπου 420 γυναίκες, θύματα  ενδοοικογενειακής ή  έμφυλης  βίας  και θύματα πολλαπλών διακρίσεων.

Το 90%  των περιπτώσεων   αφορούν σε γυναίκες οι οποίες  βιώνουν βία στην συντροφική ή στην συζυγική σχέση. Άρα, το 90% α φορά  σε ενδοοικογενειακή βία.

Ένα ακόμη νούμερο που χρειάζεται οπωσδήποτε να αναφέρουμε σήμερα, είναι το  νούμερο 119. Είναι ο αριθμός των γυναικών που δολοφονήθηκαν  στην δική μας  χώρα από το 2019  έως  σήμερα, υπογράμμισε η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Συμβουλευτικής  Γυναικών του  Δήμου Καστοριάς Μαρία Παπαλαμπροπούλου.

Στην δράση που υλοποιήθηκε αναφέρθηκε η κοινωνιολόγος του  Κέντρου Συμβουλευτικής  Γυναικών του  Δήμου Καστοριάς , Δήμητρα  Σταύρακα.

« Έχουμε συνεργαστεί με το Ημερήσιο  ΕΠ.ΑΛ Καστοριάς και με  τον τομέα  Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Τα παιδιά, κρατούν πλακάτ με   ένα μήνυμα το οποίο έχει περάσει  σχεδόν από όλα τα κεντρικά  σημεία της πόλης, είναι το μήνυμα « Δεν είσαι μόνη. Δεν είσαι η μόνη», το οποίο είναι και το κεντρικό μήνυμα των δομών της πρόληψης και αντιμετώπισης  της έμφυλης βίας.

Το απόγευμα και  για μία  εβδομάδα,   με πρωτοβουλία του  Κέντρου Συμβουλευτικής και της  Επιτροπής Ισότητας του  Δήμου Καστοριάς, θα φωταγωγηθεί το κτίριο του  Δημαρχείου με το πορτοκαλί χρώμα. Είναι  το χρώμα που συμβολίζει την έμφυλη βία».

« Το ΕΠ.ΑΛ Καστοριάς αποδέχτηκε την  πρόσκληση του  Κέντρου Συμβουλευτικής  Γυναικών του  Δήμου Καστοριάς  να συμμετάσχει  στη συγκεκριμένη δράση.

 Δουλέψαμε πάνω σε αυτό, μιλήσαμε, ήρθαν και μας ενημέρωσαν οι υπεύθυνες του Κέντρου  Συμβουλευτικής. Τα παιδιά, με πολλή θέρμη, θέλησαν να συμμετέχουν σε αυτόν τον κοινωνικό αγώνα που κάνει το Κέντρο Συμβουλευτικής.

Νομίζω πως και η τέχνη πρέπει να έχει ως απώτερο στόχο, αυτό τον σκοπό. Να βοηθάει  την κοινωνία και  ιδιαίτερα τις  ευαίσθητες ομάδες», σημείωσε ο καθηγητής   Καλλιτεχνικών του  ΕΠ.ΑΛ. Καστοριάς Μάρκος Ντέμκας.

Οι  δράσεις του Κέντρου Συμβουλευτικής του  Δήμου Καστοριάς, θα ολοκληρωθούν με την  ανοιχτή εκδήλωση με βιωματική συζήτηση θέμα της οποίας είναι: « Από τα έμφυλα  στερεότυπα  και τις  διακρίσεις υπάρχει άλλος  δρόμος;» η οποία  θα γίνει  το  Σάββατο  30 Νοεμβρίου στις 6μμ στην αίθουσα του  Ενυδρείου Καστοριάς.

Ελένη Ψωμαδάκη

Προηγούμενο Άρθρο

Ήττα εντός έδρας για τον Α.Σ. Καστοριάς_Άροσις από τον Πιερικό Αρχέλαο

Επόμενο Άρθρο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, προσωπικό των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Κοζάνης και Καστοριάς διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια με συμβουλευτικό περιεχόμενο, για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών (φωτο)

Τελευταία από Εκδηλώσεις