«Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»: Το Τραγούδι της Γης του Γκούσταβ Μάλερ στον Άγιο Αχίλλειο Πρεσπών

/

Ο διεθνώς καταξιωμένος αρχιμουσικός Γιώργος Ζιάβρας και η διακεκριμένη σκηνοθέτις Σοφία Πάσχου, στο πλαίσιο του προγράμματος 2024 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» παρουσιάζουν το έργο: «ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΗ ΓΗ: Μια spatial performance βασισμένη στο Das Lied von der Erde του Gustav Mahler». Μία ελεύθερη καλλιτεχνική υλοποίηση για την υπαρξιακή σύνδεση μεταξύ ανθρώπου και φύσης. Για δύο μόνο παραστάσεις, το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Αυγούστου, στη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου στις Λίμνες Πρέσπες.

 Το έργο αποτελεί μία ελεύθερη καλλιτεχνική υλοποίηση για την υπαρξιακή σύνδεση μεταξύ ανθρώπου και φύσης. Μια θεραπευτική περιδιάβαση, σχεδόν σαν κάθε απογευματινή βόλτα. Μια σχεδόν αρχέγονη εσωτερική ψυχοθεραπευτική σύγκρουση που συμφιλιώνεται με τη νομοτέλεια της συνύπαρξης.

Νωρίς το απόγευμα, οι μουσικοί του ensemble ακροβολίζονται σε καίρια σημεία της βασικής περιπατητικής διαδρομής του νησιού του Αγίου Αχιλλείου της Μικρής Πρέσπας και ερμηνεύουν σολιστικά έργα των Billone, Xenakis, Murail, Saariaho, Yun, Hosokawa κ.α. Ο θεατής περιπλανάται ελεύθερα στα μονοπάτια και το φυσικό τοπίο του Αγίου Αχιλλείου, όπου σχεδόν τυχαία συναντά τις σολιστικές αυτές μουσικές μινιατούρες σύγχρονης μουσικής.

Όσο ο θεατής προχωρά βαθύτερα σε αυτή την ονειρική συνδιαλογή, συνειδητοποιεί πως ό,τι γίνεται με ενσυναίσθηση και σεβασμό, μπορεί να συμβιώνει, έτσι και η μουσική με το τοπίο και τη ζωή της Πρέσπας.

Λίγο πριν τη δύση του ηλίου, σε μία σχεδόν μυσταγωγική τελετουργία, κοινό και μουσικοί θα βρεθούν μαζί στον τόπο της τελετουργίας – συμφιλίωσης, στο μισογκρεμισμένο κοίλο της βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου, που θα ακουστεί σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, το Τραγούδι της Γης του Γκούσταβ Μάλερ στην μεταγραφή του Άρνολντ Σαίνμπεργκ για ορχήστρα δωματίου (Gustav Mahler – Das Lied von der Erde Arr. Schoenberg), υπό την μουσική διεύθυνση του Γιώργου Ζιάβρα.

Η ορχήστρα πλαισιώνει τους διακεκριμένους σολίστ Ανδρέα Καραούλη (τενόρος) και Γεώργιο Ιατρού (βαρύτονος).

Η Σοφία Πάσχου συνενώνει τα επιμέρους υλικά και ενορχηστρώνει μία ενιαία performance που μιλά για ριζώματα και το βίωμα του ανήκειν, εξερευνά τα όρια της προπατορικής ύβρεως του ανθρώπου πάνω στη φύση και εγκλωβίζει το κοινό σε έναν αέναο περίπατο αυτογνωσίας. Στον ρόλο του performer ο ηθοποιός Πάνος Ζυγούρος.

Η Φύση είναι ο τόπος του νησιού του Αγίου Αχιλλείου, και το μέσον της ένωσης των δύο είναι η μουσική

 Το Τραγούδι της Γης, αλλά και η αυτόνομη, σολιστική καλλιτεχνική έκφραση του μουσικού πάνω στο νησί του Αγίου Αχιλλείου, δύναται να θεραπεύει καλλιτέχνες και ακροατές από τα συνεχή τραύματα της μάταιας σύγκρουσης με το αναπόφευκτο. Η performance σηματοδοτεί την πορεία, από τη σύγκρουση ανθρώπου και φύσης, προς τη συμφιλίωση τους. Performers είμαστε όλοι εμείς, όλοι όσοι θα συμμετάσχουν, όσοι βρεθούν στον χώρο της συμφιλίωσης.

Σε μια παράλληλη δράση ο συνθέτης Σταμάτης Πασόπουλος φτιάχνει μια σόλο περφόρμανς για καβάλ, γκάιντα και fixed media, βασισμένη στον μουσικό και κοινωνικό κώδικα της μακεδονικής συνοριογραμμής.

Τοπικά λαϊκά όργανα της Πρέσπας τέμνονται στον «τόπο» των ηχείων με τον ήχο της φωνής, του λόγου και του τραγουδιού. Το φίλτρο της κοινωνικής παραμόρφωσης και της ιστορικής διάβρωσης του τόπου λειτουργεί ως δραματουργικό και ηχοχρωματικό εργαλείο της μουσικής. Η περφόρμανς εκμεταλλεύεται το φυσικό τοπίο της Πρέσπας ως σκηνογραφική παρέμβαση με στόχο ο σύγχρονος μακεδονικός ήχος να αποτελεί οικείο μέλος του Τόπου και της ιστορίας του.

Ταυτότητα Παράστασης

ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΗ ΓΗ, μία spatial performance βασισμένη στο Das Lied von der Erde του Gustav Mahler

24 & 25 Αυγούστου 2024, Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών

Ώρα Έναρξης: 18.00

Είσοδος Ελεύθερη

Ιδέα/Δραματουργία: Γιώργος Ζιάβρας – Σοφία Πάσχου

Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Ζιάβρας

Εκτέλεση παραγωγής/Επικοινωνία: Jay Ραΐσης

Συνεργάτις Παραγωγής: Ειρήνη Λιγάτου

Βαρύτονος: Γεώργιος Ιατρού

Τενόρος: Ανδρέας Καραούλης

Performer: Πάνος Ζυγούρος

Βιολί 1: Κατερίνα Χατζηνικολάου

Βιολί 2: Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης

Βιόλα: Ηλίας Σδούκος

Βιολοντσέλο: Μαρία Σκανδάλη

Κοντραμπάσο: Νίκος Τσουκαλάς

Φλάουτο: Ζαχαρίας Ταρπάγκος

Όμποε: Γιάννης Οικονόμου

Κλαρινέτο: Κώστας Τζέκος

Φαγκότο: Δημήτρης Ντακοβάνος

Κόρνο: Γιάννης Γούναρης

Κρουστά: Παναγιώτης Ζιάβρας, Σταμάτης Πασόπουλος

Πλήκτρα: Αλεξάνδρα Κομνηνού, Γιώργος Κωνσταντίνου

 Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2024 του
θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «’Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», σε συνεργασία με τον Δήμο Πρεσπών.

 Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.
Πληροφορίες & προκρατήσεις: https://allofgreeceone.culture.gov.gr/en/event/tragoudi-sti-gi/

Γραφείο Τύπου Δήμου Πρεσπών

 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Α.Σ.Καστοριάς: Ο Λουκάς Φούφας στην ομάδα της Καστοριάς

Επόμενο Άρθρο

Κάλεσμα συμμετοχής του Ε.Κ.Καστοριάς στο μεγάλο Εργατικό και Κοινωνικό συλλαλητήριο στη Δ.Ε.Θ

Τελευταία από Δυτική Μακεδονία

Δημόσια διαβούλευση και παρουσίαση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και των  Σχεδίων Διαχείρισης για τις Περιοχές του Δικτύου Natura 2000 στην Πρέσπα – Αφορά και την Καστοριά

Ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση για το έργο που περιλαμβάνει 23 Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ)και του Σχεδίου

Συνελήφθη από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς, σε περιοχή της Κοζάνης, 82χρονος ημεδαπός με πάνω από 30 κιλά κάνναβη

Στο πλαίσιο συντονισμένων δράσεων για την καταπολέμηση της εισαγωγής-διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, συνελήφθη από αστυνομικούς της Διεύθυνσης