Παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, ως εκπροσώπου της κυβέρνησης, των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, καθώς και εκπροσώπων των αρχών της περιοχής μας, ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο τα “Δ’ Καραβαγγέλεια 2026” που με μεγάλη επιτυχία διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Καστορίας.
Το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς, τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο ιερουργούντος του μητροπολίτου Πατρών Χρυσοστόμου ως εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και συλλειτουργούντων των μητροπολιτών Σταγών και Μετεώρων Ειρηναίου, Φλωρίνης Θεοκλήτου και Καστορίας Καλλινίκου.
Στη συνέχεια, έγινε Ιερό Μνημόσυνο για τον μητροπολίτη Γερμανό Καραβαγγέλη και όλους τους άλλους Μητροπολίτες της Καστοριάς.
Αμέσως μετά, ο μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, τίμησε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια με τον Σταυρό του Αγίου Μηνά ελευθερωτή της πόλης μας, του προσέφερε επίσης μία εικόνα του αγίου Καλλινίκου επισκόπου Εδέσσης και έναν πίνακα ο οποίος απεικόνιζε βυζαντινό ναό της Καστοριάς.
Ακολούθησε ομιλία από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε:
“Να διαβεβαιώσω δια του συμβολισμού, την κοινωνία της ιστορικής αυτής πόλης αλλά και της Μακεδονίας, για την πρόθεση, διαχρονικά και ως συνταγματικά οφείλεται, της ελληνικής πολιτείας να διασφαλίσει την ελληνικότητα και δια της ελληνικότητας, δεν εννοώ μόνο την κυριαρχία, αλλά και το επίπεδο ζωής το οποίο είναι απαραίτητο για να επιβιώσουν αυτές οι περιοχές.
Προσλαμβάνω απολύτως την πρόκληση που αντιμετωπίζει η ιστορική αυτή πόλη της Καστοριάς. Έκλεισε ένας κύκλος οικονομικής δραστηριότητας της και οφείλει τάχιστα να ανοίξει ένας καινούργιος και να την οδηγήσει σε νέα πορεία. Και προδήλως, αυτό, συνιστά ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης να διευκολύνει και να κινητροδοτήσει αυτή την πορεία.
Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό θα συμβεί. Η πόλη αυτή θα ακμάσει όπως της αξίζει. Όπως και η Δυτική Μακεδονία η οποία στο σύνολό της αντιμετωπίζει ανάλογες προκλήσεις, θα κινητροδοτηθεί και θα ακμάσει και πάλι”.
Μετα το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Γερμανού Καραβαγγέλη το οποίο βρίσκεται στο προαύλιο του Επισκοπείου.
Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων από παιδιά και στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
fonikastorias.gr Σ.Ι – Ελένη Ψωμαδάκη
















