Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Άμεση η ανάγκη προσχώρησης της Ε.Ε. στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών»

/

Με αφορμή τη διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (25 Νοεμβρίου), υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, πρόταση ψηφίσματος σχετικά με την προσχώρηση της Ε.Ε. στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Μεταξύ των εισηγητών του εν λόγω ψηφίσματος, που θέτει ως βασικό ζήτημα την άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών στην Ε.Ε., ήταν η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη.

Στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η εξάλειψη κάθε είδους βίας κατά των γυναικών θα πρέπει να ριζώσει βαθιά στα θεμέλια της ευρωπαϊκής κοινωνίας, εκτοπίζοντας αναχρονιστικές νοοτροπίες και αντιλήψεις.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η προσχώρηση της Ε.Ε. στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για την κύρωση της Σύμβασης από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης:

«Η βία κατά των γυναικών και η έμφυλη βία εξακολουθούν δυστυχώς να αποτελούν εκτεταμένα φαινόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι το 1/3 του συνόλου των γυναικών στην Ευρώπη έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία τουλάχιστον μια φορά στην ενήλικη ζωή τους, ενώ περίπου 20% των νεαρών γυναικών έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση μέσω διαδικτύου.

Η καταπολέμηση και η εξάλειψη κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών, το δικαίωμα στην ίση μεταχείριση αλλά και στη μη διάκριση συνιστούν θεμελιώδη δικαιώματα, κατοχυρωμένα στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Αυτό που μένει ακόμα είναι να ριζώσουν τα δικαιώματα αυτά βαθιά στα θεμέλια των κοινωνιών μας και να εφαρμοστούν στην πράξη και στην καθημερινή ζωή, αλλάζοντας αναχρονιστικές νοοτροπίες και αντιλήψεις.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί σημαντικό νομικό κείμενο που καλύπτει το θέμα της βίας κατά των γυναικών σε διάφορα επίπεδα, θέτοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις και στόχους, όπως πρόληψη, καταπολέμηση των διακρίσεων, ποινικές κυρώσεις για την αντιμετώπιση της ατιμωρησίας καθώς και προστασία και στήριξη των θυμάτων.

Η προσχώρηση της Ε.Ε. σε αυτήν θα εξασφαλίσει ένα συνεκτικό ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας αλλά κυρίως θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για την κύρωση της Σύμβασης από όλα τα ευρωπαϊκά Κράτη – Μέλη».

Πηγή: eppgroup.euKαταπολέμηση της βίας κατά των γυναικώ?usebuid=9019 | Δελτίο Τύπου | EPP Group in the European Parliament

Προηγούμενο Άρθρο

Προκήρυξη Διαγωνισμού Νέων Ελλήνων Σχεδιαστών στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθέσεως Γούνας “FUR EXCELLENCE IN ATHENS- 2017”

Επόμενο Άρθρο

Σύλληψη 36χρονου για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων στην Κοζάνη

Τελευταία από Διεθνή