fonikastorias.gr: ΣΚΕΠΤΟΓΡΑΜΜΑ – Το Ελληνικό Κοινοβούλιο (του Θωμά Γ. Ηλιόπουλου)

Στην επέτειο των 200 χρόνων της ελληνικής Επανάστασης που γιορτάζουμε φέτος, θεώρησα καλό να πούμε μερικά σύντομα λόγια για το «κτήριο της ελληνικής δημοκρατίας» όπου σήμερα στεγάζεται το ελληνικό κοινοβούλιο. Το ιστορικό κτήριο των Παλαιών Ανακτόρων, που είναι σήμερα η Βουλή των Ελλήνων, λειτουργεί ως βασικό σημείο αναφοράς και άμεσα συνδέεται με την πολιτική ιστορία του τόπου και λειτουργεί ουσιαστικά αλλά και συμβολικά ως η κοιτίδα της Δημοκρατίας και των λαϊκών ελευθεριών.

 Το σύγχρονο ελληνικό μας κράτος έχει ιστορία 200 χρόνων και για μία ολοκληρωμένη από την αρχή του ιστορική εικόνα, φρονώ πως είναι απαραίτητη να μνημονευθούν εδώ τα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα που γέννησαν το Ελληνικό Κράτος με το σημερινό του Κοινοβούλιο.

 ΛΙΓΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

 Το Σχέδιο της Εθνικής Παλιγγενεσίας ανήκει στον Ρήγα Βελεστινλή (1757 – 1798) ο οποίος θυσιάζεται δεκαετίες πριν από την επανάσταση του 1821. Ακολουθεί η ίδρυση και δράση της Φιλικής Εταιρείας 1814 – 1820. Από την ελληνική Διασπορά ακολουθεί η επαναστατική προκήρυξη στις 24 Φεβρουαρίου 1821 από τονΑλέξανδρο Υψηλάντη και στις 23 Μαρτίου 1821 οι επαναστάτες και αρχηγοί Κολοκοτρώνης, Παπαφλέσσας και Πετρόμπεης, απελευθερώνουν την Καλαμάτα. Στις 30 Μαρτίου 1827 η Γ΄ Εθνοσυνέλευση εκλέγει τον Ιωάννη Καποδίστρια «κυβερνήτη της Ελλάδας» με επταετή θητεία. Δολοφονήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 στο Ναύπλιο.

 Στις 6/20 Οκτωβρίου 1827 έχουμε την περίφημη Ναυμαχία του Ναυαρίνου όπου ο συμμαχικός στόλος Αγγλίας , Γαλλίας και Ρωσίας καταστρέφουν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο και η πράξη αυτή γίνεται ο καταλύτης στην εξέλιξη της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Στις 3 Φεβρουαρίου 1830 υπογράφτηκε το Πρωτόκολλο του Λονδίνου που είναι η «Γενέθλια πράξη» του Ελληνικού Κράτους και στις 25 Ιανουαρίου 1833 φτάνει στο Ναύπλιο ο ΄Οθωνας, ο οποίος διορίζεται βασιλιάς της Ελλάδας από τις ανωτέρω μεγάλες δυνάμεις.

 ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ – ΑΝΑΚΤΟΡΑ – ΒΟΥΛΗ – ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Το κτήριο κατασκευάστηκε στο διάστημα 1836-1847, για να γίνει ανάκτορο του Όθωνα, μετά τη μεταφορά της πρωτεύουσας του κράτους από το Ναύπλιο στην Αθήνα το 1834. Ανεγέρθηκε με έξοδα του βασιλιά Λουδοβίκου Α’ της Βαυαρίας, ως προσωπικό δάνειο προς τον Όθωνα.

Το πρώτο εθνικό κοινοβούλιο του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους ιδρύθηκε το 1843, μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου, που υποχρέωσε το βασιλιά Όθωνα να ορίσει το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδος.΄Ετσι ονομάστηκε και η Πλατεία Συντάγματος.

Το επιβλητικό κτήριο της Βουλής των Ελλήνων έχει μεγάλη ιστορία και συνδέεται άμεσα με την ιστορία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Αρχικά ήταν Ανάκτορα του Όθωνα και του Γεωργίου και μετατράπηκε – έναν αιώνα μετά την κατασκευή του – σε Κτήριο της Βουλής.

Η κύρια αίθουσα του Κοινοβουλίου, βρίσκεται στο ισόγειο του κτηρίου, και αποτελείται από ένα αμφιθέατρο στολισμένο με πορφυρά και λευκά μάρμαρα με χρυσά διακοσμητικά. Τα καθίσματα των ελλήνων βουλευτών είναι διατεταγμένα σε 5 ημικυκλικούς τομείς. Το Προεδρείο της Βουλής, το Υπουργικό Συμβούλιο, και οι στενογράφοι είναι τοποθετημένοι σε ξύλινες έδρες, απέναντι από τα καθίσματα των βουλευτών.

Σήμερα είναι η Βουλή (που σημαίνει η θέληση και επιθυμία) των Ελλήνων, είναι ένα διαχρονικό σύμβολο που αποτελεί μέρος της συλλογικής μνήμης. Από την αρχαιότητα έχουμε τις λέξεις μας Βουλή, Βουλευτήριο και Κοινοβούλιο, οι οποίες δηλώνουν το χώρο συναντήσεων και συσκέψεων για τα κοινά, αυτά που ανήκουν σε όλους. Το ίδιο το Κτήριο στο πέρασμα των χρόνων άλλαξε, προσαρμόστηκε και εκσυγχρονίστηκε. Να σημειώσουμε εδώ πως το άρθρο 1 του Συντάγματος που ισχύει σήμερα , όπως αυτό αναθεωρήθηκε το 2008, καθορίζει ότι το θεμέλιο του πολιτεύματός μας είναι η Λαϊκή Κυριαρχία: «Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα». Στο ίδιο άρθρο τονίζεται πως «Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία» και πως «Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία».

Το λαό αντιπροσωπεύει στη διοίκηση του ΄Εθνους το βουλευτικό σώμα, που είναι οι βουλευτές (η λέξη σημαίνει αυτούς που θέλει ο λαός). Οι βουλευτές στην ελληνική βουλή είναι 300 που εκλέγονται από το εκλογικό σώμα για περίοδο τεσσάρων ετών.

Στα σημερινά κράτη, επειδή οι πολίτες είναι πολλοί, δεν είναι δυνατόν να συγκεντρώνονται όλοι μαζί συχνά και να αποφασίζουν για όλα τα ζητήματα που τους αφορούν. Για αυτό και οι πολίτες δεν αποφασίζουν πλέον απευθείας οι ίδιοι για όλα τα θέματα, αλλά αναθέτουν την εξουσία αυτή στους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους, τους βουλευτές. Για το λόγο αυτό η Δημοκρατία μας ονομάζεται σήμερα Αντιπροσωπευτική. Στην αρχαία Αθήνα όλοι οι πολίτες αποφάσιζαν για όλα στην Εκκλησία του Δήμου.

 Οι κύριες λειτουργίες του σημερινού Κοινοβουλίου είναι η ψήφιση νόμων και ο έλεγχος των πράξεων της κυβέρνησης. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο το κτήριο της Βουλής, το Βουλευτικό όπως το αποκαλούσαν στο Νεοσύστατο Ελληνικό κράτος, ή το Βουλευτήριο, να είναι ένα κτήριο που με την εικόνα του και μόνον να εμπνέει τους πολίτες, να πείθει με την στιβαρότητα και τη σοβαρότητά του, αλλά και με το μέγεθος και τη μορφή του.

Το Κτήριο της Βουλής των Ελλήνων που βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας της Ελλάδας, στην πλατεία Συντάγματος και είναι ένα κτήριο που διαθέτει όλες τις προηγούμενες αρετές και αξίες.

Επιπλέον, μπροστά του βρίσκεται το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, για να τιμήσει όλους του ΄Ελληνες στρατιώτες που πολέμησαν για την πατρίδα.

Πολλά μπορούν να ειπωθούν για το Ελληνικό Κοινοβούλιο, εύχομαι όταν βρίσκεστε στην Ελλάδα να απολαύσετε μια περιήγηση γύρω του και εντός του, άλλα και στα άλλα ενδιαφέροντα σημεία της ελληνικής ιστορίας της πατρίδας μας.

Προηγούμενο Άρθρο

fonikastorias.gr: Του Λαζάρου και των Βαϊων…΄Ανοιξη του 1940 (Γράφει η Μαρούλα Βέργου Γκαμπέση)

Επόμενο Άρθρο

ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ – ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ (Αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821) {Γράφει: Ο Λεωνίδας Θ. Πουλιόπουλος¹} – φωτογραφίες

Τελευταία από ΑΠΟΨΕΙΣ