fonikastorias.gr: Νέοι που μένουν και επιχειρούν στην Καστοριά | Ohmami – Μίλτος Τζήμας

Το fonikastorias.gr  παρουσιάζει τη νέα του στήλη, με συνεντεύξεις από νέους επιχειρηματίες που μένουν και επιχειρούν στην πόλη μας την Καστοριά, κάτω από αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες!

Τι είναι αυτό που τους κάνει να μένουν εδώ και να μην φεύγουν σε κάποια άλλη πόλη της Ελλάδας ή του εξωτερικού; Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της πόλης; Τι θα άλλαζαν οι ίδιοι στην πόλη;

Στην πρώτη συνέντευξη αυτής της στήλης φιλοξενούμε τον Μίλτο Τζήμα, ιδιοκτήτη της επιχείρησης Ohmami Street Food στον χώρο της εστίασης.

fonikastorias.gr : Μίλησέ μας λίγο για το background σου. Πού γεννήθηκες, πού μεγάλωσες, σε ποια σχολή πήγες.

Μίλτος Τζήμας: «Καλησπέρα. Χαίρομαι πολύ που παίρνεις αυτή τη πρωτοβουλία για αυτή τη στήλη γιατί χρειάζεται ο κόσμος να καταλάβει σε τι πόλη ζούμε και τι μπορούμε να κάνουμε με όλο τον πλούτο που έχουμε εδώ.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Καστοριά, σπούδασα management σε ένα αγγλικό πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο με βοήθησε γενικότερα να κάνω πράγματα για το μέλλον».

fonikastorias.gr  : Για ποιόν λόγο επέλεξες αυτή τη δουλειά και γιατί το επιχείρησες στην Καστοριά και όχι κάπου αλλού;

Μ.Τ.: « Μετά τις καραντίνες του κορωνοϊού,  ήμουν σε μία φάση που σκεφτόμουν τι να κάνω για να μείνω στην πόλη και το μόνο που μπορούσα να κάνω και μου άρεσε, ήταν να προσφέρω κάτι ωραίο το οποίο της λείπει και το είχα μεράκι. Γενικότερα το έκανα  σαν άνθρωπος αφιλοκερδώς και επέλεξα να  ανοίξω  μία επιχείρηση για να μπορώ να ζω μέσα από αυτό και να μπορώ να εξελίξω  την πόλη μου μέσα από την επιχείρηση που έχω».

fonikastorias.gr  : Ποιό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Καστοριάς και ποιο το μεγαλύτερο μειονέκτημα;

Μ.Τ.: « Το πλεονέκτημα της Καστοριάς επιχειρηματικά είναι ότι μπορείς να στήσεις πολύ εύκολα μια επιχείρηση γιατί έχεις στην αρχή ανθρώπους που μπορούν να σε βοηθήσουν και να σε στηρίξουν στα πρώτα σου βήματα και επίσης ξέρεις περίπου πού κινήσε πριν ξεκινήσεις, ξέρεις τι ζητά ο κόσμος ξέρεις και τις ανάγκες της πόλης.

Γενικότερα σαν πόλη είναι πιστεύω η ιδανική για να ζήσει κάποιος σε σχέση με μία μεγαλύτερη, με λιγότερα προβλήματα, λιγότερα έσοδα φυσικά αλλά και με λιγότερα έξοδα. Με διάφορα  πράγματα που μπορείς να κάνεις στον ελεύθερό σου χρόνο ειδικά αν σου αρέσει η φύση. Εγώ για παράδειγμα, όταν έχω ελεύθερο χρόνο θα πάω στο βουνό θα κάνω τα χόμπυ μου και πολύ φθηνά από άποψη μετακίνησης και πολύ εύκολα από άποψη χρόνου. Είναι κάτι που το εκμεταλλεύομαι γενικά και είναι και ένας από τους λόγους που επέλεξα να μείνω στην Καστοριά.

Μειονέκτημα στην Καστοριά είναι ότι δεν έχει μεγάλο αγοραστικό κοινό και γι’ αυτό πρέπει να προσπαθείς πολύ καθημερινά για να έχεις έσοδα. Επίσης σαν πόλη πιστεύω ότι είναι πολύ παρατημένη και από τους πολίτες της αλλά και από τους αρμόδιους φορείς».

Στην ουσία από την Καστοριά λείπει το brand name

fonikastorias.gr  : Τί πιστεύεις ότι λείπει από την Καστοριά;

Μ.Τ.: «Επιχειρηματικά μιλώντας πάλι, λείπει ένα στήσιμο της λεγόμενης «πιάτσας» δηλαδή μιας πιάτσας με μπαρ, μιας με τσιπουράδικα, μιας για φαγητό κτλπ. Αυτό αν συμβεί μέσα στην πόλη θα περνάει ο περισσότερος κόσμος από όλα τα μαγαζιά.

Νομίζω επίσης ότι χρειάζεται λιγότερα και πιο καλά μαγαζιά. Ήδη έχει αρκετά καλά, αλλά χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια από τους επιχειρηματίες για να τα αναδείξουν.

Επίσης ειδικά στη νότια παραλία που είναι η πιο τουριστική πλευρά της πόλης, οι επιχειρηματίες κάνουν αρκετή προσπάθεια, αλλά οι αρμόδιοι δεν  βοηθούν την ανάπτυξη αυτής της πλευράς της πόλης.

Στην ουσία από την Καστοριά λείπει το brand name. Λείπει ένα σωστό στήσιμο της πόλης».

fonikastorias.gr  : Πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος της πόλης την επιχείρηση και πώς ο κόσμος εκτός πόλης;

Μ.Τ.: «Εγώ βλέπω διαφορές σε διάφορα κοινά. Επειδή το μαγαζί μου είναι σύγχρονο και έχει φτιαχτεί με τις ανάγκες του 2022, ένας φοιτητής καταλαβαίνει τον τρόπο που εξυπηρετείται σαν πελάτης και αντιλαμβάνεται γενικά τον τρόπο λειτουργίας του μαγαζιού. Ένας που είναι άνω των 40 για παράδειγμα δεν του χρειάζεται αυτό που προσφέρει το μαγαζί και το βλέπει σαν παιχνίδι. Κάποιες φορές μπορεί να το κοροϊδεύει κιόλας. Ένας στα 25-30 που είναι και κοντά στη δική μας ηλικία το βλέπει σαν μια έξυπνη ιδέα στο να εξυπηρετείς τον κόσμο. Δηλαδή οι μικροί το βλέπουν σαν φυσιολογικό, οι λίγο μεγαλύτεροι σαν μια έξυπνη ιδέα και οι ακόμα μεγαλύτεροι σαν κάτι περιττό».

fonikastorias.gr  : Εσύ, αν ήταν στο χέρι σου, τί θα άλλαζες για να ανακάμψει η πόλη;

Μ.Τ.: «Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Πιστεύω ότι με πολλά μικρά πραγματάκια μπορεί η πόλη σε βάθος 10 χρόνων να ανακάμψει αρκεί να προσπαθήσουν να δουλέψουν πολύ όλοι για αυτό. Γιατί τώρα δεν δουλεύει κανένας».

fonikastorias.gr  : Τί θα έλεγες σε κάποιον που έχει το δίλημμα να μείνει Καστοριά ή να φύγει; Ποιό είναι τελικά το κριτήριο για να παρθεί αυτή η απόφαση;

Μ.Τ.: «Το σημαντικότερο στοιχείο για να μείνεις σε μια πόλη σαν την Καστοριά, είναι να μην το κάνεις από ανάγκη αλλά από επιλογή. Αν ξεκινήσουμε από εκεί μετά όλα μπαίνουν στον δικό τους δρόμο. Να ξέρεις τον λόγο που την επιλέγεις. Αν γίνει  από ανάγκη θα το κάνεις όλο λάθος και πάντα θα σου λείπει κάτι. Εγώ που έχω έρθει από επιλογή δεν μου λείπει ούτε ο κόσμος, ούτε ο χρόνος και επίσης όσο και να δουλέψω ξέρω ότι θα μπορώ να κάνω κάτι για να σπάσω τη ρουτίνα μου. Η εβδομάδα μου δεν τελειώνει την Παρασκευή, τελειώνει όταν εγώ τελειώσω τις δουλειές μου και στην Καστοριά αυτό μπορείς να το κάνεις πολύ εύκολα, ενώ σε μια άλλη πόλη ξέρεις ότι μέσα στην εβδομάδα δεν έχεις  χρόνο να κάνεις τίποτα λόγω απόστασης και διάφορων αναγκών της μεγάλης πόλης.

Ισχύει ότι η Καστοριά είναι παρατημένη. Από εκεί και πέρα εσύ επιλέγεις αν μπορείς και θέλεις να το κάνεις.

Τα κριτήρια για το αν θα μείνει κάποιος στην Καστοριά έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Τα προβλήματα της πόλης».

fonikastorias.gr  : Τί βοήθεια χρειάζεστε από τους αρμόδιους φορείς; Αν τους είχατε τώρα μπροστά σας τι θα ζητούσατε;

Μ.Τ.: «Θα τους ζητούσα αυτό που σου είπα και παραπάνω. Να αποκτήσει η Καστοριά όνομα. Να ξέρει κάποιος ότι θα έρθει στην Καστοριά για 4-5 πράγματα. Όπως είναι και όλες οι πόλεις του εξωτερικού. Σε κάθε μία πηγαίνεις για κάποιον λόγο. Κάθε μία έχει το brand name της. Αυτή τη στιγμή η Καστοριά είναι μια απρόσωπη πόλη».

fonikastorias.gr  : Ο τουρισμός δεν θα μπορούσε να στηρίξει το brand name της Καστοριάς;

Μ.Τ.: «Δεν υπάρχουν υποδομές. Για παράδειγμα ξέρουμε ότι υπάρχει χιονοδρομικό, έχουμε τη λίμνη, αλλά οι αρμόδιοι δεν το εκμεταλλεύονται αυτό. Δεν το «σηκώνουν» μόνοι τους.

Ο τουρίστας δεν θα έρθει εδώ γιατί έχουμε χιονοδρομικό. Έχει και αλλού χιονοδρομικά. Πρέπει να έρθει εδώ γιατί έχουμε ένα συγκεκριμένο χιονοδρομικό που προσφέρει πέντε πράγματα.

Αυτό που πιστεύω ότι θα βοηθήσει όλη την πόλη είναι να αποκτήσει ταυτότητα. Μετά όλα θα αλλάξουν».

fonikastorias.gr  : Υπάρχουν άτομα στην Καστοριά που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό;

Μ.Τ.: «Πιστεύω ότι υπάρχουν ναι. Πλέον σχεδόν όλοι έχουν σπουδάσει κάτι, πολλοί έχουν ταξιδέψει και έχουν δει  πράγματα, πλέον όλοι μπορούν να ξέρουν πώς λειτουργεί μία πόλη σωστά. Όποιος όμως μπει στη διαδικασία να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να δουλέψει. Όλοι έχουν γνώσεις. Το θέμα είναι το πώς τις αποδίδουν.»

fonikastorias.gr  : Τελικά υπάρχει τρόπος να σωθεί η κατάσταση στην Καστοριά;

Μ.Τ.: «Υπάρχουν οι «κολώνες» για να κρατηθεί η Καστοριά αλλά δεν υπάρχει αυτό που θα τις ενώσει όλες για να τις στηρίξει. Υπάρχουν άτομα να σηκώσουν την πόλη αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να δουλέψουν όλοι μαζί. Ο καθένας ξεχωριστά δεν μπορεί να κάνει κάτι. Μπορεί να κάνει κάτι μόνο για αυτόν και τον κύκλο του και ως εκεί. Αν κάνεις κάτι όμως για τον κύκλο σου και λίγο παραπέρα, τότε θα μπορέσεις σιγά σιγά να ενώσεις τους πυλώνες που στηρίζουν την πόλη για να μπορέσει αυτή να σηκωθεί.

Υπάρχει το υπόβαθρο να κρατηθεί η πόλη ενεργή. Δεν είναι ότι δεν έχει τίποτα να δώσει. Έχει να δώσει πολλά, αλλά πρέπει όλοι μαζί, ο καθένας με το στοιχείο του, να δουλέψουμε. Πρέπει να ασχοληθούν άνθρωποι που να εξασκούν τη δουλειά τους  για να ξέρουν τι κάνουν όταν το κάνουν».

fonikastorias.gr  : Γιατί πιστεύεις ότι οι νέοι της πόλης δεν ασχολούνται με τον Δήμο; Φοβούνται;

Μ.Τ.: «Γιατί ξέρουν ότι έχει πολλή δουλειά και δεν ξέρουν αν η δουλειά τους θα ανταμειφθεί ποτέ. Αν έλεγες σε κάποιον ότι από σήμερα θα αναλάβεις μια πόλη «έτοιμη» θα ήταν πολύ πιο εύκολο να το κάνει. Πρέπει να δούμε την πόλη σαν μια επιχείρηση. Να τη χωρίσουμε σε κλάδους, να δούμε τι δουλεύει και τι όχι και σε αυτό που μένει στάσιμη να πάμε να το διορθώσουμε και να τη σηκώσουμε.

Οι νέοι δεν έχουν δει κάτι καλό να συμβαίνει με επιτυχία στην πόλη οπότε φοβούνται να μπουν στη διαδικασία να ασχοληθούν. Πρέπει οι άνθρωποι όμως που θα το κάνουν να δουλέψουν, να έχουν κότσια και να είναι θετικοί πάνω απ’ όλα!

 Η πόλη δεν χρειάζεται ανθρώπους που έχουν αρνητισμό και μιζέρια. Η πόλη έχει ανάγκη από ανθρώπους που δεν φοβούνται το άγνωστο, που θέλουν να πάρουν κάποιο ρίσκο, να είναι άνθρωποι κυρίαρχοι και δυνατοί. Αυτοί οι άνθρωποι όμως φτιάχνονται εκτός Καστοριάς. Εδώ δεν γίνεται. Πρέπει να πάει κάποιος να σπουδάσει, να δει πράγματα, να γίνει λοιπόν δυνατός και να επιστρέψει στην Καστοριά για να καταφέρει να τη σηκώσει σαν πόλη.»

Κλείνοντας ο Μίλτος Τζήμας σημείωσε, «Υπάρχουν πολλές καλές επιχειρήσεις στην πόλη που είναι πρότυπο! Οι επιχειρήσεις αυτές, που δεν θέλω να τις ονομάσω για να μη ξεχάσω κανέναν, και οι επιχειρηματίες αυτών  είναι πολύ ανώτερες και ανώτεροι σε σχέση με το πώς λειτουργεί η πόλη και οι αρμόδιοι φορείς της. Εμένα αυτό με κρατάει εδώ.

Ασχολούμαι και με κοινωνικές εκδηλώσεις  όπως η διοργάνωση φεστιβάλ και άλλα. Έχω δίπλα μου ανθρώπους που είναι πάρα πολύ σοβαροί και πολύ καλοί επαγγελματίες. Χωρίς αυτούς δεν θα έκανα τίποτα. Υπάρχουν άνθρωποι στην Καστοριά που ο ένας  βοηθάει τον άλλο. Τώρα εγώ δεν βλέπω κάποιο τεράστιο πρόβλημα στην πόλη, αλλά αν φύγουν αυτοί οι άνθρωποι τότε θα υπάρξει. Οι επιχειρήσεις τους δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αντίστοιχες των μεγάλων πόλεων ίσως είναι και καλύτερες από εκείνες.

Εγώ που το βλέπω από τη δική μου δουλειά για παράδειγμα, η φάση του street food τώρα άρχισε να έρχεται με αυτόν τον τρόπο στην Καστοριά. Μαζί με το δικό μου έχουν ανοίξει 2-3 μαγαζιά τα οποία είναι πραγματικά αξιόλογα και κάνουν πολύ καλή δουλειά. Δεν άνοιξαν μόνο για να ανοίξουν. Φίλοι που έρχονται να με δουν από άλλες πόλεις δεν βλέπουν την Καστοριά σαν χωριό όπως την βλέπουν πολλοί Καστοριανοί και θέλουν να φύγουν, γιατί καταλαβαίνουν και αναγνωρίζουν τη δουλειά και την προσπάθεια που κάνουμε εδώ για να αντέξουμε. Εμείς εδώ προσπαθούμε πιο πολύ και αυτό το αναγνωρίζουν».

Από τη μεριά μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε πολύ τον Μίλτο Τζήμα για τη συνέντευξη. Είναι πολύ σημαντικό να μένουν νέοι άνθρωποι και να στηρίζουν την Καστοριά.

Το Ohmami μπορείτε να το βρείτε στην οδό Άρτης 23 στην Καστοριά και στο τηλέφωνο 24673 05333 καθώς και στις εφαρμογές παραγγελίας φαγητού.

Αυτή η στήλη δημιουργήθηκε από τo fonikastorias.gr  πρωτίστως για να βοηθήσει τους αρμόδιους να δουν την πόλη και τις ανάγκες της μέσα από τα μάτια νέων που μένουν και επιχειρούν στην Καστοριά και να βοηθηθούν.

Η πόλη και οι επιχειρήσεις της πρέπει να στηρίζονται και από τους φορείς αλλά και από τον κόσμο της Καστοριάς για να σταματήσει επιτέλους να κλείνει η μία επιχείρηση πίσω από την άλλη.

fonikastorias.gr – Δημήτρης Σ. Ιατρού

Προηγούμενο Άρθρο

Ανοίγει η πλατφόρμα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την Όμικρον 4 και 5 – Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Επόμενο Άρθρο

Δημόσια Διαβούλευση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Καστοριάς

Τελευταία από Τοπικά Νέα