fonikastorias.gr: Η Καστοριά προγραμματίζει πληθώρα εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821

Εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, έχουν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν φέτος φορείς αλλά και σύλλογοι της Π.Ε Καστοριάς, αν βέβαια το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Ο Δήμος Καστοριάς θα συμμετέχει στις γιορτές των 51 πόλεων που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο του 2021 ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα, ενώ τον ίδιο μήνα θα πραγματοποίησει επιστημονική ημερίδα για την συμβολή της Καστοριάς και της ευρύτερης περιοχής στην Επανάσταση του 1821.

Πέρα από την επιστημονική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί και ένας κύκλος ομιλιών και διαλέξεων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 με ανάλογη θεματολογία.

Επίσης ο Δήμος Καστοριάς με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη θα συμμετέχει στη δράση που οργανώνουν οι δημοτικές βιβλιοθήκες της Μακεδονίας με θέμα στη συμβολή των Μακεδόνων στην Επανάσταση του 1821. Στο πλαίσιοo αυτής της δράσης θα πραγματοποιηθεί ανάλογη έκθεση.

Τέλος, στο πλαίσιο των Πολιτιστικών διαδρομών που οργανώνει ο Δήμος Καστοριάς θα πραγματοποιηθούν επίσης κατά το β΄ εξάμηνο και σε τακτική βάση, θεματικές ξεναγήσεις με θέμα την Καστοριά πριν την Επανάσταση.

Ωστόσο, μέχρι το τέλος του χρόνου και ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, ενδέχεται να πραγματοποιηθούν και άλλες εκδηλώσεις.

Ο Δήμος Άργους Ορεστικού, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν,   δεν έχει προγραμματίσει προς το παρόν κάποιες δράσεις.

Το παράπονό του γιατί η επιτροπή «Ελλάδα 2021» απευθύνθηκε μόνο στους Δήμους – πρωτεύουσες των Νομών, εξέφρασε από την πλευρά του ο δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος.

«Θα μπορούσε η επιτροπή έστω και δυνητικά, να απευθυνθεί σε όλους όσοι θέλουν κ.λπ., να είχαμε αρχίσει μια συνεργασία να κατεβάζαμε κάποιες προτάσεις κι εμείς. Αλλά κανένας δεν μας έχει δώσει σημασία μέχρι τώρα.

Το εάν θα κάνουμε ως Δήμος κάποιες εκδηλώσεις, αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των πραγμάτων. Δηλαδή εάν απελευθερωθούμε κάποια στιγμή από τον ιό. Αν υπάρξει η δυνατότητα, σκεφτόμαστε να κάνουμε κάτι μικρό και λογικό γιατί εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλά και των εθνικών για την επέτειο του 1821», σημείωσε ο δήμαρχος Νεστορίου.

Επετειακές εκδηλώσεις σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν και οι σύλλογοι.

Ο Μ/Σ «Αρμονία» όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Μιχάλης Ζήλας έχει καταρτίσει ένα πλάνο δραστηριοτήτων για την φετινή χρονιά.

«Φέτος είναι η χρονιά που η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την επανάσταση του ΄21 σκεφτόμαστε να κάνουμε κάποια πράγματα με δική μας πρωτοβουλία όπως την δραματοποίηση κάποιων ιστορικών γεγονότων αλλά και δράσεις για παιδιά οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην αυλή του αρχοντικού Αδελφών Εμμανουήλ. Παράλληλα θα συμμετάσχουμε σε δράσεις τις οποίες θα υλοποιήσουν άλλοι φορείς.

Σκεφτόμαστε να κάνουμε διάφορες εκδηλώσεις, αλλά όλα αυτή την στιγμή «είναι στα χαρτιά». Εύχομαι να ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση», τόνισε ο κ. Ζήλας.

Την παρουσίαση του CD το οποίο περιλαμβάνει μελοποιημένα ποιήματα του Καστοριανού ποιητή Αθανάσιου Χριστόπουλου σκοπεύει ο Όμιλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καστοριάς «Μύησις», να εντάξει στις εκδηλώσεις για την επανάσταση του 1821, αφού όπως επισημαίνει ο πρόεδρος Παναγιώτης Κώττας, ο Αθανάσιος Χριστόπουλος ήταν ένα σημαντικό στέλεχος της Φιλικής Εταιρείας.

«Αυτό που σκεφτήκαμε σαν σύλλογος να παρουσιάσουμε κυρίως στο κοινό της Καστοριάς και ίσως και σε ευρύτερο είναι μία εκδήλωση μέσα από την οποία θα καταφέρουμε να αναδείξουμε την ενότητα που υπήρχε και υπάρχει πανελλαδικά, μεταξύ της τότε επαναστατημένης και ελεύθερης Ελλάδας και της υπόλοιπης η οποία βρισκόταν ακόμη υπό τον οθωμανικό ζυγό.

Δεν θα είναι μια απλή μουσικοχορευτική παράσταση. Θα περιλαμβάνει στοιχεία επιστημονικά μέσα από τα οποία θα αναλύσουμε τα μουσικά μέτρα και τους ρυθμούς που υπήρχαν σε τραγούδια της Νότιας Ελλάδας και της Δυτικής Μακεδονίας και κυρίως της Καστοριάς, καθώς και την ρυθμική και κινητική ανάλυση.

Μέσα από τον γενικό τίτλο: «Ο συρτός που μας ενώνει», θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε όλα εκείνα τα στοιχεία μέσα από προσεκτικές αναλύσεις τόσο των μουσικών ρυθμών όσο και των κινητικών μοτίβων, ότι ένα άλλο στοιχείο το οποίο αποδεικνύει την ενότητα του έθνους παρόλο που κάποιοι απελευθερώθηκαν νωρίτερα και άλλοι αργότερα, είναι ακριβώς αυτό. Είναι ο πανελλήνιος χορός που λέγεται συρτός και εμπεριέχει μέσα του την βασική μονάδα όλων των υπολοίπων χορών σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας και αυτό ακριβώς θέλουμε να αναδείξουμε.

Για την υλοποίηση αυτής της πρότασης θα υπάρξει συνεργασία τόσο του δικού μας συλλόγου πιθανόν και κάποιων άλλων συλλόγων της πόλης μας και ενός αριθμού συλλόγων από περιοχές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας οι οποίοι μέσα από το ρεπερτόριό τους θα αναδείξουν αυτή την ενότητα των μουσικών αναπαραστάσεων που θα παρουσιάσουμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ελπχ «Όρμος» Μιχάλης Μπινιάκος.

Δράσεις έχει στα σκαριά και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστοριάς «Αθ. Χριστόπουλος» ωστόσο η πρόεδρός του Άννα Χατζηλεοντιάδου δεν θέλησε να τις αποκαλύψει καθώς όπως είπε, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο σχεδιασμός.

Επετειακό θα είναι το φύλλο Μαρτίου της εφημερίδας «Ορεστίς» την οποία εκδίδει ο Μορφωτικός Σύλλογος «Ορεστίς» Άργους Ορεστικού. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Αδάμ, η εφημερίδα θα περιλαμβάνει αφιερώματα για το 1821.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Εκκλησία της Ελλάδος διά της Ιεράς Συνόδου και των Μητροπόλεων έχει προγραμματίσει για την φετινή χρονιά πλειάδα δράσεων ανά την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το οποίο δημοσιεύεται στον επίσημο ιστότοπο της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά τον μήνα Ιούνιο, προβλέπεται μεταξύ άλλων να γίνουν στην Καστοριά, στο Χιλιόδεντρο και στην Κλεισούρα, Συνοδική Θεία Λειτουργία παρουσία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, επίσημη αναγραφή των Καστοριανών Νεομαρτύρων στις αγιολογικές δέλτους της εκκλησίας, καθώς και ημερίδες.

fonikastorias.gr Ελένη Ψωμαδάκη

Προηγούμενο Άρθρο

Άνοιγμα της αγοράς αύριο 18.1 στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Επόμενο Άρθρο

Πανελλήνιες 2021: Τι αλλάζει φέτος στον τρόπο εισαγωγής

Τελευταία από Τοπικά Νέα