Έναρξη λειτουργίας του Παραρτήματος του Defence Edu Net στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (φωτο)

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας προχώρησε στην έναρξη λειτουργίας του Παραρτήματος του Defence Edu Net, ενός στρατηγικού συνεργατικού σχήματος που αποσκοπεί στη σύνδεση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα. Η συνεργασία αυτή στοχεύει στη δημιουργία ενός καινοτόμου οικοσυστήματος που θα ενισχύσει την έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή τεχνολογίας στον αμυντικό τομέα.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης, επεσήμανε ότι η ίδρυση του Παραρτήματος του Defence Edu Net αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη στρατηγική ανάπτυξης και καινοτομίας του Πανεπιστημίου, τονίζοντας τη σημασία της πρωτοβουλίας. «Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη σύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την παραγωγή και την οικονομία» τόνισε. «Σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, η επιχειρηματικότητα και η επένδυση στην έρευνα αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής» σημείωσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ερευνητικής και βιομηχανικής συνεργασίας για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο Πρόεδροςτης Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ) με διακριτικό τίτλο Defence Edu Net, κ. Αναστάσιος Ροζολής, τόνισε τη σημασία αυτής της συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι η διασύνδεση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με την πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα είναι απαραίτητη για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την τεχνολογική πρόοδο του κλάδου. Ανέφερε επίσης ότι η εταιρεία έχει τη στήριξη πανεπιστημίων και του ΣΕΚΠΥ (Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού), ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκής και βιομηχανικής κοινότητας.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που αναδείχθηκαν κατά την εκδήλωση από τον πρόεδρο του Defenc Edu Net, ο οποίος είναι και Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ είναι οι βιομηχανικές επιστροφές στις δαπάνες των εξοπλιστικών, με την επισήμανση ότι η χώρα μας πρέπει να εξασφαλίσει πως οι μελλοντικές προμήθειες των ΕΔ θα συνοδεύονται από επενδύσεις που θα ενισχύσουν την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Με το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και τις κατάλληλες υποδομές της, η Δυτική Μακεδονία μπορεί να αποτελέσει κέντρο ανάπτυξης για αυτές τις δραστηριότητες. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχει σαφής προσανατολισμός προς τη μείωση της εξάρτησης από μη ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες, ενισχύοντας τις ενδοευρωπαϊκές συνεργασίες.

Το Defence Edu Net, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, σχεδιάζει τη δημιουργία μιας θερμοκοιτίδας καινοτομίας στην περιοχή, που θα λειτουργήσει ως κόμβος για τη δικτύωση ερευνητών και επιχειρήσεων με την εθνική και ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική. Ο συνδυασμός της γεωγραφικής θέσης, των υποδομών και του εξειδικευμένου προσωπικού καθιστά τη Δυτική Μακεδονία ελκυστική επιλογή για τη φιλοξενία βιομηχανικών μονάδων στον τομέα της άμυνας.

Η έναρξη λειτουργίας του Παραρτήματος τουDefence Edu Net στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της περιοχής και της αμυντικής τεχνολογίας στην Ελλάδα. Η στρατηγική αυτή συνεργασία εντάσσεται στις ευρύτερες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση της αυτονομίας και της ασφάλειας μέσω της ανάπτυξης ισχυρής και ανταγωνιστικής αμυντικής βιομηχανίας.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Προηγούμενο Άρθρο

Ευχαριστήρια Δήμου Καστοριάς

Επόμενο Άρθρο

Συλλυπητήριο Μήνυμα της ΠΕΔ Δυτ. Μακεδονίας

Τελευταία από Δυτική Μακεδονία