Εκλογικοί κατάλογοι για «κλάματα»: 10.000 εγγεγραμμένοι εμφανίζονται να έχουν ηλικία … 116 ετών

Εάν πιστέψουμε τους εκλογικούς καταλόγους που χρησιμοποιούνται από το κράτος κάθε φορά που στήνονται κάλπες, στην Ελλάδα υπάρχουν 10.000 συμπολίτες που φέρονται να έχουν γεννηθεί το… 1908. Συνεπώς σήμερα είναι 116 ετών και θεωρούνται κανονικά ενεργοί ψηφοφόροι. Το στοιχείο αυτό από μόνο του αποτελεί μια σαφή ένδειξη για το πόσο αναχρονιστική και προβληματική είναι η κατάσταση που επικρατεί με τους εκλογικούς καταλόγους στη χώρα μας καθώς είναι προφανές ότι δεν έχουμε τόσους υπεραιωνόβιους στην Επικράτεια.

Το υπουργείο Εσωτερικών, υπό την καθοδήγηση του αρμόδιου υπουργού Θοδωρή Λιβάνιου, έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα και προχωρεί τώρα σε συντονισμένες προσπάθειες για την εκκαθάριση και την ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων. Η πρωτοβουλία αυτή είναι απολύτως αναγκαία, διότι οι σωστοί εκλογικοί κατάλογοι αποτελούν ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας και διασφαλίζουν μεγαλύτερη διαφάνεια στις εκλογικές διαδικασίες. Σε αντίθετη περίπτωση, η διατήρηση ανακριβών καταλόγων μπορεί να οδηγήσει σε παρερμηνείες σχετικά με την αποχή και τα πολιτικά συμπεράσματα που εξάγονται από τις εκλογές, γεγονός που επηρεάζει τη στρατηγική των πολιτικών κομμάτων και την ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων από τους ειδικούς.

Οι διπλοεγγραφές φθάνουν τις 1.300

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν προκύψει από την απογραφή του πληθυσμού, το εκλογικό σώμα στην Ελλάδα απαρτίζεται από 9.760.364 εγγεγραμμένους πολίτες, άνδρες και γυναίκες. Ωστόσο, μία από τις πιο σοβαρές ανησυχίες που προκύπτουν είναι η υπερεκτίμηση του αριθμού των ψηφοφόρων άνω των 80 ετών. Οι εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους δείχνουν έναν αριθμό ψηφοφόρων που είναι σαφέστατα πολύ μεγαλύτερος από τον πραγματικό.

Εκτός από τους υπερήλικες ψηφοφόρους, το ζήτημα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι υπάρχουν περίπου 1.300 πολίτες που είναι διπλοεγγεγραμμένοι. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν σε δύο διαφορετικά εκλογικά τμήματα, γεγονός που αποτελεί παραβίαση των εκλογικών κανόνων και δημιουργεί αμφιβολίες για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων στις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς επίσης και στις ευρωεκλογές.

Οι βασικές αιτίες του προβλήματος

Η δημιουργία αυτών των δυσλειτουργιών στους εκλογικούς καταλόγους δεν είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο, αλλά το αποτέλεσμα πολυετούς αμέλειας και κακοδιαχείρισης των δημοτικών και κρατικών αρχών. Ένας από τους βασικούς λόγους για την κατάσταση αυτή, είναι η απουσία ενός ενιαίου πληροφοριακού συστήματος πριν από την εφαρμογή του «Μητρώου Πολιτών». Πριν την ψηφιοποίηση των δεδομένων, η διαχείριση των εκλογικών καταλόγων γινόταν χειροκίνητα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μην διαγράφονται αυτόματα οι πολίτες που μεταδημοτεύονταν σε άλλες περιοχές. Πολλές φορές, οι υπάλληλοι στους δήμους δεν προχωρούσαν στη διαγραφή της παλαιάς εγγραφής του πολίτη από τον αρχικό του δήμο, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται δύο φορές στους καταλόγους.

Διαβάστε περισσότερα στο newsbeast.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Ευχαριστήριο Δήμου Καστοριάς

Επόμενο Άρθρο

Ευρεία σύσκεψη παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας Γ. Αμανατίδη για τη Δημιουργία Πρότυπου Ολοκληρωμένου Κέντρου για άτομα με Αυτισμό στην Καστοριά

Τελευταία από Ελλάδα