«Αλεξάνδρα Γ. Μάνου. Η γιαγιά μου, η δασκάλα», είναι ο τίτλος του βιβλίου το οποίο έγραψε η συντοπίτισσα μας Αλεξάνδρα Ορφ. Μάνου.
Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε κατά την διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην αίθουσα του Ενυδρείου Καστοριάς. Την διοργάνωσαν οι εκδόσεις «Πηγή Παιδείας», η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Καστοριάς και η Δημοτική Α.Ε του Δήμου Καστοριάς « ΜΑΚΕΔΝΟΣ».
Η συγγραφέας στο βιβλίο της, παρουσιάζει την ζωή και το έργο της γιαγιάς της δασκάλας Αλεξάνδρας Γ. Μάνου, η οποία καταγόταν από την Καστοριά, (κόρη των επίσης εκπαιδευτικών Γεωργίου Μάνου και Θωμαΐδος Ιωάννου- «Λιμπάνια» Μάνου).
Πρόκειται για αξιόλογη εκπαιδευτικό και την πρώτη γυναίκα δασκάλα, που ασχολήθηκε με τον συνδικαλισμό.
Η ταραχώδης ζωή της Αλεξάνδρας Μάνου ξεδιπλώνεται μέσα στο ιστορικό πλαίσιο των μεγάλων γεγονότων του 20ου αιώνα.
«Είναι η γιαγιά που με μεγάλωσε.
Η ιστορία της Καστοριάς ήταν κάτι πολύ ζωντανό, κάθε μέρα στο σπίτι μιλούσαμε για την Καστοριά. Είχα ακούσει πολλές διηγήσεις από εκείνη, αλλά και από τον πατέρα μου.
Η γιαγιά έζησε εκατό χρόνια. Πέθανε όταν εγώ ήμουν μεγάλη πια.
Δηλαδή την έζησα πάρα πολύ έντονα. Μου άφησε μεγάλο αποτύπωμα.
Εκτός από τις διηγήσεις από τις οποίες ήξερα τόσα πράγματα, όταν πέθανε, βρήκα στα πράγματα της ένα τρομερό αρχείο και θέλησα να το αξιοποιήσω.
Ήταν ένα αρχείο το οποίο κάθε φορά που έκανε μετακόμιση έπαιρνε μαζί της. Θεωρούσε ότι ήταν το πιο σημαντικό πράγμα.
Είχε μέσα τα διπλώματα των γονιών της, τα δικά της διπλώματα, αποκόμματα εφημερίδων, επιστολές δικές της και αυτές που λάμβανε, φωτογραφίες από τα σχολεία που δίδαξε στην Καστοριά και την Αθήνα.
Θεώρησα ότι ήταν κρίμα να μείνει αναξιοποίητο και έτσι αποφάσισα να γράψω αυτό το βιβλίο, κυρίως για να μείνει στα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα της, παρά για να το εκδώσω. Ήταν τυχαίο που εκδόθηκε.
Είμαι πολύ χαρούμενη που εκδόθηκε και ήρθαμε στην Καστοριά για την παρουσίασή του», τόνισε μεταξύ άλλων η συγγραφέας Αλεξάνδρα Ορφ. Μάνου.
Για το βιβλίο επίσης μίλησαν: η Μαρούλα Βέργου – Γκαμπέση λαογράφος – συνεργάτιδα της εφημερίδας «Φωνή της Καστοριάς», η εκπαιδευτικός Βάσω Μαλέα, ο συγγραφέας Στάθης Μασκαλίδης και η ιδρύτρια των εκδόσεων «Πηγή Παιδείας» Ευαγγελία Τζιάκα.
«Ήταν πολύ μεγάλη τιμή για εμένα να παρουσιάσω το βιβλίο για την δασκάλα, την έξοχη εκπαιδευτικό, την παιδαγωγό, την έξοχη γυναίκα Αλεξάνδρα Μάνου.
Ήταν φυσιογνωμία η οποία νομίζω έχει καθορίσει την παιδαγωγική επιστήμη, τον συνδικαλισμό. Ήταν η πρώτη γυναίκα εκπρόσωπος στην ΑΔΕΔΥ και στην Διδασκαλική Ομοσπονδία, σε μία εποχή που οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου.
Ήταν γυναίκα που είχε πολύ βαθιά μέσα της, το αίσθημα του καθήκοντος και της προσφοράς.
Πραγματικά το βιβλίο είναι πάρα πολύ ωραίο.
Είναι ένα ταξίδι τόσο στην Καστοριά, στην ιστορία, στην Ελλάδα στην Ρουμανία, μαθαίνουμε πάρα πολλά πράγματα για την ιστορία τόπου μας, για την ιστορία της Ελλάδας, αλλά και την προσωπική ιστορία της Αλεξάνδρας Μάνου», σημείωσε η εκπαιδευτικός Βάσω Μαλέα.
«Πρόκειται για ένα καταπληκτικό βιβλίο. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που το διάβασα.
Αναφέρεται σε μία γυναίκα που έχει αφήσει το στίγμα της σε θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση, ήταν και πρωτοπόρος σε ότι έχει να κάνει με την ΑΔΕΔΥ.
Νομίζω πως είναι ένα βιβλίο το οποίο πρέπει ο κάθε Καστοριανός να το έχει στην βιβλιοθήκη του. Πιστεύω ότι θα εντυπωσιαστεί από κάποια ιστορικά γεγονότα που συμβαίνουν στα παλαιότερα χρόνια.
Νομίζω ότι όποιος θα διαβάσει θα τον συναρπάσει η ιστορία αυτής της γυναίκας. Της Αλεξάνδρας Μάνου», σημείωσε ο συγγραφέας Στάθης Μασκαλίδης.
Στην γνωριμία της με την Αλεξάνδρα Γ. Μάνου, αναφέρθηκε από την πλευρά της η λαογράφος και συνεργάτιδα της εφημερίδας «Φωνή της Καστοριάς», Μαρούλα Βέργου – Γκαμπέση.
«Προσωπικά, χαίρομαι που βγαίνει ένα βιβλίο μέσα από την οικογένεια της Αλεξάνδρας Μάνου και ιδιαίτερα τις εγγονής της. Την Αλεξάνδρα Μάνου την αντάμωσα πριν από πολλά χρόνια. Ήταν άρρωστη, ήταν κλινήρης.
Είχα πάει στο σπίτι της να την επισκεφτώ.
Είχα βρει στοιχεία για την μητέρα της εκπαιδευτικό Θωμαή Μάνου «Λιμπάνια», και πήγαινα να μάθω για την περίπτωση αυτή της μαμάς της, για να τα παρουσιάσω στην εκπομπή που είχα τότε, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Καστοριάς.
Να σημειώσω ότι ένας συγγενής της, μου έλεγε προ ημερών, πως η Αλεξάνδρα Μάνου ήταν μία άριστη εκπαιδευτικός. Μέχρι και από τα ανάκτορα πήρε εντολή να μάθει γράμματα στον τότε μικρής ηλικίας, πρίγκιπα Κωνσταντίνο, δήλωσε η κα. Γκαμπέση.
«Σήμερα παρουσιάζουμε ένα πραγματικά υπέροχο βιβλίο που αναφέρεται σε μία αξιόλογη Καστοριανή. Την Αλεξάνδρα Μάνου.
Πρόκειται για μια γυναίκα άξια λόγου τόσο για όλα όσα έχει προσφέρει στην εκπαίδευση, όσο και για τον αγώνα που έχει κάνει ως μητέρα και ως γυναίκα, σε πολύ δύσκολους καιρούς, να μεγαλώσει ένα παιδί μόνη της και με αξιοπρέπεια», ανέφερε η ιδρύτρια των εκδόσεων «Πηγή Παιδείας» Ευαγγελία Τζιάκα.
Την εκδήλωση προλόγισε η π. πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών Καστοριάς Καίτη Μιρκοπούλου, ενώ τον συντονισμό είχε η βιβλιοθηκονόμος Κατερίνα Νικολάου.
fonikastorias.gr Σ.Ι – Ε.Ψ.