«Η συμβολή των βλαχοφώνων και σλαβοφώνων Ελλήνων στο Μακεδονικό Αγώνα 1878-1908», ήταν το θέμα της διάλεξης η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Ν. Καστοριάς.
Ομιλητής στην εκδήλωση, η οποία έγινε στο πλαίσιο των δράσεων του Σπουδαστηρίου Τοπικής Ιστορίας, ήταν ο πολιτικός επιστήμων και συγγραφέας Κωνσταντίνος Χολέβας.
Στην αρχή, πήρε τον λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς» Μάρκος Λάτσιος, ο οποίος καλωσόρισε τον ομιλητή και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση.
«Στο Μακεδονικό Αγώνα, αγωνίστηκαν όλες οι δυνάμεις του ελληνισμού και υπήρξαν και αγωνιστές που αγωνίστηκαν, πέθαναν ή μαρτύρησαν για τον ελληνισμό και για την εκκλησία και για την ελευθερία.
Ορισμένοι από αυτούς τους αγωνιστές, δεν είχαν ως μητρική γλώσσα μόνο την ελληνική, αλλά ήταν δίγλωσσοι ή αλλόγλωσσοι. Άνθρωποι οι οποίοι αναγκάστηκαν λόγω των περιπετειών του ελληνισμού, κάποιοι να μιλήσουν ένα ελληνολατινικό ιδίωμα δηλαδή τα βλάχικα και άλλοι, να μιλήσουν ένα ιδίωμα ανάμικτο με πολλές ελληνικές και σλαβικές λέξεις, τα οποία όμως δεν σήμαιναν διαφορετική εθνική συνείδηση.
Τεκμηριώνει η ιστορία ότι αυτοί οι άνθρωποι, οι αθάνατοί μας γρεκομάνοι, αγωνίστηκαν για το Πατριαρχείο και για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, απέναντι σε διάφορες προπαγάνδες είτε διπλωματικές, είτε εκκλησιαστικές.
Τους τιμούμε, κλείνουμε το γόνυ και ευχόμαστε, σήμερα, να έχουμε τη φιλία όλων των γειτονικών λαών. Αλλά παρακαλούμε τους πάντες, να σέβονται την ιστορία της Μακεδονίας μας», υπογράμμισε ο πολιτικός επιστήμων και συγγραφέας Κωνσταντίνος Χολέβας.
Την ομιλία του ο κ. Χολέβας ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Εράτυρα Κοζάνης, την αφιέρωσε στους προγόνους του οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά είπε, ο καθένας με τον τρόπο του βοήθησε στους αγώνες της Μακεδονίας.
fonikastorias.gr Ε.Ψ.





