Εγκαινιάστηκε το απόγευμα στο Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς, η περιοδική έκθεση με τίτλο: «Ο ζωγράφος Ιωάννης από την Γράμμοστα Καστοριάς».
Την εκδήλωση διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς με την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας και του Σωματείου Φίλων Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς.
Στην έκθεση παρουσιάζονται έξι φορητές εικόνες, οι οποίες αποδίδονται στον ζωγράφο Ιωάννη.
Την εκδήλωση προλόγισε η προϊσταμένη της ΕΦΑ Καστοριάς Ανδρομάχη Σκρέκα επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:
«Ο Ιωάννης της Γράμμοστας είναι ένας ιδιαίτερα καταξιωμένος και παραγωγικότατος ζωγράφος.
Σώζονται πάνω από δέκα φορητές εικόνες μεγάλων διαστάσεων τόσο στην συλλογή του Μουσείου όσο και στο Επισκοπείο της Ι. Μητροπόλεως».
Το έργο του ζωγράφου, παρουσίασαν με εισηγήσεις τους η επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων Αγγελική Στρατή η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Άγνωστα έργα του ζωγράφου Ιωάννη, γιου του Θεοδώρου, από τη Γράμμοστα στην Καστοριά» και ο αναπληρωτής προϊστάμενος της ΕΦΑ Κοζάνης Δρ. Θεοχάρης Τσάμπουρας, που ανέπτυξε το θέμα: «Ζωγράφος Ιωάννης Θεοδώρου από τη Γράμμοστα, οι μετακινήσεις του και τα κοινωνικοοικονομικά συμφραζόμενα του έργου του».
«Ο Ιωάννης από την Γράμμοστα, αποτελεί σημαντική και δυναμική προσωπικότητα στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο κατά τον 16ο αιώνα και κυρίως το πρώτο μισό του.
Σε αυτόν αποδίδονται η δεσποτικές εικόνες του Χριστού Παντοκράτορος της Θεοτόκου Οδηγήτριας του Ιωάννη του Προδρόμου και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που βρίσκονται ενσωματωμένες στο τέμπλο του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα στην Καστοριά.
Στον ίδιο ζωγράφο αποδίδονται δύο ακόμη εικόνες με θέμα τον Χριστό Παντοκράτορα, που βρίσκονται στο Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς καθώς και το δεύτερο σώμα των τοιχογραφιών στον Ι.Ν. Παναγίας Μουζεβίκη (Άγιος Μηνάς)», σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η κα Στρατή.
«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που ένα μείζον μουσείο της ελληνικής επαρχίας, το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς δίνει κατά κάποιον τρόπο χώρο, να αναπνεύσουν έργα άγνωστα μέχρι τώρα.
Έργα του 16ου αιώνα από έναν ιδιαίτερα σημαντικό ζωγράφο. Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η ευαισθησία με την οποία συνδιαλέγονται αυτά με τα βυζαντινά έργα, γιατί πρόκειται για ένα ιδιαίτερο σύνολο ενός ιδιαίτερου ζωγράφου, που κινείται σε μία εποχή που οι χριστιανοί προσπαθούν να ανακαλύψουν ξανά τον εαυτό τους.
Μέσα στους πρώτους αιώνες της οθωμανικής κατάκτησης θέλουν πλέον να καινοτομήσουν με κάτι διαφορετικό και βλέπουμε μία διαφορετική ζωγραφική που πλέον απομακρύνεται από τα αστικά κέντρα και από την Καστοριά και οι ζωγράφοι προσπαθούν να βρουν νέους τόπους να αναπτύξουν τα εργαστήρια τους, όπως ορεινός όγκος του Γράμμου. Πιστεύω είναι μία σπουδαία έκθεση που ρίχνει φως σε αθέατες πλευρές της βυζαντινής τέχνης», τόνισε ο κ. Τσάμπουρας.
Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη με για το κοινό κατά το ωράριο λειτουργίας του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς, καθημερινά από τις 8:30 έως τις 15:30 και από την 1η Απριλίου από 8:30 έως 17:00, εκτός Τρίτης.
fonikastorias.gr Ε.Ψ.