Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος του Π.Σ. Εργατικών Κατοικιών Καστοριάς “Κέλετρον” & του “Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης Δυτ. Μακεδονίας – Κέλετρον για τον Άνθρωπο” (φωτο)

Την 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, καθημερινά αναδεικνύεται η δραματική αντίθεση, ανάμεσα στις προσδοκίες των λαών, για σταμάτημα της καταστροφής και υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ζωής στον πλανήτη και τα συμφέροντα των ισχυρών κρατών.
Την αναμενόμενη αύξηση του πληθυσμού σε 11 δισεκατομμύρια στα επόμενα 40 χρόνια, θα ακολουθήσει ο τετραπλασιασμός της βιομηχανικής παραγωγής.
Η κατανάλωση του 70% των φυσικών πόρων από το 25% του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών, εκτοξεύει στα ύψη τη ζήτηση και κατανάλωση των φυσικών πόρων, τους καθιστά είδος σε ανεπάρκεια.
Η δημιουργία του 50% της παγκόσμιας ρύπανσης, από επτά μόνο βιομηχανικές χώρες, που είναι υπεύθυνη για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, φανερώνει το φαύλο κύκλο της ανάπτυξης που ευαγγελίζονται.
Η καταστροφή 170 εκατ. στρεμμάτων τροπικών δασών το χρόνο, η συνεχώς αυξανόμενη καταστροφή των εδαφών, των βιοτόπων, οδηγεί σε συνεχή μείωση του όζοντος, αλλάζει το κλίμα του πλανήτη με παραπέρα οδυνηρές συνέπειες για το περιβάλλον.
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου επεκτείνεται αφού μόνο δόσεις ασπιρίνης δίνονται (αν δίνονται) για την αντιμετώπισή του.
Η διατροφική εξάρτηση του πληθυσμού από τα μονοπωλιακά συγκροτήματα (ορμόνες, αντιβιοτικά, φυτοφάρμακα, γενετικά μεταλλαγμένα κλπ.) παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις.
Εξακολουθούν να επιδεινώνονται με βασικά θύματα τις αναπτυσσόμενες χώρες τα τεράστια προβλήματα, της στιβάδας του όζοντος, η ερημοποίηση εκτεταμένων περιοχών, η ανεξέλεγκτη πυρηνική δραστηριότητα (απαρχαιωμένες και «σύγχρονες» εγκαταστάσεις, πυρηνικές δοκιμές και απόβλητα) η διασυνοριακή ρύπανση, η λειψυδρία κλπ.

Οι τοπικοί πόλεμοι συνεχίζουν να σκοτώνουν ανθρώπους να καταστρέφουν χλωρίδα και πανίδα, να απορροφούν τεράστιους φυσικούς πόρους.
Στις 5 Ιουνίου, γιορτάζουμε όλοι οι λαοί της υφηλίου την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος.
Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εργατικών Κατοικιών Καστοριάς <<Κέλετρον>>, σε συνεργασία με το Κέντρο Βιώσιμης Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας – << Κέλετρον για τον Άνθρωπο >>, και το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Καστοριάς, με την παρουσία του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ ΛΙΤΣΚΑ Διονυσίου, προχωρήσαμε την 9-6-2024 ημέρα Κυριακή:
Α/ στον καθαρισμό των οικισμών Παλαιών και Νέων Εργατικών Κατοικιών
Β/ στην δενδροφύτευση (26) Δενδρυλλίων που προσέφερε ο Δήμος Καστοριάς, σε επίκαιρα σημεία των δύο Οικισμών( Παιδικές χαρές, κεντρική Πλατεία, με την συνδρομή 25 Εθελοντών των συλλόγων που διοργάνωσαν την Δράση, και
Γ/ στην πραγματοποίηση διαδραστικού Περιβαλλοντικού εργαστηρίου, στα παιδιά που συμμετείχαν στην δράση, από τον Εθελοντή μας κ. ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ Σάκη, με θέμα <<και στο βάθος κήπος… >>, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην καινούργια παιδική χαρά, δίπλα από τον Δημοτικό Λαχανόκηπο, και το οποίο περιελάμβανε φύτευση δέντρων από τους μικρούς μας φίλους εθελοντές, ενημέρωση για τα οφέλη της ανακύκλωσης, τους μπλε και καφέ κάδους της ανακύκλωσης κα.
Η δράση στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία.
Ο Πρόεδρος των δύο φορέων κ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος, ζήτησε από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, κ. ΛΙΤΣΚΑ Διονύσιο σε συνεργασία με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. ΛΙΑΜΗ Άκη, να προβούν
Α) στην τοποθέτηση (3) κάδων Απορριμμάτων σε επίκαιρα σημεία των Οικισμών, ( θυρίδες ΕΛΤΑ) κα, ως επίσης
Β/ Στον πλήρη καθαρισμό του στρατοπέδου ΛΕΜ, έως την 30 ΙΟΥΝΙΟΥ, χρόνος λήξεως της προθεσμίας που έχει δοθεί από το αρμόδιο Υπουργείο, στα πλαίσια λήψης μέτρων πρόληψης κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, καθώς και μέτρα προστασίας από τις διερχόμενες Αρκούδες, στο κομμάτι του στρατοπέδου που ανήκει στον Δήμο Καστοριάς, καθώς και στα οικόπεδα των (10) ιδιωτών που ευρίσκονται στον χώρο του στρατοπέδου, εάν δεν συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από την κείμενη Νομοθεσία.
Ο Κος Αντιδήμαρχος δεσμεύθηκε για την υλοποίηση άμεσα, των ανωτέρω αιτημάτων των Φορέων που εκπροσωπούν τους Κατοίκους των Οικισμών των Εργατικών Κατοικιών, τα οποία αποσκοπούν στην Προστασία του Περιβάλλοντος και την Λειτουργική Αναβάθμιση των Οικισμών και της ευρύτερης περιοχής Χλόης Καστοριάς.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Προηγούμενο Άρθρο

1ο Παιδικό Φεστιβάλ ΣΠοΣ Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου

Επόμενο Άρθρο

“Οι λιχουδιές της Όλγας”: Δείτε το σημερινό μενού 12/6

Τελευταία από Τοπικά Νέα

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης των γεφυρών Γέρμα, Αμμουδάρας, Άργους Ορεστικού, Γκιόλε & Μεσοποταμίας – Αγ. Κυριακής, από την Π.Ε. Καστοριάς πρ. 335.000€

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης των γεφυρών Γέρμα, Αμμουδάρας, Άργους Ορεστικού, Γκιόλε και Μεσοποταμίας – Αγίας Κυριακής