Τον οδικό χάρτη για την νέα δομή του σιδηροδρόμου στη χώρα παρουσίασε εχθές στο υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας. Το βασικό στοιχείο είναι πως μια νέα εταιρεία, ο “νέος ΟΣΕ” θα ονομάζεται όπως σας έχει αναφέρει το ypodomes.com Σιδηρόδρομοι Ελλάδος και θα αναλάβει τις τύχες του ελληνικού σιδηροδρόμου.
Στην νέα εταιρεία θα είναι ο ΟΣΕ, θα απορροφηθεί η ΕΡΓΟΣΕ και τμήμα της ΓΑΙΑΟΣΕ (δραστηριότητας διαχείρισης του σιδηροδρομικού τροχαίου υλικούμε στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας αλλά και της επιστροφής του σιδηροδρόμου που σε καλύτερες μέρες. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί το νέο σχήμα μέχρι το τέλος του 2025 και αποτελεί ορόσημο του Ταμείου Ανάκαμψης.
To βασικό στοιχείο της νέας εταιρείας είναι πως διεθνούς κύρους Σύμβουλος Μεταρρύθμισης (Reform Consultant), θα ανασχεδιάσει το μοντέλο οργάνωσης, λειτουργίας, διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και πληροφορικής υποστήριξης. Στόχος είναι η “Σιδηρόδρομοι Ελλάδος” να μετατραπούν όπως αναφέρεται σε σύγχρονο φορέα ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
Τέλος, ΕΤΕπ (EIB) αναλαμβάνει την εκπόνηση Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδίου και Επενδυτικού Προγράμματος ανάπτυξης των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα (άνευ ανταλλάγματος – διάρκεια σύμβασης 8 μήνες).
Εξίσου σημαντικό είναι πως επιδιώκεται συνεχής εποικοδομητική συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων (ERA) και πλήρης υιοθέτηση των συστάσεών του, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον προγραμματισμό της εγκατάστασης συστημάτων ERTMS και την εμπέδωση υψηλού επιπέδου ασφαλείας.
Με στόχο την ενδυνάμωση του Εθνικού Φορέα Διερεύνησης (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), προωθείται με το νομοσχέδιο η ενίσχυση της στελέχωσης και η οργανωτική του αναδιάρθρωση, καθώς και η κατοχύρωση της οικονομικής αυτοτέλειάς του. Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη διαδικασία προσλήψεων και υλοποίησης προγραμμάτων εκπαίδευσης.
Προχωρά επίσης σχέδιο δράσης από τον ΟΣE (σε συνεργασία με ΓΑΙΑΟΣΕ και Hellenic Train) για τον τρόπο χρήσης και εφαρμογής του συστήματος GSM-R, τόσο για το υφιστάμενο παρατρόχιο και εποχούμενο σύστημα, όσο και για νέα εγκατάστασή του. Σχετικά με το υφιστάμενο σύστημα, ο ΟΣΕ προγραμματίζει έναρξη λειτουργίας του GSM-R ως πρωτεύον σύστημα ραδιοεπικοινωνίας στο σιδηροδρομικό δίκτυο που είναι εγκατεστημένο, έως τις αρχές του 2025.
Οι στόχοι
Στόχος του υπουργείου ΥΠΟΜΕ είναι η ανάπτυξη και προώθηση μιας κοινής αντίληψης και κουλτούρας σε θέματα ασφάλειας μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών του σιδηροδρομικού τομέα και του προσωπικού τους.
Σε εξέλιξη είναι η κατάρτιση στρατηγικής εσωτερικής επικοινωνίας για τη δημιουργία κουλτούρας ασφάλειας σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ και η προώθηση της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης (tutors & continuous on-the-job training).
Θα υπάρξει ενημέρωση επιβατών – καμπάνιες για τις διαδικασίες ασφάλειας και διανομή ενημερωτικού υλικού.
Οι έξι στρατηγικοί στόχοι της “Σιδηρόδρομοι Ελλάδος” είναι:
1.Ανάπτυξη των σιδηροδρομικών μεταφορών σε συνθήκες μεγαλύτερης ασφάλειας, με εφαρμογή των σχετικών Ευρωπαϊκών προτύπων και κανόνων
2.Επίτευξη πλήρους διαλειτουργικότητας με το σιδηροδρομικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
3.Εγγύηση υψηλής ποιότητας, ανταγωνιστικών υπηρεσιών προς επιβάτες και επιχειρήσεις
4.Επέκταση της κάλυψης και τεχνολογικός εκσυγχρονισμός του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου
5.Υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας και της περιφερειακής ανάπτυξης
6.Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, στήριξη της αειφόρου ανάπτυξης
Ο νέος φορέας θα φέρει τη συνολική ευθύνη μελέτης, ανάπτυξης, συντήρησης και ασφαλούς διαχείρισης των σιδηροδρομικών υποδομών της χώρας.
Η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα κρίθηκε απαραίτητη ώστε να αντιμετωπισθούν τα κενά / επικαλύψεις αρμοδιοτήτων μεταξύ τους, καθώς και η έλλειψη άμεσου αποτελεσματικού συντονισμού, ειδικά στον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας.
Παράλληλα, επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και δίνεται η δυνατότητα ριζικού εκσυγχρονισμού και βελτίωσης του τρόπου λειτουργίας του νέου Διαχειριστή Υποδομής.
Ο Διαχειριστής Υποδομής μετονομάζεται σε «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Μ.Α.Ε.».
Διατηρεί τον δημόσιο χαρακτήρα του, ως Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία, με μοναδικό μέτοχό της το Ελληνικό Δημόσιο και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται:
-Πλήρη εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για τις δημόσιες Ανώνυμες Εταιρείες.
-Λειτουργία, οργανωτική δομή και πληροφορική / τεχνολογική υποστήριξη της νέας εταιρείας με υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών αντίστοιχων ευρωπαϊκών φορέων.
-Σημαντική ενίσχυση της στελέχωσης, με εξειδικευμένο προσωπικό, καταρτισμένο στις σύγχρονες λειτουργίες ενός Διαχειριστή Σιδηροδρομικής Υποδομής, ώστε να καλυφθούν τα υφιστάμενα κενά.
-Εφαρμογή σύγχρονων πρακτικών διοίκησης και αξιολόγησης προσωπικού.
Άσκηση του κρίσιμου ρόλου και της ευθύνης που έχει ο Διαχειριστής Υποδομής σε θέματα ασφαλείας, σε συνεχή συστημική συνεργασία με τις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις, το Υπουργείο και τη ΡΑΣ.
-Υλοποίηση ενός στρατηγικού προγράμματος νέων έργων που διασφαλίζει την ταχεία σιδηροδρομική ανάπτυξη, με προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των επιβατών και των εμπορευματικών δραστηριοτήτων.
-Εισαγωγή συστήματος διοίκησης βάσει στόχων και δεικτών απόδοσης (KPIs) που θα συμφωνηθούν με το Υπουργείο και θα συμπεριληφθούν σε σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ τους.