5 αλήθειες για τα 10.000 βήματα (Γράφει η Ελένη Αλεξίου)

  1. Είναι αρκετά για καλή υγεία; Σίγουρα δε μπορεί να θεωρηθούν ως οδηγία. Ουσιαστικά αποτελούν προϊόν μιας επιτυχημένης διαφημιστικής καμπάνιας, όταν μια εταιρεία στην Ιαπωνία εισήγαγε τον βηματομετρητή manpo-kei, λέξη που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «μετρητής 10.000 βημάτων».
  2. Δεν οδηγούν υποχρεωτικά σε απώλεια βάρους. Καταρχήν οι θερμίδες που καίγονται εξαρτώνται από το σωματικό βάρος του ατόμου αλλά και την ένταση και τη διάρκεια της δραστηριότητας. Ανάλογα λοιπόν με το σωματικό βάρος τα 10.000 βήματα ισοδυναμούν με δαπάνη 250-600 θερμίδων.
  3. Το σύνολο των βημάτων που καταγράφονται από μια συσκευή περιλαμβάνουν κάθε τύπο κίνησης ανεξάρτητα από το ρυθμό ή/και τον τύπο του εδάφους. Όταν κανείς ανεβαίνει (σκάλες ή κινείται σε ανοδική πορεία ή ακόμα και όταν κρατάει επιπλέον βάρος) κάνει σαφώς λιγότερα βήματα. Έτσι ο συνολικός αριθμός θα είναι πιο μικρός εκείνη την ημέρα αλλά η ένταση θα είναι πιο μεγάλη.
  4. Το νούμερο δεν είναι μαγικό! Δεν υπάρχει όριο, είναι θέμα ψυχολογίας. Ευεργετικά οφέλη για την υγεία (προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα, αποφυγή παχυσαρκίας) μπορεί να φέρουν και τα 8.000 και τα 12.000 ανάλογα με τον άνθρωπο και τη φυσική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Μην απογοητεύεστε λοιπόν εάν δε φτάσετε τα 10.000 βήματα κάποια μέρα.
  5. Πάντα να έχετε στόχο στο περισσότερο. Αν κάνετε 2000, να είστε σίγουροι ότι τα 4000 θα σας δώσουν καλύτερα αποτελέσματα. Είναι ενδεικτικό ότι τα 10.000 βήματα αντιστοιχούν σε 6-8 χλμ. και ένας τρόπος για να γίνουν είναι με γρήγορο περπάτημα σε περίπου 1,5 ώρα και κατανάλωση 500 θερμίδων.
  • Να σκέφτεστε ότι η υγεία εξαρτάται το ίδιο και από τις ώρες που κάθεστε και όχι μόνο από το χρόνο που κάνετε κάποια δραστηριότητα. Η καθιστική ζωή δίνει το μέγιστο 3000 βήματα (περίπου όσο είναι και τα 30 λεπτά άσκησης). Καλύτερα να έχετε σα γνώμονα πόσα βήματα είναι λίγα και όχι πόσα βήματα είναι αρκετά.
  • Ξεκινήστε με το ελάχιστο κίνητρο στο οποίο ανταποκρίνεστε πιο εύκολα. Διατηρήστε το και κοιτάξτε να το απολαύσετε.

Ελένη Αλεξίου, Διατροφολόγος MSc Άσκηση & Υγεία

WellnessTales (Lost in NATURE)

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Δήμος Καστοριάς έκοψε τη βασιλόπιτά του

Επόμενο Άρθρο

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας των Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς

Τελευταία από Υγεία