Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο τεράστιος Rory Gallagher

κατηγορία : Διεθνή από

Σαν σήμερα το 1995 έφυγε από τη ζωή ένας από τους Ιρλανδούς θεούς της κιθάρας του ροκ και του μπλούζ. Σαν σήμερα 14 Ιουνίου έφυγε από τη ζωή ο μοναδικός Rory Gallagher.

Ο Rory Gallagher γεννήθηκε στην Ιρλανδία και και συγκεκριμένα στην Κομητεία του Κορκ τον Μάρτιου του 1948 και σε ηλικία μόλις εννέα ετών ήρθε σε πρώτη επαφή με τον Έλβις Πρίσλεϋ, το οποίο παρακολούθησε σε ένα τηλεοπτικό σόου. Αυτή η πρώτη επαφή τον οδήγησε στο να αποφασίσει να μάθει κιθάρα, μελετώντας μόνος του.

Τρία χρόνια αργότερα σε διαγωνισμό κέρδισε την πρώτη του ηλεκτρική κιθάρα που έμελλε να είναι και το όργανο, το οποίο θα τον έκανε διάσημο σε όλον τον κόσμο. Από εκείνη την ηλικία άρχισε να παίζει τις πρώτες του διασκευές και λίγο αργότερα να κάνει τις πρώτες του εμφανίσεις με το συγκρότημα Fontana Showband ως support σε διάφορα άλλα συγκροτήματα. Σε ηλικία 16 ετών σχημάτισε το δικό του μπλουζ συγκρότημα τους Impact και το 65 και το 66 έπαιξε στην Γερμανία και την Ισπανία.

Αχώριστος φίλος και συνεργάτης του από τότε η «Battered Strat», η κιθάρα, η οποία και τον συνόδεψε σε όλη την υπόλοιπη καριέρα του. Ο αστικός μύθος λέει πως ήταν η πρώτη κιθάρα του είδους που είχε φτάσει στην Ιρλανδία και την είχε παραγγείλει ένας άλλος μουσικός, αλλά επειδή δεν του άρεσε το χρώμα δεν την αγόρασε κι έτσι έφτασε στα χέρια του Rory Gallagher για εκατό λίρες.

Την πρώτη του μεγάλη επιτυχία την γνώρισε πριν καλά – καλά κλείσει τα 20 του χρόνια με το συγκρότημα Taste, το οποίο είχε ιδρύσει μαζί με τους Τζον Γουίνσον και Ρίτσαρντ ΜακΚράκεν.

Το 1970 οι Taste διαλύθηκαν και έτσι ο Gallagher με τον Gerry McAvoy, με τον οποίο συνεργάστηκε και στον μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του ξεκίνησε την σόλο καριέρα του. Μαζί τους ήταν και ο ντράμμερ Γουίλγκαρ Κάμπελ. Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε τον πρώτο δίσκο με το όνομά του και έφτασε στη θέση 40 του βρετανικού τσαρτ. Εκείνη την περίοδο συνεργάστηκε με τους Μαντι Γουότερς και Τζέρι Λι Λιούις στην ηχογράφηση των London Sessions και London Revisited.

Το 1975 κυκλοφόρησε τον κορυφαίο του δίσκο με τίτλο «Calling Card».

Μέσα στην δεκαετία του 1980 έκανε περιοδείες σε όλον τον κόσμο. Μέσα στις χώρες που πέρασε, πέρασε και από την Ελλάδαστις 12 Σεπτεμβρίου του 1981, στο γήπεδο της Νέα Φιλαδέλφειας, όπου η συναυλία συνοδεύτηκε από μεγάλα επεισόδια ανάμεσα στον κόσμο και την αστυνομία.

Το 1985, ο Γκάλαχερ ίδρυσε τη δική του δισκογραφική εταιρεία, «Capo records», μέσω της οποίας κυκλοφόρησε δυο ακόμα δίσκους. Η υγεία του στα τέλη της δεκαετίας είχε αρχίσει να κλονίζεται, γεγονός όμως που δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει να εμφανίζεται ζωντανά, ακόμα και λίγο πριν το τέλος του. Η τελευταία του ζωντανή εμφάνιση έγινε στις 10 Ιανουαρίου 1995, στο «Nighttown-Theatre», στην Ολλανδία. Τον Απρίλιο, λόγω των χρόνιων προβλημάτων του με το αλκοόλ, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος στο King’s Hospital του Λονδίνου. Έπειτα από επιπλοκές, κατέληξε στις 14 Ιουνίου του 1995. Η σορός του βρίσκεται στο κοιμητήριο Saint Oliver, στο Κορκ της Ιρλανδίας. Ο τάφος του κοσμείται από πέντε χρυσές ακτίνες, μια εκ των οποίων φέρει το ακριβές μήκος και τα τάστα της Fender του.

Πηγή: e-stage.gr