Συνέντευξη του κ. Ναούμ Γιώρα εκπροσώπου της G-S INSURANCE SERVICES O.E. στη «ΦΩΝΗ» σχετικά με την Ιδιωτική Ασφάλιση στην χώρα μας

κατηγορία : Τοπικά Νέα από

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Γιώρα, δώστε μας το προσωπικό σας στίγμα σε σχέση με τις επαγγελματικές σας δραστηριότητες;

Γ. Ν: κε Ιατρού, είμαι γεννημένος το 1963, πτυχιούχος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της ΑΒΣΘ. Μετά τη στρατιωτική μου θητεία το 1989 και παρά τις επαγγελματικές προτάσεις ,διαφορετικού προσανατολισμού,που είχα, επέλεξα να επιστρέψω στην Καστοριά και να ασχοληθώ με το κλάδο των ασφαλίσεων, ως ασφαλιστικός σύμβουλος. Το 1993 ανέλαβα τη διεύθυνση του Υποκ/ος της INTERNATIONAL LIFE με σκοπό την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή της Δ. Μακεδονίας με αξιόλογα αποτελέσματα.

Το 2016 ιδρύσαμε, με την επί σειρά ετών συνεργάτιδα κα Σατατά Ζαχάρω, πολύπειρη και εξαιρετική επαγγελματία την G-S INSURANCE SERVICES O.E, με αντικείμενο την πρακτόρευση, όλων των μεγάλων και διεθνών ασφαλιστικών οργανισμών, αλλά και επιλεκτικά,κάποιων ελληνικών ασφαλιστικών εταιριών. Συνεπώς είμαστε από τους παλαιότερους επαγγελματίες του χώρου στη περιοχή μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά;

Γ.Ν: Κατά την έναρξη της επαγγελματικής μου δραστηριότητας,στην Ελληνική Αγορά δραστηριοποιούνταν, κάτι λιγότερο από 200 ασφαλιστικές εταιρείες. Το 2018 δραστηριοποιούνται λιγότερες από 50. Από αυτές την μερίδα του λέοντος κατέχουν 10 διεθνείς και ισχυροί ασφαλιστικοί οργανισμοί. Λυπάμαι να πω ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά, αφελληνίστηκε, λόγω  της δράσης  των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων.

Μετά δε την ειλημμένη απόφαση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, πέφτει και το τελευταίο ισχυρό οχυρό των αμιγώς  Ελληνικών Ασφαλιστικών Εταιρειών και οι εναπομείναντες ελληνικές εταιρείες, παίζουν δευτερεύοντα ρόλο με αμφίβολες προοπτικές.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κατά καιρούς, είδαμε ασφαλιστικές εταιρείες να κλείνουν, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να υποστεί δυσάρεστες συνέπειες. Τέτοια φαινόμενα δεν κλονίζουν την εμπιστοσύνη του Έλληνα καταναλωτή για την αξιοπιστία του θεσμού της Ιδιωτικής Ασφάλισης;

Γ.Ν: Ασφαλέστατα. Όμως ουδέν κακόν αμιγές καλού. Θέλω να τονίσω, ότι με το κλείσιμο της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ πού σόκαρε και ταρακούνησε το πανελλήνιο, πριν μερικά χρόνια, ανάγκασε την Ελληνική Πολιτεία, σε  αυστηροποίηση των μέτρων ελέγχου και εποπτείας, των Ασφαλιστικών εταιρειών,προκειμένου μελλοντικά,να μη παρατηρηθούν αντίστοιχα φαινόμενα..

Παράλληλα συστάθηκε το εγγυητικό κεφάλαιο Ζωής, ως ύστατος μηχανισμός προστασίας του καταναλωτή,που διασφαλίζει τα κεκτημένα του κατόχου ασφαλιστηρίου ζωής, έως το ποσό των 30000 ευρώ. Η εποπτεία και ο έλεγχος των ασφαλιστικών εταιρειών, πέρασε στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Το καθοριστικότερο, όμως, βήμα, έγινε με την εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού, νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου που επέβαλε η Ε.Ε και είναι σε εφαρμογή από το 2016, γνωστό ως SOLVENCY II. Το SOLVENCY II εμπεριέχει, όλα τα κατάλληλα εργαλεία, με κύριο μέλημα, την αποφυγή και εξουδετέρωση παραγόντων που μπορούν να οδηγήσουν σε χρεωκοπία τις ασφαλιστικές. Συνεπώς, είναι ένα ιδιαίτερα ασφαλές πλαίσιο, σχεδόν μηδενικού κινδύνου. Σχεδιάστηκε για να διασφαλίσει την φερεγγυότητα σε ποιοτικό αλλά και σε ποσοτικό επίπεδο, εισάγοντας την προληπτική εποπτεία,με τη συστηματική παρακολούθηση της οικονομικής κατάστασης των εταιρειών.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πείτε μας λίγα λόγια για την αναγκαιότητα της Ιδιωτικής Ασφάλισης;

Γ.Ν: Η Ιδιωτική ασφάλιση, είναι θεσμός που συμβάλει στη διατήρηση συνθηκών σταθερότητας και συνέχειας στις επαγγελματικές, επιχειρηματικές και κοινωνικές δραστηριότητες, αποτελώντας μηχανισμό προστασίας, απέναντι σε κινδύνους, ζημίες και απώλειες.

– Η Ιδιωτική Ασφάλιση, διασφαλίζει την ποιότητα  ζωής από οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβεί, είτε στη ζωή και την υγεία είτε στην περιουσία του ανθρώπου.

– Εξασφαλίζει το μέλλον, επενδύοντας κεφάλαια για τις σπουδές των παιδιών ή για μια αξιοπρεπή σύνταξη, δίνοντας σιγουριά για το αύριο

– Προστατεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

– Συμπληρώνει και δεν ανταγωνίζεται την κοινωνική ασφάλιση σε θέματα υγείας, αποβίωσης, ή ανικανότητας για εργασία.

– Αποτρέπει τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση, που θα οφείλονταν σε ενδεχόμενη οικονομική δυσχέρεια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δαπανούν τα ελληνικά νοικοκυριά για ιδιωτική ασφάλιση ;

Γ.Ν: Στο σημερινό δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, θα σας έλεγα, ότι ο Έλληνας δεν αγοράζει ούτε τα υποχρεωτικά από το νόμο. Αυτό αποδεικνύεται από τις πρόσφατες διασταυρώσεις για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα.

Περίπου 400.000 οχήματα κυκλοφορούν ανασφάλιστα στους ελληνικούς δρόμους.

Θυμίζω, ότι η αστική ευθύνη για πρόκληση σωματικών βλαβών, ανέρχεται στο 1220000ευρώ ανά άτομο. Και υπάρχουν ακόμα συμπολίτες μας, που πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να το διαχειριστούν μόνοι τους ή ότι δεν μπορεί να συμβεί σε αυτούς. Θυμίζω δε, ότι  πρώτη αιτία θανάτου, στη χώρα μας, είναι τα τροχαία ατυχήματα.

Είναι αλήθεια, ότι η ελληνική κοινωνία μέχρι τώρα χαρακτηρίζεται από έλλειψη ασφαλιστικής κουλτούρας και συνείδησης. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου η χρησιμότητα της ιδιωτικής ασφάλισης είναι περισσότερο αντιληπτή. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι η παραγωγή ασφαλίστρων στην Ελλάδα ανέρχεται στα 3,8 δις ευρώ και η ποσοστιαία συμμετοχή τους στο ΑΕΠ στο 2,1%. Η κατά κεφαλή δαπάνη του Έλληνα,σε ασφάλιστρα ζωής, είναι 195 ευρώ όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 2022ευώ. Αντιλαμβάνεστε την απόσταση του Έλληνα από τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Βλέπετε, κάτι να αλλάζει σ΄ αυτό;

Γ. Ν: Νομίζω πως ναι. Τα τελευταία χρόνια η χώρα βιώνει τις επιπτώσεις της χειρότερης οικονομικής κρίσης στη σύγχρονη ιστορία της. Θεμελιώδεις κοινωνικές παροχές, όπως η σύνταξη και η υγειονομική περίθαλψη τίθενται σε αμφισβήτηση. Η ανασφάλεια, ο φόβος και η αβεβαιότητα για το αύριο έχουν μπεί οριστικά στη ζωή των πολιτών. Είναι πλέον κοινός τόπος η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και αυτό έχει σαν συνέπεια την αυξανόμενη συνειδητοποίηση του πολίτη, ότι η ιδιωτική ασφάλιση, μπορεί να συνιστά την λύση στα προβλήματα του. Αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο, ότι παρά το περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα, θα πρέπει να στραφεί σε προϊόντα της αγοράς, για να διασφαλίσει ένα αξιοπρεπές εισόδημα μετά την συνταξιοδότηση του και καλύτερες υπηρεσίες υγείας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιές λύσεις παρέχει η ιδιωτική ασφάλιση στον  ευαίσθητο τομέα της υγείας;

Γ.Ν: Οι ασφαλιστικές εταιρείες αντιμετωπίζουν την υγεία σε τρία επίπεδα. ΠΡΟΛΗΨΗ – ΔΙΑΓΝΩΣΗ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις Α΄βάθμιας  εξωνοσοκομειακής και Β΄βάθμιας νοσοκομειακής περίθαλψης, με ότι καλύτερο διαθέτει η χώρα σε διαγνωστικό και νοσηλευτικό επίπεδο. Οι λύσεις που παρέχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, είναι προγράμματα υγείας, αποκλειστικά ιδιωτικών παροχών και προγράμματα συμψηφιστικά των παροχών της κοινωνικής ασφάλισης.

Ελκυστικά σε επίπεδα κόστους, για κάθε βαλάντιο, με δυνατότητα, απευθείας κάλυψης των εξόδων, χωρίς εκταμίευση του ασφαλισμένου σε Ελλάδα και εξωτερικό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορείτε να αναφέρετε κάποιους πειστικούς λόγους για την αγορά ασφαλιστικών προϊόντων;

Γ.Ν: Όλοι γνωρίζουμε τον καθημερινό αγώνα που δίνει σήμερα το μέσο ελληνικό νοικοκυριό για να καλύψει δαπάνες διαβίωσης, διατροφής, δάνεια, φόροι, ενοίκια, σπουδές παιδιών κ.λ.π

Υποδείξετε εσείς, έναν τρόπο, πλην της ιδιωτικής ασφάλισης που να  μπορεί να διασφαλίσει από την επόμενη μέρα το απολεσθέν, για κάποιο λόγο, εισόδημα.;

Υποδείξετε εσείς, έναν ευχαριστημένο Έλληνα, από τη σύνταξη που λαμβάνει;

Ποιος  Έλληνας είναι ευχαριστημένος από τις παροχές υγείας; Θυμηθείτε τις χρονικές αναμονές για ένα απλό ραντεβού με γιατρό.

Ποιος μπορεί να διασφαλίσει τις σπουδές των παιδιών σου, αν αύριο δεν υπάρχεις;

Θυμηθείτε επίσης, τις εικόνες απόγνωσης των ανθρώπων που βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται μαζί με τους κόπους ολόκληρης ζωής, από φυσικές καταστροφές, ή από πυρκαγιές, που έχουμε κάθε καλοκαίρι στη χώρα μας.

Ενδεικτικά σας αναφέρω, για να ασφαλίσετε το σπίτι σας κε Ιατρού αξίας 100000 ευρώ – έναντι κινδύνων φωτιάς σεισμού και λοιπών καιρικών καταστροφών, θα σας κοστίσει 130ευρώ το χρόνο.

Θεωρείτε ότι αποτελεί τεράστια δαπάνη;

Η ασφάλιση δεν είναι περιττό έξοδο αλλά πράξη ευθύνης και μια συνετή επιλογή για όσους δεν θέλουν να αφήσουν την οικογένεια και την περιουσία τους στη τύχη και στα μοιραία συμβάντα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι θα συμβουλεύατε τον Έλληνα πολίτη;

Γ.Ν: Να σκεφτεί ότι στις δύσκολες στιγμές θα είναι μόνος και αν δεν έχει προνοήσει θα δυσκολευτεί να βρει λύση. Να προνοήσει για την σύνταξη του, γιατί και τότε μόνος θα είναι..Να αναλογιστεί, ότι αυτά που δεν πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν ποτέ, είναι οι αρρώστιες, τα ατυχήματα, οι αναπηρίες και οι θάνατοι, που ίσως κάποτε χτυπήσουν και τη δική του πόρτα.

Ελάχιστα μπορεί να περιμένει κανείς από το κράτος. Να εμπιστευτεί την ιδιωτική ασφάλιση και τους επαγγελματίες του χώρου, που μπορούν να δώσουν σύγχρονες οικονομικές και αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα του.