Χρόνια πολλά σε όλους τους πατεράδες του κόσμου! – Γιορτή του πατέρα: Οσα πρέπει να ξέρετε για την ημέρα τους και τα «χρόνια πολλά μπαμπά»

Ο πατέρας είναι ένα πρόσωπο που άλλαξε σημαντικά το ρόλο του μέσα στο χρόνο. Σήμερα, στο πλευρό μιας εργαζόμενης μητέρας βοηθά όσο και εκείνη στην ανατροφή των παιδιών! 19 Ιουνίου είναι η γιορτή του και πείτε: Χρόνια πολλά μπαμπά!

Ποιος γιορτάζει σήμερα; Πιθανότατα δεν ξέρετε… γιατί η «Ημέρα του Πατέρα» ή «Γιορτή του Πατέρα», μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να λαμβάνει την προσοχή που της αναλογεί, καθώς και οι ίδιοι οι μπαμπάδες αναλαμβάνουν σταδιακά πιο ενεργό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών τους. Η συγκεκριμένη γιορτή είναι αφιερωμένη στην πατρότητα και γιορτάζεται σε περισσότερες από 100 χώρες κάθε χρόνο. Είναι κινητή γιορτή και στην Ελλάδα γιορτάζεται ετησίως κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου.

Ετσι, λοιπόν, η Κυριακή 19 Ιουνίου 2022 είναι μια ημέρα αφιερωμένη σε όλους τους πατεράδες του κόσμου κάτι αντίστοιχο με την γιορτή της μητέρας. Δεν αφορά μόνο την πατρότητα αλλά και τη συνεισφορά των μπαμπάδων στο κοινωνικό σύνολο. Ο πατέρας είναι ένα πρόσωπο που άλλαξε σημαντικά το ρόλο του μέσα στο χρόνο. Σήμερα, στο πλευρό μιας εργαζόμενης μητέρας βοηθά όσο και εκείνη στην ανατροφή των παιδιών.

H συμβολή του πατέρα στην ανατροφή των παιδιών είναι αναμφίβολα καθοριστική, αφού οι γονείς μοιράζονται πια τον ρόλο της ανατροφής, ενώ στην ελληνική οικογένεια, ο πατέρας… πατροπαράδοτα αποτελούσε το «πρόσωπο» στυλοβάτη. Παγκοσμίως, ωστόσο, ακόμα και οι κορυφαίοι ψυχολόγοι αναδεικνύουν το πατρικό πρότυπο ως τον «ήρωα» του παιδιού γι’ αυτό και η ακτινοβολία που έχει για τα παιδιά του ο εκάστοτε πατέρας κρίνεται ιδιαίτερος. «Ο πατέρας είναι ο πρώτος έρωτας της κόρης και ο πρώτος ήρωας του γιού» αναφέρουν φημισμένοι ψυχολόγοι σε βιβλιογραφίες τους αναφορικά με το πρότυπο. Ο πατέρας είναι αυτός που πρέπει να γίνεται παιδαγωγός, να δίνει όλα τα εφόδια στο παιδί του για να μεγαλώνει που γίνεται παράδειγμα για το παιδί του.

Ολα ξεκίνησαν το 1910

Η παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα πρωτογιορτάστηκε στις 19 Ιουνίου 1910 και έκτοτε γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Είναι μια γιορτή που έχει ως στόχο να δείξει ότι ο ρόλος του πατέρα είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν της μητέρας δεδομένου ότι πολύ συχνά στην κοινωνία μας οι μπαμπάδες περνούν σε δεύτερη μοίρα. Εκείνο που διαμορφώνει αυτό το μοναδικό δέσιμο ανάμεσα σε έναν πατέρα και το παιδί του είναι τα μικρά καθημερινά πράγματα που μοιράζονται.

Μια δυνατή αγκαλιά, ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι μια εκδρομή γεμάτη δράση. Εμπνεύστρια της Παγκόσμιας Ημέρας του πατέρα ήταν η Αμερικανίδα Σονόρα Σμαρτ Ντοντ που θέλησε να καθιερώσει μια γιορτή ανάλογη με την Ημέρα της Μητέρας, για να τιμήσει τον πατέρα της Γουίλιαμ Τζάκσον Σμάρτ, βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου, που ανέθρεψε μόνος του τα 6 παιδιά του.

Στο Αμερικανικό Κογκρέσο που αφορούσε την επισημοποίηση της γιορτής του πατέρα το 1913 καταψηφίστηκε λόγω φόβων για εμπορευματοποίηση της εορτής. Υπήρξαν και άλλες αποτυχημένες προσπάθειες αναγνώρισης. Το 1916 το 1924 αλλά και πολλές προσπάθειες τα επόμενα χρόνια. Το 1966 ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον εξέδωσε το πρώτο προεδρικό διάταγμα που τιμούσε επίσημα τους πατέρες και καθιέρωσε την Τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Το 1972 ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον οριστικοποίησε τη γιορτή ως μόνιμη εθνική γιορτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. 52 χώρες ακολούθησαν το παράδειγμα των Η.Π.Α. με εξαίρεση την Αυστραλία που γιορτάζει την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, την Ελλάδα που την γιορτάζει φέτος στις 19 Ιουνίου (3η Κυριακή του Ιουνίου) και άλλες χώρες που όρισαν άλλη ημερομηνία.

Η καθιέρωση στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η γιορτή του πατέρα καθιερώθηκε από τον Σύλλογο διαζευγμένων αντρών, λόγω της απαξίωσης που αντιμετώπιζαν οι πατεράδες από τα δικαστήρια σχετικά με την επιμέλεια των παιδιών όταν οι γονείς αποφάσιζαν να χωρίσουν. Η γιορτή των διαζευγμένων πατεράδων καθιερώθηκε από τον Σύλλογο για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.) εξαιτίας της διαφορετικής αντιμετώπισης που τύχαιναν οι πατεράδες από τη δικαιοσύνη στα περισσότερα διαζύγια.

Στην Ευρώπη έπαψε να είναι σήμερα «ημέρα του πατέρα» αλλά ονομάζεται «γιορτή του πατέρα» με την αρχή να γίνεται από την Γερμανία. Ως σύμβολο της ημέρας επικράτησε το τριαντάφυλλο το μεν άσπρο, για τους ζωντανούς, το δε κόκκινο για τους νεκρούς πατεράδες. Ετσι, η γιορτή του πατέρα είναι η καλύτερα ευκαιρία για να περνούν παιδιά και πατεράδες περισσότερο χρόνο μαζί!

Χρόνια πολλά σε όλους τους πατεράδες του κόσμου!

Πηγή: reader.gr

Προηγούμενο Άρθρο

TrimoreKastoria/ISOMAN 2022: Σε εξέλιξη οι αγώνες HalfIroman και TRIathlon / ISOMAN (φωτογραφίες από την εκκίνηση του TRIathlon / ISOMAN)

Επόμενο Άρθρο

Με τις απονομές των αγώνων Half Ironman, Triathlon/ISOMAN ολοκληρώθηκε το 2nd TRIMORE M.T. Kastoria

Τελευταία από Ελλάδα