Τεστ που ανιχνεύει τον κοροναϊό σε 5 λεπτά ανέπτυξε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

/

Η συσκευή μπορεί να εντοπίζει τον κοροναϊό και να τον ξεχωρίζει από άλλους ιούς

Επιστήμονες από το βρετανικό πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέπτυξαν ένα γρήγορο τεστ για την covid-19, το οποίο δίνει αποτελέσματα σε λιγότερα από πέντε λεπτά, όπως ανακοίνωσαν σήμερα.

Το πανεπιστήμιο επεσήμανε ότι ελπίζει να αρχίσει την παραγωγή της συσκευής αυτής για το διαγνωστικό τεστ στις αρχές του 2021 και να έχει μια εγκεκριμένη συσκευή έξι μήνες αργότερα.

Η συσκευή μπορεί να εντοπίζει τον κορονοϊό και να τον ξεχωρίζει από άλλους ιούς με μεγάλο ποσοστό ακρίβειας, επεσήμαναν οι επιστήμονες στην έρευνά τους που δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη.

«Η μέθοδός μας εντοπίζει γρήγορα άθικτα μόρια του ιού”, δήλωσε ο καθηγητής Αχιλλέας Καπανίδης (Achillefs Kapanidis) του τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει ότι το τεστ θα είναι “απλό και εξαιρετικά γρήγορο και οικονομικό».

Τα γρήγορα τεστ αντιγόνων θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για τη διενέργεια μαζικών ελέγχων και για το άνοιγμα των οικονομιών ενώ ο ιός SARS- CoV-2 εξακολουθεί να κυκλοφορεί. Τα ήδη υπάρχοντα τεστ αντιγόνων είναι πιο γρήγορα και οικονομικά από τα μοριακά τεστ PCR, αλλά όχι εξίσου ακριβή όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αν και το τεστ της Οξφόρδης θα είναι έτοιμο την επόμενη χρονιά, θα βοηθήσει στη διαχείριση της πανδημίας εγκαίρως πριν τον επόμενο χειμώνα. Επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό, ακόμη κι αν αναπτυχθεί εμβόλιο.

«Κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τους επερχόμενους χειμερινούς μήνες είναι οι απρόβλεπτες συνέπειες της κυκλοφορίας του ιού SARS- CoV-2 μαζί με άλλους εποχικούς ιούς που προσβάλλουν το αναπνευστικό», εξήγησε η δρ Νικόλ Ρομπ της ιατρικής σχολής του Warwick.

«Δείξαμε ότι το τεστ μας μπορεί να ξεχωρίσει με αξιοπιστία τους διάφορους ιούς στα κλινικά δείγματα, μια εξέλιξη που προσφέρει ένα κρίσιμο πλεονέκτημα για την επόμενη φάση της πανδημίας», πρόσθεσε.

news.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Στα 77 λεπτά το λίτρο η “πρεμιέρα” του πετρελαίου θέρμανσης

Επόμενο Άρθρο

Συνάντηση του Πρύτανη Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας και τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας

Τελευταία από Διεθνή

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η νότια Ισλανδία λόγω νέας ηφαιστειακής έκρηξης- Εντυπωσιακές εικόνες με ποτάμια λάβας

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στη νότια Ισλανδία εξαιτίας μίας νέας ηφαιστειακής έκρηξης στη χερσόνησο Ρέικιανες. Είναι η τέταρτη από τον Δεκέμβριο