Ρουμανία: Επτά στρατιωτικοί νεκροί σε συντριβή ελικοπτέρου – Συμμετείχαν σε έρευνες αγνοούμενου πιλότου μαχητικού

Τραγωδία στη Ρουμανία. Επτά στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε συντριβή ελικοπτέρου, σε επιχείρηση διάσωσης πιλότου μαχητικού, ο οποίος αγνοείται.

Ειδικότερα, επτά στρατιωτικοί σκοτώθηκαν όταν συνετρίβη το ελικόπτερο που τους μετέφερε κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, στη Ρουμανία, ενώ συμμετείχαν στην επιχείρηση έρευνας με σκοπό να εντοπιστεί μαχητικό, ο πιλότος του οποίου εξακολουθεί να αγνοείται.

Η Ρουμανία, άλλοτε χώρα μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας – του σοβιετικού μπλοκ -, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εντάσεων του NATO με τη Ρωσία καθώς συνεχίζουν να αναπτύσσονται ενισχύσεις στην ανατολική πτέρυγα της ατλαντικής συμμαχίας.

Περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί στάλθηκαν τον Φεβρουάριο ως ενισχύσεις από την Ουάσιγκτον στη βάση Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου (νοτιοανατολικά).

Θα τους συναντήσουν αυτή την εβδομάδα πάνω από 500 Γάλλοι στρατιωτικοί, την ανάπτυξη των οποίων επέσπευσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Από αυτήν ακριβώς τη βάση, κοντά στη στρατηγικής σημασίας Μαύρη Θάλασσα, απογειώθηκε μαχητικό λίγο μετά τις 20:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) για περιπολία.

Ο πιλότος, η εθνικότητα του οποίου δεν ανακοινώθηκε, έχασε την επαφή με τον πύργο ελέγχου πολύ γρήγορα και το καταδιωκτικό χάθηκε από τα ραντάρ εξαιτίας των άσχημων μετεωρολογικών συνθηκών.

Ρουμανία: «Τραγική νύχτα»

Ελικόπτερο που απογειώθηκε αμέσως μετά από κοντινό αεροδρόμιο είχε την ίδια τύχη· συνετρίβη περίπου 11 χιλιόμετρα από εκεί.

Τα πέντε μέλη του πληρώματος και δύο μέλη του ρουμανικού Πολεμικού Ναυτικού ειδικευμένα στις επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα, που συμμετείχαν στην αποστολή, σκοτώθηκαν.

Τα θύματα, όλα άνδρες, ήταν από 27 ως 53 ετών.

«Οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό του πιλότου του MiG-21 βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη», δήλωσε σε ρουμανικά τηλεοπτικά δίκτυα ο στρατηγός Κονσταντίν Σπάνου, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

«Είναι πρόωρο να μιλήσουμε για τα αίτια του δυστυχήματος. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ήταν δυσμενείς, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε σχόλια σε αυτό το στάδιο», συνέχισε, ανακοινώνοντας πως σχηματίστηκαν δύο επιτροπές έρευνας. «Δεν μπορούσε να γίνει τίποτα για να σωθεί το πλήρωμα» του ελικοπτέρου, πρόσθεσε.

Ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις έκανε λόγο για «τραγική νύχτα για τη ρουμανική Πολεμική Αεροπορία», συμπληρώνοντας πως οι σκέψεις του βρίσκονται «στις οικογένειες που πενθούν».

Η Ρουμανία έζησε την 5η Ιουλίου 2010 άλλη μια φονική συντριβή: δώδεκα στρατιωτικοί είχαν χαθεί όταν αεροσκάφος τύπου AN-2 κατέπεσε και πήρε φωτιά λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο στην Τούζλα (ανατολικά). Το αεροσκάφος θα εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση.

Είκοσι ημέρες αργότερα, έξι Ισραηλινοί στρατιωτικοί κι ένας Ρουμάνος στρατιωτικός έχαναν τη ζωή τους όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη κοντά στην Μπρασόφ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Ρουμανία: Προκεχωρημένη θέση του NATO

Τα πεπαλαιωμένα MiG, κληρονομιά της σοβιετικής εποχής, θεωρούνται η ραχοκοκαλιά της ρουμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, που συνεχίζει να τα χρησιμοποιεί κυρίως για αποστολές αναχαίτισης.

Το Βουκουρέστι επενδύει εδώ και αρκετά χρόνια δισεκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του υλικού των ρουμανικών ένοπλων δυνάμεων, με φόντο τις περιφερειακές εντάσεις μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και το ξέσπασμα του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία, που δυνάμωναν ολοένα περισσότερο τους τελευταίους μήνες, ως το ξέσπασμα του ρωσοουκρανικού πολέμου.

Η Ρουμανία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO. Ωστόσο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απαιτεί να αποσυρθούν οι δυνάμεις της ατλαντικής συμμαχίας από όλες της χώρες που εντάχθηκαν σε αυτή μετά το 1997.

Στο στόχαστρο της Μόσχας βρίσκεται ειδικά το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του NATO που εγκαταστάθηκε στη Ρουμανία. Η Ρωσία το βλέπει ως απειλή. Ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού αντιτείνει πως έχει αποκλειστικά αμυντικό σκοπό.

Η αντιπυραυλική ασπίδα αυτή, που εγκαταστάθηκε το 2016 στη Ντεβεσέλου (νότια), αποτελείται από πυραύλους αναχαίτισης SM-2.

Από newsit.gr (πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Προηγούμενο Άρθρο

Δήμος Άργους Ορεστικού: Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Λειτουργίας 10306

Επόμενο Άρθρο

“Οι λιχουδιές της Όλγας”: Δείτε το σημερινό μενού 03/03

Τελευταία από Διεθνή