Ο Θόδωρος Μαρδίρης στο fonikastorias.gr

/

Συγκροτήθηκε πρόσφατα το Δ.Σ του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας.
Το Δ.Σ, πρόεδρος του οποίου ορίστηκε ο βιολόγος – συντονιστής εκπαιδευτικού έργου εκπαίδευσης για την αειφορία Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Μαρδίρης, έχει εκπροσώπους και από τις τέσσερις Π.Ε της Δυτικής Μακεδονίας.

Με αφορμή τη σύσταση του Δ.Σ, ο πρόεδρός του κ. Μαρδίρης παραχώρησε συνέντευξη στο fonikastorias.gr και αναφέρθηκε κυρίως στις αρμοδιότητες και στη στελέχωση του Φορέα.

«Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας, ιδρύθηκε με τον ν.4519 στις 20 Φεβρουαρίου 2018, αλλά το διοικητικό του συμβούλιο ορίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2019.

Το Δ.Σ., απαρτίζεται από μέλη τα οποία προέρχονται από την επιστημονική κοινότητα, από τον Α΄ και Β΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης και από παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας.
Για πρώτη φορά οι Φορείς Διαχείρισης έχουν τέτοιου τύπου Δ.Σ στο οποίο άμεσα εμπλέκεται η τοπική κοινωνία.

Είμαστε ένας από τους οκτώ νεοσύστατους Φορείς για τους οποίους το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει διαμορφώσει ένα πρόγραμμα το οποίο βοηθά στην έναρξη των δραστηριοτήτων τους. Το πρόγραμμα στο οποίο θα ενταχθούμε σύντομα, είναι μέσα από το ΕΣΠΑ.

Ενώ είχαμε ξεκινήσει στην αρχή με το όνειρο για τη δημιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης για τη λίμνη, είμαστε σε έναν πολύ ευρύτερο βέβαια Φορέα σε επίπεδο Περιφέρειας. Είναι ο δεύτερος μετά τον ήδη υπάρχοντα των Πρεσπών. Εμείς έχουμε όλο το υπόλοιπο κομμάτι, ένα κομμάτι το οποίο εκτίνεται από τις δασικές εκτάσεις του Γράμμου με μικρή αν θέλετε είσοδο στην Ήπειρο, φτάνουμε έως τον Δήμο Κόνιτσας, τη λίμνη της Καστοριάς, μέρος του προστατευόμενου κομματιού του Βιτσίου, τις λίμνες του Αμυνταίου, ένα κομμάτι της Βεγορίτιδας και φτάνουμε έως το όρος Βόρα στην Κεντρική Μακεδονία αλλά και μέχρι την περιοχή του Μπούρινου στη Σιάτιστα.

Είναι δηλαδή ένα σύνολο περιοχών το οποίο πραγματικά δίνει την ταυτότητα του φυσικού περιβάλλοντος της Δυτικής Μακεδονίας και αυτό, δημιουργεί και ανάγκη για περισσότερη δουλειά αλλά παράλληλα, δίνει και ευκαιρίες για παρεμβάσεις οι οποίες στο σύνολο της Περιφέρειας θα δημιουργήσουν θετικές δράσεις.

Το σημαντικό είναι ότι αλλάζει ο τρόπος χρηματοδότησης των Φορέων. Μέχρι τώρα ήταν εξ’ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ. Τώρα, ένα μεγάλο κομμάτι των υποχρεώσεων που έχουν οι Φορείς κυρίως με τις αμοιβές του προσωπικού κλπ, εντάσσεται στον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει μία βεβαιότητα και μία σταθερότητα, σε σχέση με τους εργαζόμενους, αφού και αυτό, είναι ένα σημαντικό ζήτημα», τόνισε ο κ. Μαρδίρης.

Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας, θα στεγαστεί στο πρώην κτίριο του Δημαρχείου Μακεδνών και εν ευθέτω χρόνο, μόλις δοθεί και η σχετική εντολή και από το Υπουργείο, θα συζητηθεί η ίδρυση παραρτημάτων σε άλλες περιοχές. Η πρόσληψη του επιστημονικού προσωπικού το οποίο θα στελεχώσει τις υπηρεσίες του   έγινε αρχικά μέσα από πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

«Υπήρξε ένας σχεδιασμός από το Υπουργείο, το οποίο θεωρώ ότι κινήθηκε πάρα πολύ γρήγορα. Επειδή υπάρχει μια γραφειοκρατική διαδικασία έως ότου ιδρυθεί ο Φορέας και αρχίσει να χρηματοδοτείται κλπ, μέσα από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας νέων επιστημόνων, ήδη έχουν επιλεγεί και προχωρά η πρόσληψή τους, έξι νέοι επιστήμονες. Πρόκειται για έναν βιολόγο, έναν γεωπόνο, έναν γεωλόγο, έναν δασολόγο, έναν μηχανικό περιβάλλοντος και έναν περιβαλλοντολόγο, οι οποίοι θα είναι τα πρώτα στελέχη του Φορέα για έναν χρόνο. Επίκεινται και άλλες πέντε θέσεις από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Απασχόλησης. Μέσα από αυτό, πρόκειται να προσληφθούν δυο διοικητικοί υπάλληλοι και τρεις φύλακες.

Βεβαίως, οφείλω να ομολογήσω ότι εμφανίστηκαν οι πέντε από τους έξι νέους επιστήμονες. Η δασολόγος η οποία είχε επιλεγεί δεν αποδέχθηκε τη θέση, άρα, θα έχουμε πέντε νέους επιστήμονες με τους οποίους θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία.

Περίπου σε δύο μήνες, θα υπάρξει και το οργανόγραμμα της στελέχωσης του το οποίο θα γίνει από το Υπουργείο βάση όμως και των δικών μας προτάσεων, έτσι ώστε να διαμορφωθεί το σύνολο των θέσεων των επιστημόνων που θα χρησιμοποιήσει ο Φορέας και θα προχωρήσουμε στις διαδικασίες στελέχωσής του με μόνιμο προσωπικό», ανέφερε ο κ. Μαρδίρης.

Οι πρόεδροι των οκτώ νεοσύστατων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δυτ. Μακεδονίας είχαν πρόσφατα συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Φάμελλο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δόθηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες για την έναρξη της λειτουργίας τους.

«Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Φάμελλος μεταξύ άλλων, ζήτησε να έχουμε άμεση σύνδεση με τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης που έχει προτείνει ο ΟΗΕ.

Η εξάλειψη της φτώχιας, η οικονομία, τα κοινωνικά ζητήματα πέρα από την προστασία του περιβάλλοντος δίνουν τον τόνο σε αυτούς τους 17 στόχους. Αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό, με την έννοια ότι πάμε προς την αειφόρο ανάπτυξη. Άρα, αυτό σημαίνει ότι επαναπροσδιορίζονται και οι στόχοι των Φορέων Διαχείρισης πέρα από την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στη δημιουργία προϋποθέσεων τοπικής ανάπτυξης στις περιοχές που υπάρχουν.

Επομένως, έχουμε το εργαλείο προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή μας και παράλληλα ελπίζουμε και θα φροντίσουμε γι’ αυτό, να γίνουμε και ένα εργαλείο τοπικής ανάπτυξης».

Ο κ. Μαρδίρης, είχε, ως γνωστόν, συνάντηση και με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης – βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου, η οποία τον διαβεβαίωσε ότι ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δυτ. Μακεδονίας, θα έχει την αμέριστη συμπαράστασή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις σχετικά με τις παρεμβάσεις που σκοπεύει να υλοποιήσει ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δυτ. Μακεδονίας, θα πρέπει να υποβληθούν στο αρμόδιο Υπουργείο, έως το τέλος Απριλίου προκειμένου να υπάρξει χρηματοδότηση μέσα από σχετικά προγράμματα. Οι προτάσεις, θα έχουν ορίζοντα υλοποίησης έως το 2023.

Τα στελέχη του Φορέα σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τα αρμόδια τμήματα κάθε Π.Ε της Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να έχουν μια σφαιρική άποψη και όπως ανέφερε ο κ. Μαρδίρης, να υποβληθούν – εάν υπάρξουν – και άλλες προτάσεις για έγκριση και χρηματοδότηση.

«Η συνεργασία μας μέχρι τώρα με τα τμήματα αυτά ήταν άψογη. Νομίζω ότι έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε σκοπός μας και στόχος είναι να λύσουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες όσο το δυνατόν συντομότερα, για να μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί», κατέληξε.

Ελένη Ψωμαδάκη

Προηγούμενο Άρθρο

Ανοίγει σήμερα το Εκλογικό Κέντρο του Συνδυασμού του Γιάννη Κορεντσίδη

Επόμενο Άρθρο

Ο Α.Σ. Καστοριάς εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στον κον Καραγιάννη Νικόλαο

Τελευταία από Δυτική Μακεδονία