Άτυπο πνευματικό συλλαλητήριο το οποίο θα έχει άμεσο στόχο την ευαισθητοποίηση όλων εκείνων που ακόμα αμφιβάλλουν για το ποια είναι η Μακεδονία, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει στην περιοχή μας η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως π. Νικόλαος Γιαννουσάς, αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν και στις οποίες θα παραβρεθούν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Παρασκευής 16 Φεβρουαρίου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη και του πρωτομάρτυρα του Μακεδονικού Αγώνα Παύλου Μελά που βρίσκεται πίσω από τον Μητροπολιτικό ναό.
Το πρωί του Σαββάτου, θα τελεστεί συνοδική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό ναό και στη συνέχεια όλοι μαζί, θα μεταβούν στην τοπική κοινότητα Μελά όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη όλων των αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα.
«Η Εκκλησία της Ελλάδος δια της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου πήρε μια απόφαση. Αφενός μεν, να συμπαρασταθεί στο συλλαλητήριο που θα γίνει την Κυριακή στην Αθήνα και αφετέρου, να πράξει αυτό για το οποίο είναι υπεύθυνη. Δηλαδή, την εκκλησιαστική μνήμη και τιμή στους πεσόντες του Μακεδονικού Αγώνα.
Για μας βεβαίως εδώ στην Καστοριά, ούτως ή άλλως αυτό ήταν κάτι γνωστό. Κάθε χρόνο η Μητρόπολη Καστοριάς, τελεί επιμνημόσυνη δέηση και επίσκεψη στο σημείο όπου φονεύθηκε ο Παύλος Μελάς και τρισάγιο.
Για την Ιερά Σύνοδο όμως, είναι μία κίνηση συμβολική. Γίνεται μια συνοδική Θεία Λειτουργία το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου. Συνοδικές λειτουργίες δεν τελούνται εκτός Αρχιεπισκοπής. Παρόλα αυτά κατ’ εξαίρεση, δεύτερη φορά στη σύγχρονη ιστορία μας πρώτη φορά επί μακαριστού ριστοδούλου πάλι για τον Παύλο Μελά, δεύτερη φορά, πάλι στην Καστοριά, επί Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.
Η εκκλησία μας λοιπόν, καλεί σε ένα πνευματικό συλλαλητήριο. Θα πρέπει να δείξουμε και να πούμε σε όλους ότι η Καστοριά ανέκαθεν στην ιστορία της ήταν προπύργιο ελληνισμού και αγώνος, συνεχίζει να είναι και θα συνεχίσει να είναι.
Και ένα μήνυμα προς τους βορείους γειτόνους μας. Αν θέλουν την καλή γειτονία είμαστε πρόθυμοι. Η Μακεδονία δεν είναι απλά ελληνική. Είναι Ελλάδα. Δεν μπορεί κάποιος να αυτοπροσδιορίζεται παίρνοντας ιστορία από κάποιον άλλο λαό.
Να είναι περήφανοι για τον λαό τους και για την ιστορία τους, αλλά για την πραγματική ιστορία τους και όχι για την ιστορία ενός άλλου λαού», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς.
Στις εκδηλώσεις αναμένεται να παραστούν ο Αρχηγός του ΓΕΣ, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, σύλλογοι και φορείς της περιοχής μας κ.α.
Ε.Ψ.




