Μορφωτικός Σύλλογος “Η Ορεστίς” – Μνημόσυνο στον Γάβρο (φωτο)

Την Κυριακή  22 Σεπτεμβρίου 2019, Ο Μορφωτικός Σύλλογος ¨Η Ορεστίς” τέλεσε, σε συνεργασία με το Δήμο μας και τους συγγενείς των θανόντων, το μνημόσυνο και επιμνημόσυνη δέηση, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των θανόντων συμπατριωτών μας: Ανανία Διαλεχτής, Πουρσανίδου Παρθένας, Αντωνίου Αθανασίου, Σανταλίδη Βενιζέλου, Λιβανίδη Χρήστου, Σικαβίτσα Σίμου, Μιχαήλ Αλεξάνδρας, Τσινικλίδου    Γεθσημανής και του στρατιώτη οδηγού του οχήματος, οι οποίοι, την 19η Σεπτεμβρίου 1949, κατά τη μετάβασή τους στο χωριό Μελάς, για να παραστούν στις επετειακές εκδηλώσεις του Μακεδονικού Αγώνα και της θυσίας του ήρωα Παύλου Μελά , ανεφλέγησαν από έκρηξη νάρκης, με συνέπεια να βρουν τραγικό  θάνατο.

Το πρωί τελέστηκε από τον Πατέρα Λεωνίδα στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής  μνημόσυνο για τα 70 χρόνια από το τραγικό αυτό γεγονός. Παρευρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Αργους Ορεστικού Κων/να Σταυροπούλου και Δημήτριος Μαυραντζάς, ο Προέδρος και τα μέλη του Δ.Σ της Ορεστίδος και συγγενείς των Θυμάτων. Στη συνέχεια  στο Μνημείο που έχει ανεγερθεί στο Νέο Οικισμό  Γάβρου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση παρουσία πλήθους κόσμου. Στο ιστορικό της ημέρας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ορεστίδος Κωνσταντίνος Αδάμ και ακολούθησε η Μεικτή Πολυφωνική Χορωδία της Ορεστίδος υπό την Δνση του Μαέστρου της Ντίνου Ταμβάκη, αποδίδοντας το δημοτικό τραγούδι του «Μίκη Ζέζα». Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θανόντων και η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό μας Ύμνο από την Χορωδία της Ορεστίδος.

Κατόπιν οι παρευρισκόμενοι μετέβησαν στη Βίγλα Πισωδερίου όπου δόθηκε η φετινή  δεξίωση, ευγενική χορηγία της οικογένειας του κ. Χρήστου Χουσμεκερίδη, στη μνήμη της γιαγιάς του Γεσθημανής Τσινικλίδου.

Από εκεί όλοι οι συμμετέχοντες  επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Πισωδερίου και την κρύπτη όπου τοποθετήθηκε η κεφαλή του Παύλου Μελά από τον Παπα- Σταύρο Τσάμη το 1904 και ακόμη  το νεοανεγερθέν μνημείο προς τιμήν του Παύλου Μελά, στον περίβολο του Ιερού Ναού. Ξεναγήθηκαν δε από τον Πρόεδρο του Δασικού Συνεταιρισμού Πισωδερίου στο Μουσείο του Ιερού Ναού , όπου υπάρχουν σπάνια εκθέματα από την περίοδο ακόμη της Ρωμαιοκρατίας, αλλά και άλλα  σπάνια εκκλησιαστικά  είδη.

Τέλος έχει σημασία να αναφέρουμε ότι μετά τα ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί από συγγενείς των θυμάτων, επίκειται αναβάθμιση των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης των θυμάτων.

Ήδη έχει εκπονηθεί η σχετική μελέτη για τον εξωραϊσμό του Μνημείου, εξασφαλισμένη είναι και η σχετική δαπάνη και ευελπιστούμε του χρόνου ότι θα έχουμε την ευκαιρία παράλληλα με το μνημόσυνο να τελέσουμε και τα εγκαίνια του περικαλλούς αυτού μνημείου

Ας είναι αιωνία η μνήμη τους

Προηγούμενο Άρθρο

«Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ»: Ανοίγει 26 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για τη Δυτική Μακεδονία

Επόμενο Άρθρο

Εκδήλωση του ελπχ «Όρμος» (φωτογραφίες)

Τελευταία από Τοπικά Νέα