Με αιχμές ο απολογισμός του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτήρη Αδαμόπουλου

Τον προσωπικό του απολογισμό  για την πενταετία που  πέρασε, πραγματοποίησε σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς  Σωτήρης Αδαμόπουλος.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων  εκτενώς στα έργα  τα οποία ολοκληρώθηκαν, σε αυτά που είναι σε εξέλιξη, αλλά και σε όσα προγραμματίζονται να υλοποιηθούν.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ξεκίνησε την  τοποθέτησή του με αιχμές   κατά του περιφερειάρχη Θεόδωρου Καρυπίδη και μερίδας Περιφερειακών  Συμβούλων, αλλά και κατά της ειδικής συνεργάτιδας  της Π.Ε  Καστοριάς.

«Κληθήκαμε πριν από 5 χρόνια, μετά από την επιταγή του λαού, να αναλάβουμε τα ηνία της Περιφέρειας και εγώ προσωπικά, της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Θέλω να ευχαριστήσω εδώ τον Θόδωρο τον Καρυπίδη που με συμπεριέλαβε στον Συνδυασμό του στις εκλογές του 2014.

Οι γνώσεις που είχα από Διοίκηση από τη θητεία μου στο στράτευμα, ομολογώ ότι με βοήθησαν να ανταπεξέλθω στα καθήκοντά μου και σε κάθε δυσκολία που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της θητείας μου.

Οι γνώσεις μου αυτές επιπρόσθετα βοήθησαν στο γεγονός ότι χωρίς συνεργάτη, χωρίς ουσιαστική βοήθεια από τους εκλεγμένους και μη συμβούλους (πλην μιας – δύο περιπτώσεων) να προσπαθώ να εφαρμόσω το οποιοδήποτε σχέδιο ή πρόγραμμα είχαμε προτάξει.

Πρέπει δε, να εξάρω το γεγονός ότι έμεινα χωρίς συνεργάτη, (ή μάλλον είχα συνεργάτη χωρίς αρμοδιότητες που απλά πληρωνόταν) με αποκλειστική ευθύνη του Περιφερειάρχη. Ο οποίος, παρότι δέχθηκε επιστολές από μένα για να λυθεί το πρόβλημα και να πάρω έναν άλλον συνεργάτη ικανό και έμπιστο που θα βοηθούσε στην ταχύτερη και προσεκτικότερη αντιμετώπιση των θεμάτων μας, συνέχιζε μέχρι τέλους να δέχεται την παραμονή της ειδικής συνεργάτιδας μου  η οποία όπως όλοι ξέρουν ήταν η σύζυγος του περίφημου εθελοντή. Και ο οποίος  μέχρι πρόσφατα ήταν και εμφανιζόταν στο πλευρό του Περιφερειάρχη.  Είχα έτσι την μοναδικότητα πανελλαδικά, να είμαι Αντιπεριφερειάρχης χωρίς συνεργάτη»!!!   Σημείωσε και ευχαρίστησε  τους   υπαλλήλους της Π.Ε Καστοριάς κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα άτομα που πλαισιώνουν  το γραφείο του  γιατί όπως ανέφερε: «Πολλοί από αυτούς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων,  αναγνωρίζοντας το συγκεκριμένο πρόβλημα, βοήθησαν στο να λειτουργήσουμε καλύτερα και από άλλες Π.Ε».

Στη συνέχεια, έκανε αναφορά σε μια  σειρά έργων τα οποία εντάχθηκαν και ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του, σε άλλα που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και σε εκείνα τα οποία έχουν προγραμματιστεί.

Ο κ. Αδαμόπουλος  έκανε επίσης  λόγο  για τη σήραγγα της Κλεισούρας σημειώνοντας  χαρακτηριστικά: «Προτάθηκε βέβαια πρώτο και με επιμονή, το έργο της Σήραγγας της Κλεισούρας. Ο Περιφερειάρχης μετά από έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών για προτάσεις έργων, το χαρακτήρισε προτεραιότητας 4, όταν το υπουργείο είχε την πρόθεση να κατασκευάσει ένα ή δύο έργα στην Περιφέρεια. Πρότεινε τρίτο τον κάθετο Ε65 που όμως δεν ήταν δικό μας έργο, αλλά του Υπουργείου που το είχε ήδη δρομολογήσει. Η απορία μου ήταν γιατί να προτείνουμε ένα ήδη δρομολογημένο από το Υπουργείο έργο!!! Και γιατί να μην προτείνουμε πρώτη τη Σήραγγα της Κλεισούρας, όταν, ο κάθετος Κοζάνη – Φλώρινα δεν είχε ολοκληρωμένες μελέτες, ενώ και το δεύτερο προταθέν έργο, ο δρόμος Κοζάνη – Ρύμνιο θεωρώ όπως και όλοι σας πιστεύω, ότι είναι ένας δρόμος που οδηγεί στο πουθενά, αφού για Αθήνα πλέον επιλέχθηκε ο κάθετος Ε65. Στην Εκτελεστική Επιτροπή όμως της Περιφέρειας, δεν εισακούστηκα. Και δεν είχα και την συμπαράσταση των συμπατριωτών μου.

Και η τακτική να απαξιώνεται από το κράτος της Κοζάνης αυτό το υψίστης σημασίας έργο συνεχίστηκε όταν χρειάστηκε σε μια σύσκεψη της Περιφερειακής Αρχής με την Διαχειριστική Αρχή την Διεύθυνση Ανάπτυξης και την ΑΝΚΟ να εγκρίνουμε τους πίνακες με τα έργα του Στρατηγικού Πλαισίου Επενδύσεων Μεταφορών. Κλήθηκα να εγκρίνω έναν πίνακα με 10 έργα που δεν είχε κανένα έργο της Καστοριάς. Μετά την έντονη αντίδρασή μου και την άρνησή μου να συναινέσω σε μια τέτοια πρόταση, άλλαξε ο πίνακας και η αντίστοιχη πρόταση προς το Υπουργείο Μεταφορών, με προσθήκη της Σήραγγας Κλεισούρας και την συνέχιση της προτεινόμενης σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμπάκα Κοζάνη, μέχρι την Καστοριά και την Κρυσταλλοπηγή!!!! Θεωρώ ότι κάτι προλάβαμε και ας το αξιολογήσει ο κόσμος της Καστοριάς».

Σχετικά με το  φράγμα Νεστορίου  δήλωσε: «Είναι γεγονός ότι προσπαθήσαμε να το σώσουμε και το λέω γιατί βρέθηκα σε όλες τις συσκέψεις στο Υπουργείο. Το έργο ήταν το πρώτο από αυτά που υπογράφηκαν σαν γέφυρα στο νέο ΕΣΠΑ. Το γιατί σταμάτησε ο εργολάβος, μόνο αυτός το ξέρει και οι Δικηγόροι αφού το Υπουργείο έφθασε στα άκρα και δεν ενέδωσε στις απαιτήσεις του, καλώς ή κακώς. Η υπόθεση είναι στα δικαστήρια και για πολύ ακόμη. Στην τελευταία σύσκεψη, ο εργολάβος αξίωσε την αποχώρηση της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΠΕ Καστοριάς από τη Διεύθυνση του έργου και υποσχέθηκε να ξαναρχίσει εργασίες αν αναλάμβαναν οι υπηρεσίες του Υπουργείου με τη συνεργασία των υπηρεσιών της Έδρας της Περιφέρειας. Συμφωνήθηκε. Αναμένουμε.

Όσον αφορά στη μελέτη του αρδευτικού, 5 χρόνια στα συρτάρια του Υπουργείου!!! Οι ευθύνες ήταν μάλλον των υπαλλήλων του Υπουργείου, αν και δεν το πολυπιστεύω. Οι δικαιολογίες των αξιωματούχων του Υπουργείου περί έλλειψης προσωπικού δεν μας έπειθαν».

Ο κ. Αδαμόπουλος στον απολογισμό του είπε  και  για  το πολυμηχάνημα διαχείρισης καλαμώνων της λίμνης της Καστοριάς.

«Ένα έργο για το οποίο πολεμήθηκα προσωπικά πάρα πολύ και ακόμα κατηγορούμαι από κάποιους. Κυρίως όμως θεωρώ ότι έγινε για μικροπολιτικούς λόγους. Φάνηκε ύποπτο για κάποιους στην αρχή, όταν ακυρώσαμε τον διαγωνισμό μια μέρα πριν λήξει η προθεσμία. Όμως επειδή δεν γνωρίζουν κάποιοι, πρέπει να πούμε τους λόγους. Οι προδιαγραφές του Πολυμηχανήματος, ίδιες και στους προηγούμενους δύο διαγωνισμούς, δεν επέτρεπαν να βρεθεί ανάδοχος για κάποιους λόγους. Μερικές προδιαγραφές, ήταν έτσι δοσμένες που δεν υπήρχε περίπτωση κάποιος να μπορέσει να το κατασκευάσει. Επιπλέον, κάτι που δεν ξέρει ο κόσμος, ίσως και αυτοί που αντέδρασαν, ήταν ότι στους όρους προβλεπόταν να δοθεί προκαταβολή το μισό ποσό της σύμβασης, ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ. Αυτό και μόνο ήταν στοιχείο ακύρωσης του διαγωνισμού. Επειδή τις προδιαγραφές τις είχαν συντάξει Υπάλληλοι, σκεφτήκαμε να ακυρώσουμε τον διαγωνισμό χωρίς να θίξουμε κάποιον από αυτούς και να αναφέρουμε και τα σημεία των προδιαγραφών που θα μπορούσαν να διορθωθούν για να βρεθεί ανάδοχος. Φανταστείτε κάποιος που θα έπαιρνε τον Διαγωνισμό, να πληρωνόταν προκαταβολικά το μισό ποσό του προϋπολογισμού και την άλλη μέρα να δήλωνε πτώχευση. Και μείς να μην είχαμε Εγγυητική Τραπέζης!!! Τότε θα έφταιγε ο Αδαμόπουλος. Πως γίνεται όμως να φταίει πάλι ενώ έκανε το σωστό;

Και πάλι όμως ο Διαγωνισμός ήταν άγονος, παρότι διορθώθηκαν ορισμένες προδιαγραφές.

Κλήθηκαν λοιπόν οι Τεχνικές Υπηρεσίες να κάνουν νέες προδιαγραφές έτσι ώστε να ανοίξει ο Διαγωνισμός. Για την νομιμότητα, έγινε και Δημόσια Διαβούλευση σε συνεργασία με το Υπουργείο. Εταιρείες έστειλαν τις προτάσεις τους. Έγιναν συσκέψεις με Μηχανικούς και Ναυπηγούς! Και καταφέραμε στον επόμενο διαγωνισμό να έχουμε ανάδοχο. Και το πήραμε το Πολυμηχάνημα, παρά τις αντιρρήσεις υπαλλήλων και επιτροπών που θεωρώ ότι από κάπου κατευθύνονταν. Το Πολυμηχάνημα έγινε σύμφωνα με τις προδιαγραφές που δώσαμε στον Διαγωνισμό και που εγκρίθηκαν (προσέξτε αυτό) από τη Διαχειριστική Αρχή. Δεν μπορούμε να αρνούμαστε να το παραλάβουμε (στις επιτροπές παραλαβής αναφέρομαι) επειδή δεν έχει κλιματισμό ενώ (καλώς ή κακώς) δεν το ζητήσαμε!!!. Και δεν μπορούμε να μην το παραλάβουμε επειδή δεν ξέρουμε αν μπορεί να κάνει εκρίζωση καλαμώνων πράγμα που απαγορεύεται από το διαχειριστικό σχέδιο της λίμνης!!!  Έλεος. Και ο ανάδοχος είναι επιχειρηματίας και έχει δικαιώματα. Θα μπορούσε να μας υποχρεώσει να το παραλάβουμε αυτοδικαίως μόλις περνούσε η προθεσμία. Και τι θα γινόταν; Θα το πληρώναμε μετά από δικαστικό αγώνα με με τους τόκους, όπως έγινε με άλλες παλιές περιπτώσεις. Το παραλάβαμε, το δοκιμάσαμε και δούλεψε πάρα πολύ καλά και για τα καλάμια και για τα χόρτα της λίμνης. Κάποιοι δεν το έχουν χωνέψει ακόμη. Κακώς». Τόνισε.

Ένα από τα θέματα που επίσης απασχόλησαν τη θητεία του, ήταν και η  στέγαση   δημοσίων υπηρεσιών  οι οποίες στεγάζονται σε μισθωμένα ιδιωτικά ακίνητα, στο κτίριο της Π.Ε Καστοριάς.

«Από την αρχή της θητείας μας και επειδή είχαμε διαπιστώσει ότι για τις  Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ξοδεύαμε ένα αρκετά μεγάλο ποσό για ενοίκια, αποφασίσαμε να εξασφαλίσουμε χώρο και να τις φέρουμε μέσα στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας. Με κατάλληλη χωροταξική διευθέτηση των υπολοίπων υπηρεσιών μέσα στο κτίριο, εξασφαλίσαμε το μισό του τρίτου ορόφου για το σκοπό αυτό. Και ενώ ετοιμαστήκαμε, η Τοπική Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ μας έβαλε φρένο. Με σκοπό όπως έλεγαν να έλθει στο κτίριο η ΔΟΥ. Κανένα πρόβλημα. Όμως η διαδικασία κράτησε πολύ, διαπιστώθηκε ότι η ΔΟΥ δεν χωρούσε σε έναν όροφο αλλά οι διαβουλεύσεις και τα έγγραφα πηγαινοέρχονται μέχρι σήμερα. Στο μεταξύ η ΔΟΥ ετοιμάζεται να μετακομίσει σε ιδιωτικό κτίριο, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι δεν θα γίνει και εδώ και τρία χρόνια τίποτε δεν γίνεται. Συμπέρασμα; Δεν μπορέσαμε να φέρουμε τις υπηρεσίες όπως είχαμε προγραμματίσει και να γλυτώσουμε τα ενοίκια που εξακολουθούμε να πληρώνουμε στον ιδιώτη». Υπογράμμισε.

Ο κ. Αδαμόπουλος κλείνοντας τον απολογισμό του αναφέρθηκε και στη  Συμφωνία των Πρεσπών, ένα  γεγονός  το οποίο όπως είπε  τον πλήγωσε ιδιαίτερα.

«Με πλήγωσε ιδιαίτερα η παρουσία του Περιφερειάρχη και Περιφερειακών Συμβούλων στην εκδήλωση της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών. Θεωρώ ότι έκανα το καθήκον μου απέναντι στους προγόνους μου Μακεδονομάχους και στον Παύλο Μελά με το να αντιδράσω με όποιον τρόπο μπορούσα στην Συμφωνία αυτή. Ναι, αντέδρασα πριν τη συμφωνία, στο συλλαλητήριο της Καστοριάς και μέσα στο ίδιο το Περιφερειακό Συμβούλιο, προτρέποντας και τον ίδιο τον Περιφερειάρχη να μην παρευρεθεί. Και καταχειροκροτήθηκα. Γιατί μιλούσα από την ψυχή μου. Και έκανα αυτό που είχα πει: Ότι θα είμαι απέναντι. Και ήμουν παρών στο Πισοδέρι. Όπου έβγαλα λόγο και καταχειροκροτήθηκα και πάλι. Η εξέλιξη όμως δεν ήταν αναμενόμενη. Μάλιστα χαρακτηρισθήκαμε από κάποιους και συνεχίζουμε να χαρακτηριζόμαστε σαν φασίστες και εθνικιστές. Η ιστορία όμως, αυτός ο αδίστακτος κριτής, θα μας κρίνει όλους. Διότι όπως εγώ σήμερα απολογούμαι σε σας, έτσι αύριο εγώ αλλά και όλοι μας θα απολογηθούμε απέναντι στους αθάνατους προγόνους μας που έχυσαν το αίμα τους για αυτόν τον τόπο. Και αυτή η απολογία, πιστέψτε με, για κάποιους δεν θα είναι εύκολη. Η ιστορία γράφει και δεν ξεγράφει». Επισήμανε.

Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Ευχαριστήριο για το πανελλήνιο τουρνουά beach volley

Επόμενο Άρθρο

Απόφαση «βόμβα» Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τσίπουρο και τσικουδιά

Τελευταία από Τοπικά Νέα