Το Τελ Αβίβ έριξε χίλιες βόμβες σε μία νύχτα στη Γάζα – Πάνω από 130 οι νεκροί από τις εχθροπραξίες, ανάμεσά τους και 28 παιδιά – Δεν ξεκινήσαμε χερσαία επιχείρηση, διευκρινίζει ο ισραηλινός στρατός – Μπορούμε να πλήξουμε οπουδήποτε το Ισραήλ με τον πύραυλο «Ayyash 250», ισχυρίζεται η Χαμάς
Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο «Sputnik», ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασέμ, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του πως εξαπέλυσε επίθεση με drone σε χημικό εργοστάσιο στην περιοχή Νιρ Οζ, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.
Σύμφωνα με τον τελευταίο τραγικό απολογισμό, από την πλευρά των Παλαιστινίων οι νεκροί ανέρχονται σε 122 -ανάμεσά τους 28 παιδιά– ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 620. Την ίδια ώρα, εννέα Ισραηλινοί έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από τα πυρά της Χαμάς ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 200.
Το πολεμικό κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση Νετανιάχου με χιλιάδες στρατεύματα να μετακινούνται στα σύνορα και την ανάκληση εννέα χιλιάδες εφέδρων, ενισχύει το γόητρο και το κύρος του Μπίμπι (όπως είναι το ψευδώνυμό του) στο εσωτερικό.
Αν και αρχικά υπήρχαν συγκεχυμένες πληροφορίες περί εισβολής του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, τελικά το σενάριο αυτό διαψεύστηκε. Μ’ ένα λακωνικό μήνυμα στο Twitter, οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF) ανέφεραν στις πως «Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και χερσαίες δυνάμεις διεξάγουν αυτή τη στιγμή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας».
160 ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ στη Γάζα
Τουλάχιστον 160 ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ στη Γάζα, με το Τελ Αβίβ να βομβαρδίζει επί 40 λεπτά ένα δίκτυο με σήραγγες που ελέγχεται από τη Χαμάς. Συνολικά εκτοξεύτηκαν 450 πύραυλοι που έπληξαν 150 στόχους στη βόρεια Γάζα.
Τα ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν πως οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διέταξαν όλους όσοι βρίσκονταν σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Γάζα να εισέλθουν σε καταφύγια και να παραμείνουν εκεί μέχρι νεωτέρας. Πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο, καθώς ο στρατός ανέμενε αντίποινα από τους Παλαιστίνιους μαχητές.
Από την πλευρά της, η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς υποστηρίζει ότι έχει στη φαρέτρα της ένα νέο πύραυλο που μπορεί να πλήξει οπουδήποτε το Ισραήλ. Ο πύραυλος ονομάζεται«Ayyash 250»– έχει πάρει το όνομά του από τον διάσημο στη χώρα εμπειρογνώμονα σε θέματα τρομοκρατίας Yahya Ayyash.
Την ώρα που ο Μπένζαμιν Νετανιάχου εξετάζει τα επόμενα βήματά του στη Γάζα, στο εσωτερικό της χώρας επικρατεί αναταραχή από την οποία βγαίνει ενισχυμένος. Οπαδοί της ισραηλινής άκρας δεξιάς διαδηλώνουν και εμπλέκονται σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης αλλά και με Ισραηλινούς Αραβες, στη Λοντ, τη Χάιφα και άλλες πόλεις.
Τους Ισραηλινούς σόκαρε χθες η απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση τουλιντσαρίσματος ενός άνδρα, που θεωρήθηκε πως ήταν Άραβας από τους δράστες κοντά στοΤελ Αβίβ. Τα σκληρά πλάνα απεικονίζουν έναν άνδρα που τον βγάζουν με τη βία από το αυτοκίνητό του και εν συνεχεία τον χτυπούν αλύπητα μέχρι να χάσει τις αισθήσεις του. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ χαρακτήρισε απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει σε πόλεις του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες τίποτα δεν δικαιολογεί το λιντσάρισμα Αράβων από Εβραίους ούτε Εβραίων από Άραβες.
Ο Λαπίντ, ηγέτης του κεντρώου κόμματος Γες Ατίντ («Υπάρχει μέλλον»), έχει στη διάθεσή του ακόμη τρεις εβδομάδες μετά την εντολή (διορίας 28 ημερών) που έλαβε από τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν για να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό. Εάν αποτύχει, είναι πιθανό να διεξαχθούν νέες εκλογές – οι πέμπτες στο Ισραήλ σε δύο χρόνια.
Ο Μπένετ, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τόνισε ότι οι τρέχουσες συγκρούσεις με την αραβική μειονότητα του Ισραήλ (21% του πληθυσμού του Ισραήλ) θα έκανε ανέφικτη μια τέτοια κυβέρνηση.
