Ιατρικές δαπάνες και φάρμακα μπαίνουν στο αφορολόγητο

/

Οι δαπάνες σε γιατρούς, φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια- εφόσον εξοφλούνται με πλαστικό χρήμα ή με ηλεκτρονικό τρόπο- θα μετράνε από φέτος για το αφορολόγητο. Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέγραψε απόφαση με την οποία εντάσσονται στη λίστα των δαπανών που οδηγούν σε κατοχύρωση του αφορολόγητου για το 2017 και οι δαπάνες της ομάδας Υγεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίες αποτυπώνονται στον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Στην ομάδα αυτή, εκτός από τις αμοιβές γιατρών, τα φάρμακα και τα νοσήλια, περιλαμβάνονται μια σειρά από δαπάνες όπως φυσιοθεραπεία, μικροβιολογικές εξετάσεις, φακοί επαφής, γυαλιά οράσεως, ακουστικά βαρηκοΐας, σφραγίσματα και καθαρισμός δοντιών.

Η απόφαση αυτή έρχεται να διορθώσει μια… “γκάφα” που άνοιγε «παράθυρο» φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα μετά την κατάργηση της έκπτωσης 10% για τα ιατρικά έξοδα και τα νοσήλια από την 1η Ιανουαρίου 2017, οι φορολογούμενοι δεν θα είχαν κανένα κίνητρο να ζητούν και να παίρνουν αποδείξεις από τους γιατρούς αφού δεν «μετρούσαν» ούτε στο αφορολόγητο. Σημειώνεται ότι οι γιατροί μέχρι τις 27 Ιουλίου θα πρέπει να προμηθευτούν POS, για να δέχονται πληρωμές με πλαστικό χρήμα.

Έτσι, μετά τη διόρθωση που γίνεται, όλες οι ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες με πλαστικό χρήμα από τις αρχές του έτους θα υπολογίζονται για την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ.

Εκτός από τις επισκέψεις σε γιατρούς, τα φάρμακα και τα νοσήλια στις δαπάνες που «μετράνε» στο αφορολόγητο και γίνονται με ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής περιλαμβάνονται:

-Φακοί επαφής και υγρά καθαρισμού

-Τεστ εγκυμοσύνης, προφυλακτικά, οινόπνευμα καθαρό

-Ιατρικά προϊόντα

-Γυαλιά μυωπίας

-Πατερίτσες, πιεσόμετρο, ζώνες παθήσεων

-Θεραπευτικές συσκευές και εξοπλισμός

-Οδοντιατρικές υπηρεσίες (σφράγισμα, λεύκανση, καθαρισμός δοντιών, τοποθέτηση θήκης)

-Μικροβιολογικές εξετάσεις

-Φυσιοθεραπεία

Πηγή: BusinessNews

 

Προηγούμενο Άρθρο

Συνελήφθη 47χρονος στην Καστοριά για κατοχή ναρκωτικών

Επόμενο Άρθρο

Ανακοίνωση Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων | Για ένα σύγχρονο – Δημόσιο ΕΛΓΑ

Τελευταία από Ελλάδα