Η Ημερίδα του Συλλόγου Ατόμων με ΣΚΠ Ν. Καστοριάς για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ

//
Με μια ημερίδα ενημέρωσης τίμησε, στην πόλη μας την Παγκόσμια ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, ο Σύλλογος  Ατόμων με Σκλήρυνση κατά πλάκας του Νομού Καστοριάς.
<Όταν ο Υπουργός Υγείας ξεκίνησε να μιλάει για τους ασθενείς και την αναπηρία έβαλε μέσα τις λέξεις <προαπαιτούμενα>, <κρίση>, <ανάγκες>, <συμφωνίες> χωρίς να βάλει μέσα τον όρο <ΑΝΘΡΩΠΟΣ>. Αυτό, είναι κάτι που μας λυπεί και είναι αυτό που πρέπει να διεκδικήσουμε εμείς>, είπε στις δηλώσεις του ο Παναγιώτης Σεμασιώτης, Γραμματέας του Συλλόγου ΣΚΠ δίνοντας το στίγμα της αντικειμενικής κατάστασης που βιώνουν τα ΑμεΑ στην πατρίδα μας στην εκπνοή του 2016.
Η πρώτη των ομιλητριών, η νευρολόγος γιατρός PHD, Διευθύντρια ΕΣΥ Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων κα Βένια Κωσταδήμα, ανέλυσε το θέμα <Πολλαπλή σκλήρυνση- Πρώιμη διάγνωση, έγκαιρη αντιμετώπιση, εξατομικευμένη θεραπεία>, με  τρόπο εξαιρετικά προσιτό και κατανοητό για το ακροατήριο. Τα μηνύματα για την σημασία της  έγκαιρης διάγνωσης της νόσου σε σχέση με την εξέλιξή της και η διαρκής βελτίωση των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της, πραγματικά, ενθάρρυναν τους ανθρώπους που παρακολούθησαν την Ημερίδα.  Δεν είναι καθόλου χρήσιμο, για τις γραμμές αυτές, να καταπιαστεί κανείς με την αναλυτική αναφορά στον λόγο της χαρισματικής γιατρού. Η τελευταία της φράση, όμως, είναι εκείνο που καθήλωσε τη σκέψη μας και μας <ανάγκασε> να την <πάρουμε> μαζί μας, με την υποχρέωση να την μεταφέρουμε –τουλάχιστον -στο κείμενο αυτό:  « Είσαι στο αναπηρικό αμαξίδιο. Υπάρχει πρόβλημα με τα πόδια σου. Τίποτα δεν έχει τελειώσει! Εχουμε, λοιπόν, να σώσουμε τα χέρια σου. Εχουμε να σώσουμε τον εγκέφαλό σου. Εχουμε να σώσουμε τόσα  κομμάτια σου.» Απλά πράγματα είπε, μα, πόσοι από εμάς, είχαμε αναρωτηθεί για τις αλήθειες και τα δεδομένα αυτά;
Ας γίνει αυτή η αλήθεια, αιτία να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε και να νιώσουμε ότι <κάτι> κερδίσαμε την φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, ευγνωμονώντας την τύχη μας, που, ΚΑΙ φέτος, μας είχε στην απέξω των προβλημάτων ΑμεΑ.
IMG_3699
Αφοπλιστικά ειλικρινής, ανέβηκε στη συνέχεια στο βήμα η δεύτερη και κεντρική ομιλήτρια. Η Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου,  έλκουσα την καταγωγή της από την Κλεισούρα Ν Καστοριάς, κα Παρούλα Νάσκου – Περράκη, η οποία, επίσης, με εξαιρετικά απλό και προσιτό λόγο, μίλησε και εξήγησε στο κοινό το θέμα <Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία>. <Μετά την Γιατρό που μας μίλησε, θα σας φανώ κουραστική > είπε ξεκινώντας. Καθόλου κουραστική δεν αποδείχθηκε όμως , αναδεικνύοντας ένα φαινομενικά, <νομικό> και ψυχρό θέμα, σε μια εξαιρετικά κατατοπιστική <συνομιλία> κατά την οποία, εξήγησε κι ανέλυσε τα δικαιώματα των ΑμεΑ και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής τους μέσα στο <αφιλόξενο> γι΄αυτούς  περιβάλλον των πόλεων /της πόλης που ζούνε/της Καστοριάς τους. <Δεν πρέπει να είστε μόνοι>, τόνισε επανειλημμένα η κα Νάσκου στους ανθρώπους με σκπ που παρακολουθούσαν, πραγματικά, με προσήλωση κι Ελπίδα τις δύο ομιλήτριες. <Ξυπνήστε την κοινωνία σας. Κάντε γνωστά τα προβλήματά σας. Εχουν υποχρέωση να κάνουν τον κόσμο σας καλύτερο. Απλά, χρειάζονται να τους μάθετε τις ανάγκες σας>,  ήταν με λίγα λόγια η ενθάρρυνση και η προτροπή της.
Για εμάς, τους <απ’ έξω> , που από τύχη αγαθή βρεθήκαμε στην αίθουσα του Ξενοδοχείου ΕΣΠΕΡΟΣ, αυτό το απόγευμα της 3ης του φετινού Δεκέμβρη, κανένα άλλοθι δεν μας αναλογεί. Το Χρέος μας ήταν, είναι και θα είναι, να παλεύουμε κάθε μέρα για τα απλά, τα καθημερινά, τα <δεδομένα> για εμάς, τα <αναγκαία> για τους Αλλους. Γιατί, μακάρι ποτέ, αλλά μπορεί και να μας χρειαστούν κι εμάς…….
IMG_3706
ΥΓ. Κοινότυπα αλλά απαραίτητα, επιθυμώ να συγχαρώ τον Σύλλογο Ατόμων Σκλήρυνσης κατά πλάκας Νομού Καστοριάς, διά της Προέδρου του Βερόνικας Αποστόλου, για την ευκαιρία της ενημέρωσης που μας παρείχε και για την, όπως πάντα, εξαιρετική οργάνωση της Ημερίδας.
Βιβή Φαρσαλιώτου + Ιατρού
Προηγούμενο Άρθρο

Το χριστουγεννιάτικο μπαζάρ του Προοδευτικού Συλλόγου Καστοριάς (φωτογραφίες)

Επόμενο Άρθρο

Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς: 4η Επιστημονική Συνάντηση με θέμα: ” Το Αρχαιολογικό Έργο στην Άνω Μακεδονία”

Τελευταία από Εκδηλώσεις