Επιχείρηση απεγκλωβισμού αρκούδας από παράνομη παγίδα για αγριογούρουνα (φωτο)

Θετική έκβαση είχε η επιχείρηση διάσωσης αρκούδας που είχε πιαστεί σε παράνομη παγίδα για αγριογούρουνο σε πυκνοδασωμένη περιοχή κοντά στον οικισμό Περιβολάκι Γρεβενών (εντός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου). Η επιχείρηση στήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του σχετικού πρωτοκόλλου λειτουργίας μεικτής Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την αντιμετώπιση περιστατικών αλληλεπίδρασης ανθρώπου και αρκούδας, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία (ΦΕΚ 272/Β/07-02-2014). Η αρκούδα είχε παγιδευτεί από το λαιμό και είναι ευτύχημα που η θηλειά δεν την τραυμάτισε θανάσιμα.

Το απόγευμα της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και η Διεύθυνση Δασών Γρεβενών ειδοποιήθηκαν από μέλος του κυνηγετικού Συλλόγου Γρεβενών, που επέστρεφε από συλλογή μανιταριών, για μία αρκούδα που βρισκόταν ακινητοποιημένη σε δασική περιοχή του οικισμού Περιβολάκι Γρεβενών. Η Διεύθυνση Δασών Γρεβενών επιβεβαίωσε το συμβάν στέλνοντας επι τόπου την ίδια μέρα 2 δασοφύλακες, και ενεργοποίησε το πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση περιστατικών αλληλεπίδρασης ανθρώπου και αρκούδας ειδοποιώντας την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, την ΣΤ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης, και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης από την μεικτή Ομάδα Άμεσης Επέμβασης που συστάθηκε από στελέχη όλων των παραπάνω φορέων και η ολοκλήρωση του απεγκλωβισμού της αρκούδας ήταν δύσκολη καθώς στο σημείο που είχε πιαστεί υπήρχε πολλή λάσπη λόγω της έντονης βροχόπτωσης που είχε προηγηθεί. Η αρκούδα, καθώς ήταν τουλάχιστον 24 ώρες εγκλωβισμένη στην παγίδα, ήταν εμφανώς αφυδατωμένη και στρεσαρισμένη, και εάν είχε μείνει λίγες ώρες παραπάνω είναι σχεδόν βέβαιο ότι το ζώο θα κατέληγε από εξάντληση η/και πνιγμό μεσα σε ένα κρατήρα λάσπης. Ευτυχώς όμως όλα εξελίχθηκαν καλά και η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης κατάφερε να σώσει το άτυχο ζώο μετά από προσπάθειες 2 ωρών Η θηλυκή αρκούδα, ηλικίας 3-4 ετών και βάρους περίπου 100 κιλών, αναισθητοποιήθηκε από τον κτηνίατρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και απελευθερώθηκε από τη συρμάτινη θηλιά, χωρίς ευτυχώς να επιδεινωθεί το τραύμα που είχε στον λαιμό. Στην αρκούδα τοποθετήθηκε δορυφορικό ραδιοκολλάρο από την επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, που θα παρακολουθεί έτσι το γεωγραφικό στίγμα του ζώου.

Έπειτα από επιτόπια έρευνα της Δ/νσης Δασών Γρεβενών και της θηροφυλακής της ΣΤ ΚΟΜΑΘ στην παρακείμενη θέση της εγκλωβισμένης αρκούδας, εντοπίστηκαν και άλλες έξι παράνομες παγίδες για αγριογούρουνο, οι οποίες και καταστράφηκαν. Πρόκειται για την τρίτη φορά που αρκούδα πιάνεται σε παγίδα τα τελευταία δύο χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διεύθυνση Δασών Γρεβενών θα προβεί σε μήνυση κατά αγνώστων προκειμένου να τιμωρηθούν αυτοί που συνεχίζουν να κάνουν χρήση των παράνομων παγίδων για την άγρια ζωή. Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι οι παγίδες αυτές, πέρα από το ότι αποτελούν όργανα βασανισμού των άτυχων ζώων που θα πιαστούν, είναι επικίνδυνες και για τον άνθρωπο, καθώς μπορεί να τραυματίσουν κάποιον επισκέπτη πεζοπόρο.

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Προηγούμενο Άρθρο

ΕΠΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Αναβολή των πρωταθλημάτων σε Α’ & Β’ κατηγορία λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Επόμενο Άρθρο

Κοινή εκπαίδευση διασωστών στην Καστοριά (φωτογραφίες)

Τελευταία από Δυτική Μακεδονία

Ξεκινά το Επαγγελματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Σύγχρονα ηλεκτρικά Δίκτυα Διανομής – ΔΕΔΔΗΕ» σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τον ΔΕΔΔΗΕ

Με επίκεντρο την  ενεργειακή μετάβαση και την καινοτομία, και αξιοποιώντας τις δυνατότητες του νέου θεσμικού πλαισίου