Δηλώσεις του Λεωνίδα Παπαδημητρίου για την κατάρρευση των διατηρητέων και το τί μπορεί να γίνει για τα υπόλοιπα

Σε δηλώσεις του με αφορμή την κατάρρευση διατηρητέων ο Λεωνίδας Παπαδημητρίου Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Παιδείας – Προγραμματικής ανάδειξης παλιάς πόλης επισήμανε ότι δεν μπορούν να σωθούν όλα αυτά τα κτίρια εύκολα.

« Εχθές το μεσημέρι δύο πυροσβέστες με ειδοποίησαν για την κατάρρευση του κτιρίου δίπλα στο Λαογραφικό Μουσείο. Όντως η κατάσταση του κτιρίου είναι επικίνδυνη. Με τη συζήτηση που είχα με το συνεργείο του Δήμου, μου είπαν πως η διαδικασία δεν είναι απλή. Θέλει άδεια από την Αρχαιολογία, το κράτος εν κράτει να το λέμε αυτό γιατί πολλές φορές είναι εμπόδιο και δεν νομίζω μέσα σε μια εβδομάδα να κατεδαφιστεί. Ας πάμε όμως στο γενικό θέμα. Υπάρχουν γύρω στα 350 σπίτια χαρακτηρισμένα στην πόλη. Μην περιμένετε να σωθούν όλα γιατί αν πάμε να τα σώσουμε όλα δεν θα σώσουμε κανένα. Από αυτά, μόνο τα 19 ανήκουν στο κράτος και στον Δήμο τα οποία λίγο πολύ έχουν συντηρηθεί. Τα υπόλοιπα είναι το μεγάλο πρόβλημα γιατί κάποιο κτίριο που είναι 200 – 100 χρόνων μπορεί να έχει 20-30 κληρονόμους που πολλοί από αυτούς δεν είναι καν στην πόλη. Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Το καλό είναι ότι ο Δήμος – Κράτος μπορεί να επέμβει στα κτίρια εξωτερικά. Να φτιάξει την πρόσοψη και την σκεπή, χωρίς έγκριση από τους ιδιοκτήτες.

Και για να καταλάβετε τι συμβαίνει θα σας πω ένα περιστατικό που είχα με κάποιον κάτοικο μιας περιοχής που μου ζήτησε να καθαρίσω ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι. Έκανα τα απαραίτητα τηλεφωνήματα και η γραφειοκρατία είναι πολύ μεγάλη. Και να πάρεις τα χαρτιά – άδειες όμως μου είπαν ότι αν κάποιος κληρονόμος εμφανιστεί και μου κάνει μήνυση θα πάω φυλακή!

Μέσω του προγράμματος INTERREG όμως, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τις ενέργειες ούτως ώστε να ενταχθούν όσα περισσότερα σπίτια μπορούν για να συντηρηθούν. Προσπαθούμε αρχικά να κάνουμε τις απαραίτητες μελέτες. Θέλει υπομονή. Δεν δίνουν εύκολα χρήματα για τέτοιες περιπτώσεις. Οι περιοχές Απόζαρι και Ντολτσό μπορούν πιο εύκολα να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Το ίδιο ισχύει και για εγκαταλελειμμένα νεοκλασικά. Κάποια σώζονται από ιδιωτικές πρωτοβουλίες και από μεράκι των ιδιοκτητών.»

Αυτές ήταν οι δηλώσεις του Λ. Παπαδημητρίου. Τελικό συμπέρασμα ότι δεν μπορούν να σωθούν όλα τα διατηρητέα σπίτια και αυτά που θα σωθούν θέλουν πολλές και δύσκολες διαδικασίες. Τρόποι υπάρχουν, προγράμματα υπάρχουν και περιμένουμε για κάποια εξέλιξη.

Προηγούμενο Άρθρο

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση-ενημέρωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Βοΐου

Επόμενο Άρθρο

“Αντλούμε δύναμη απο τη δύναμη και την καθαρή σας ματιά” το μήνυμα του Περιφερειάρχη για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Τελευταία από Τοπικά Νέα