Γιορτάστηκε στην Καστοριά η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας (φωτο)

/

Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος, πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα στην Καστοριά.

Συγκεκριμένα, χθες στις 5 το απόγευμα ο Σύλλογος Απολλωνιαδιτών Καστοριάς πραγματοποίησε εκδήλωση στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στον Γράμμο η οποία περιελάμβανε ομιλία από τον υπεύθυνο του Πάρκου Ραϋμόνδο Αλβανό με θέμα: « Οι πρόσφυγες που ήρθαν στην Καστοριά μετά το 1922. Κοινωνικές και   πολιτικές ταυτότητες και συμπεριφορές». Ακολούθησε η προβολή ντοκιμαντέρ το οποίο αναφερόταν στους πρόσφυγες.

Στις 6:30μμ στον Ιερό Ναό Αγίου Νικάνορα Καστοριάς, έγινε η υποδοχή της Τιμίας Κάρας της αγίας Σοφίας της Κλεισούρας και στη συνέχεια, τελέστηκε μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του σεβ. μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ.

Σήμερα το πρωί, στον Ι.Ν Αγίου Νικάνορα τελέστηκε όρθρος και αρχιερατική θεία λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτη μας και εψάλλει επιμνημόσυνη δέηση για όλους τους σφαγιασθέντες κατά τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της εικόνας και των λειψάνων της αγίας Σοφίας περιμετρικά του ναού, με τη συμμετοχή των μικρασιατικών και ποντιακών σωματείων της Καστοριάς.

Στη συνέχεια, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων στην πλατεία Μακεδονομάχων όπου έγινε και κατάθεση στεφάνων.

Στο ιστορικό της ημέρας αναφέρθηκε η εκπρόσωπος του Συλλόγου Μικρασιατών Άργους Ορεστικού «Η Κύζικος», Βαρβάρα Πολυχρονίου.

Ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγής και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Σ.Ι – Ε.Ψ

Προηγούμενο Άρθρο

Εκδήλωση του Περιφερειακού Τμήματος ΕΕΣ Καστοριάς με αφορμή τη γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Α΄ Βοηθειών (φωτο)

Επόμενο Άρθρο

Ημερίδα του Μ/Σ Καστοριάς Αρμονία με θέμα τη συμβολή των πολιτιστικών φορέων στη διατήρηση της ελληνικής λαϊκής παράδοσης (φωτο)

Τελευταία από Εκδηλώσεις