Όλες οι νέες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι από τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ θα εξαιρεθούν τελικά τα αγροτεμάχια, ενώ θα αποσυρθεί και η διάταξη που βρίσκεται τώρα στη Βουλή και προβλέπει την απώλεια των εκπτώσεων ή της πλήρους απαλλαγής από τον φόρο ακινήτων για όσους έχουν τόκους καταθέσεων υψηλότερους των 300 ευρώ τον χρόνο.

Παράλληλα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ο φόρος θα καταβληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης τον Σεπτέμβριο.

Με τις αρχικές αλλαγές στο νόμο που είχε κάνει το υπουργείο Οικονομικών ήταν ορατό το ενδεχόμενο να λάβουν χιλιάδες φορολογούμενοι αρκετά υψηλά εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ εξαιτίας των αλλαγών στον συμπληρωματικό φόρο και της ένταξης φέτος των αγροτεμαχίων στον φόρο. Το πρόβλημα φάνηκε όταν άρχισε το υπουργείο Οικονομικών τις δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις και διαπιστώθηκε ότι, πράγματι, σε χιλιάδες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ιδιαιτέρως υψηλό φόρο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Οι νέες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

– Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών. «Αυτό γίνεται επειδή παρατηρήθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των πολιτών, οι οποίοι και καλούνται το επόμενο διάστημα να διορθώσουν τις δηλώσεις τους», όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

– Οι απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ θα ισχύουν ακριβώς όπως και πέρυσι. Δηλαδή, δεν χάνουν την απαλλαγή όσοι έχουν εισοδήματα από υψηλούς τόκους. Υπενθυμίζεται ότι όσοι είχαν τόκους καταθέσεων υψηλότερους των 300 ευρώ θα έχαναν τις εκπτώσεις ή την πλήρη απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων.

– Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το ύψος των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. «Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή άνεργοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, ανεξάρτητα του ύψους των τόκων που έχουν», σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

– Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις αλλαγές ο φόρος που θα προκύψει θα είναι μόλις κατά 10 εκατ. ευρώ μικρότερος από ό,τι είχαν θεωρητικά προϋπολογιστεί τα φετινά έσοδα του ΕΝΦΙΑ. Από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν χθες ότι ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι, αν και θα υπάρξει «ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες».

– Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη πρέπει να καταβληθεί τον Σεπτέμβριο του 2016 και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2017.

Πηγή: Sofokleousin.gr

 

Προηγούμενο Άρθρο

Γιαγκούλεια river spirit 28 – 31 Ιουλίου 2016

Επόμενο Άρθρο

Ερώτηση Μαρίας Αντωνίου – Γεώργιου Κασαπίδη

Τελευταία από Ελλάδα