//

«Χαλκώματα από την Καστοριά»: Μιά πρωτότυπη έκθεση του αρχιτέκτονα καθηγητή Πάνου Τσολάκη (φωτογραφίες)

Μια αξιόλογη και πρωτότυπη έκθεση, διοργάνωσε σήμερα ο Μ/Σ «Αρμονία» Καστοριάς, στο αρχοντικό Αδελφών Εμμανουήλ.

«Χαλκώματα από την Καστοριά» ήταν ο τίτλος της έκθεσης, η οποία περιελάμβανε διάφορα χάλκινα οικιακά σκεύη από τη συλλογή του αρχιτέκτονα καθηγητή του Α.Π.Θ Πάνου Τσολάκη.

Στα χάλκινα οικιακά σκεύη, στην ιστορία τους, αλλά και στα εργαστήρια τα οποία υπήρχαν στην Καστοριά αναφέρθηκε ο κ. Τσολάκης κατά την ομιλία που πραγματοποίησε στον αύλειο χώρο του αρχοντικού.

«Είναι μία προσωπική συλλογή από παλιά χάλκινα οικιακά σκεύη τα οποία προέρχονται κυρίως από την Καστοριά.

Όλα αυτά τα αντικείμενα μας φέρνουν στο νου περασμένες εποχές, αλλά είναι και καλλιτεχνικής αξίας γιατί όλα αυτά, γινόταν με το χέρι από επίπεδα φύλλα χαλκού. Έπρεπε μετά να τα περάσουν με κασσίτερο για να μην υπάρχει περίπτωση να δηλητηριαστεί κανείς από την πρασινίλα που βγάζει το μπακίρι.

Αυτά τα συγκέντρωσα σιγά – σιγά, τα τελευταία 30 χρόνια και ορισμένα επάνω χρονολογίες από το 1811. Σε άλλα αναγράφεται το όνομα του τελευταίου χαλκωματά της Καστοριάς του Γεώργιου Τάτση. Ήταν πραγματικός τεχνίτης. Είχε το εργαστήρι του στη γωνία Ιουστινιανού και Ερμού.

Η συλλογή μας γυρίζει πίσω στα παλιά σε μια εποχή που δεν είναι πολλά χρόνια που πέρασε.

Σε πολλά σπίτια χρησιμοποιούνταν έως και το 1970», τόνισε μεταξύ άλλων.

Σκοπός της διοργάνωσης όπως ανέφερε στον πρόλογό του ο πρόεδρος του Μ/Σ «ρμονία» Μιχάλης Ζήλας ήταν: «Η προβολή της ιστορικής, αισθητικής και συναισθηματικής αξίας των παλιών χάλκινων οικιακών σκευών, τα οποία απέκτησαν ιδιαίτερο συμβολισμό και παράδοση στην ελληνική κοινωνία».

Μεταξύ αυτών που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση ήταν και απόγονοι κατασκευαστών χάλκινων σκευών από την Καστοριά καθώς και μέλη του Συλλόγου Καστοριέων Θεσσαλονίκης «Το Κέλετρον».

Μετά το πέρας της ομιλίας, ο πρόεδρος του Μ/Σ «Αρμονία», Μιχ. Ζήλας, απένειμε στον κ. Τσολάκη, τιμητική πλακέτα, για την πολυετή προσφορά του στον σύλλογο και στο πολιτισμό του τόπου μας, ενώ, τόσο η πρόεδρος του Συλ. Καστοριανών Θεσ/νίκης «ΤΟ ΚΕΛΕΤΡΟΝ», κα Ουρανία Λιόγανου-Εμμανουηλίδου, όσο και η συμπολίτισσά μας κα Σοφία Σοφαροπούλου, συνεχάρησαν τον κ. Πάνο Τσολάκη για το τεράστιο ενδιαφέρον και την αγάπη που δείχνει στη διάσωση και ανάδειξη, τόσο των μνημείων, όσο και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς της Καστοριάς.

Σ.Ι – Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Λειτουργία Πολιτικού Γραφείου Ζήση Τζηκαλάγια

Επόμενο Άρθρο

Ανοιχτή εκδήλωση της υποψήφιας Δημάρχου Καστοριάς Κατερίνας Σπύρου

Τελευταία από Εκδηλώσεις