«ΦΩΝΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ»: 25 χρόνια από την μοιραία πτήση στρατιωτικού ελικοπτέρου που κατέπεσε στη λίμνη της Καστοριάς

κατηγορία : Τοπικά Νέα από

 

(Από την «Φωνή της Καστοριάς» Αρ. Φυλ. 2367/26 Μαΐου 1994)

ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΕΙΧΕ ΠΤΗΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ

ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ!

ΔΙΑΣΩΘΗΚΑΝ ΠΕΝΤΕ ΠΝΙΓΗΚΑΝ ΔΥΟ

Τραγική κατάληξη είχε πτήση στρατιωτικού ελικοπτέρου, που κατέπεσε και βυθίστηκε στη λίμνη της Καστοριάς, την π. Τετάρτη 18 Μαΐου, με αποτέλεσμα να πνιγούν τελικά δύο, από τα επτά άτομα που επέβαιναν σ’ αυτό.

Το χρονικό του τραγικού συμβάντος, έχει ως εξής: Στις 11 περίπου το πρωΐ της π. Τετάρτης 18 Μαΐου, στρατιωτικό ελικόπτερο, τύπου ΧΙΟΥΙ, που πετούσε πάνω από την πόλη μας και στο οποίο επέβαιναν εκτός των τριών μελών του πληρώματος τέσσερις πολίτες, τηλεοπτικού συνεργείου του γνωστού ηθοποιού Λάκη Λαζόπουλου και το οποίο έπαιρνε πλάνα για γυρίσματα ντοκιμαντέρ για την Ευρωπαϊκή σύνοδο των 12 στην Κέρκυρα, κατέπεσε ξαφνικά στη λίμνη μας και βυθίστηκε αμέσως σχεδόν, στην περιοχή, ανοικτά μεταξύ του Αη-Σωτήρα και Εργατικών Κατοικιών.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και σύμφωνα πάντα με μαρτυρία διασωθέντα αλλά και συμπολιτών μας που έτρεξαν αμέσως με μηχανοκίνητα σκάφη στον τόπο του συμβάντος, και τα επτά άτομα βγήκαν στην επιφάνεια, αλλά δύο απ’ αυτά, χάθηκαν ξαφνικά και αγνοούνταν.

Οι πέντε διασωθέντες, τραυματισμένοι, οι δύο σοβαρότερα, μεταφέρθηκαν με σκάφη συμπολιτών μας στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου και στη συνέχεια με ασθενοφόρα και γιατρούς που έφθασαν αμέσως, στο Νοσοκομείο Καστοριάς.

Αμέσως στις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.Κ., που απετέλεσαν και την βάση του συντονισμού των ερευνών, κατέφθασαν, ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος Καστοριάς, ο Δ/τής και Υποδ/τής της Μεραρχίας μας, ο Δ/τής της ΠΥΡ Καστοριάς με οχήματα και άνδρες της, αστυνομική δύναμη, ασθενοφόρα και ιατροί του Νοσοκομείου μας, ενώ πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σε όλο το μήκος της Β. Παραλίας και παρακολουθούσε τις προσπάθειες διάσωσης.

Αμέσως στη συνέχεια, σκάφη συμπολιτών μας και του Ναυτικού μας Ομίλου, άρχισαν τις έρευνες στο σημείο πτώσης του ελικοπτέρου αλλά και σε μεγαλύτερη ακτίνα, για την ανεύρεση των δύο αγνοουμένων, ενώ στις έρευνες συμμετείχαν και άλλα δύο στρατιωτικά ελικόπτερα που έφθασαν μετά από λίγη ώρα.

Πρός στιγμή η εκτίμηση ορισμένων εμπλεκομένων αρμοδίων, ήταν ότι μήπως οι αγνοούμενοι κατάφεραν να κολυμπήσουν και βγήκαν στις καλαμιές, κοντά στο Στρατόπεδο του ΛΕΜ, κάτι όμως που απέκλειαν κατηγορηματικά οι συμπολίτες μας που έτρεξαν αμέσως στο σημείο πτώσης του ελικοπτέρου, αφού και η απόσταση πρός το ΛΕΜ ήταν αρκετά μεγαάλη και θα τους έβρισκαν γρήγορα.

Ύστερα από τις πρώτες άκαρπες έρευνες, έφθασαν το απόγευμα της ίδιας μέρας, βατραχάνθρωποι των Ο.Υ.Κ. με ένα C130 και άρχισαν μέχρι αργά το βράδυ τις προσπάθειες για την ανεύρεση των δύο αγνοουμένων, αλλά παράλληλα και τις ενέργειες για την ανέλκυση του ελικοπτέρου με ειδικά μπαλόνια. Αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας, έφθασε στις εγκαταστάσεις του ΝΟΚ, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, ο Δ/τής Στρατιάς, άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί και εμπειρογνώμονες.

Από το πρωΐ της επομένης, Πέμπτη 19 Μαΐου, ξεκίνησαν και πάλι οι έρευνες για την ανεύρεση των δυο αγνοουμένων, από τους βατραχανθρώπους αλλά και σκάφη συμπολιτών μας, χωρίς δυστυχώς κανένα και αυτή τη φορά αποτέλεσμα, ενώ οι βατραχάνθρωποι που συνέχιζαν με μεγάλη δυσκολία, τις προσπάθειες για την τοποθέτηση των μπαλονιών στο αναποδογυρισμένο στον πυθμένα ελικόπτερο για την ανέλκυσή του, απέκλεισαν την περίπτωση οι δύο αγνοούμενοι να εγκλωβίστηκαν στο ελικόπτερο.

Σημειώνουμε, ότι από την πρώτη στιγμή των ερευνών, ο κ. Λαζόπουλος βρέθηκε στην Καστοριά και με άλλους συνεργάτες του και παρακολουθούσε συγκλονισμένος τις έρευνες. Σε δήλωσή του δε στην εφημερίδα μας είπε, ότι τα γυρίσματα αυτά του ντοκιμαντέρ, μόνο με στρατιωτικό ελικόπτερο ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν.

Το ελικόπτερο, ύστερα από υπεράνθρωπες πραγματικά προσπάθειες των βατραχανθρώπων και με την βοήθεια των μπαλονιών, μεταφέρθηκε με σκάφη κοντά στην ακτή του Αη-Σωτήρα και στις 8.30 το βράδυ της Πέμπτης 19 Μαΐου, ανελκύστηκε αρχικά με την βοήθεια στρατιωτικού γερανού, το κιβώτιο ταχυτήτων του ελικοπτέρου και μέρος του έλυκά του και μετά από μία ώρα, ανελκύστηκε με δυσκολία και το σκάφος του ελικοπτέρου, κατεστραμένο ολοσχερώς σχεδόν και σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο να μεταφερθεί σε βάση ελικοπτέρων στο Βόλο, για εξακρίβωση των αιτίων του δυστυχήματος.

Από το πρωΐ δε της Παρασκευής 20 Μαΐου, άρχισαν και πάλι οι έρευνες για τους δύο άτυχους αγνοούμενους, ενώ ο Δήμαρχος Καστοριάς, έδωσε εντολή να «ανοίξει» πρός στιγμή η λίμνη και να συμμετάσχουν στις έρευνες και αλιευτικές βάρκες συμπολιτών μας, που απέδωσαν τελικά καρπούς, μιά που το απόγευμα της ίδιας μέρας, βρέθηκαν τελικά τα πτώματα των δύο άτυχων αγνοουμένων, του σκηνοθέτη των «10 Μικρών Μήτσων« Βαγγέλη Μολαδάκη και του συγκυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου, επιλοχία Δήμου Κατή. Με την βοήθεια του γνωστού συμπολίτη μας Μανώλη Νικολαΐδη, στρατιωτικών, μελών του Ν.Ο.Κ. και άλλων συμπολιτών μας, εντοπίστηκε αρχικά και ανασύρθηκε με αγκίστρια πολύ κοντά στο σημείο που βυθίστηκε το ελικόπτερο, το πτώμα του σκηνοθέτη Μολαδάκη και μετά από λίγη ώρα με τον ίδιο τρόπο, ανασύρθηκε και το πτώμα του έτυχου συγκυβερνήτη, Κατή.

Τα πτώματα που έφεραν μικροτραύματα και χωρίς να είναι σε τυμπανιαία κατάσταση, μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Καστοριάς για νεκροψία και νεκροτομή για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου τους, όπου σύμφωνα με επίσημη ιατρική πηγή του Νοσοκομείου μας, αποδίδονται τελικά σε πνιγμό.

Στο Νοσοκομείο βρίσκονταν συγκλονισμένοι, συγγενείς των θυμάτων και ο κ. Λαζόπουλος αλλά και στρατιωτικοί της πολεμικής αεροπορίας που μεριμνούσαν για την μεταφορά των σορών, στη Λάρισα του Κατή και στην Θεσ/νίκη του Μολαδάκη.

Όσον αφορά τώρα τους τραυματισθέντες, οι δύο στρατιωτικοί του ελικοπτέρου, που ήταν και οι πιό βαρειά τραυματισμένοι, μεταφέρθηακν στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ εξήλθαν και οι άλλοι τρείς διασωθέντες, από το Νοσοκομείο μας.

Οι διασωθέντες είναι: Ο χειριστής Υπολοχαγός Κώστας Φιλίππου, ο Αρχιλοχίας Γεώργιος Ρήνος, ο οπερατέρ Ιωσήφ Κούνδουρος, ο Βοηθ. Οπερατέρ Ηλίας Αδάμης και ο Τεχνίτης Αναστάσιος Παλαιορώτος.

Αυτόπτες μάρτυρες συμπολίτες μας πάντως, δήλωσαν ότι το ελικόπτερο πρίν την πτώση του, πετούσε πολύ χαμηλά, πάνω από την Καστοριά και τη λίμνη, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που εξέφραζαν την αγανάκτησή τους για την μή ύπαρξη έστω κάποιων βατραχανθρώπων σε μόνιμη βάση στην Καστοριά, κάτι που ίσως θα πρέπει να εξετάσουν οι αρμόδιες, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, κατά πόσο μπορεί να γίνει αυτό εφικτό.

Με την τραγική αυτή κατάληξη, τέλειωσε οριστικά η αγωνία και το δράμα των συγγενών των αγνοουμένων, του σκηνοθέτη κ. Λαζόπουλου και όλης της συγκλονισμένης κοινωνίας της Καστοριάς.

Εμείς από την μεριά μας, θέλουμε να εκφράσουμε αρχικά την λύπη μας για τον άδικο πραγματικά χαμό των δύο παλληκαριών αλλά και να εξάρουμε τις άοκνες επί τρείς ημέρες, προσπάθειες για την ανεύρεση των αγνοουμένων και την ανέλκυση του ελικοπτέρου παράλληλα, τον Δ/τή και Υποδ/τή της Μεραρχίας μας και τους λοιπούς αξ/κούς και οπλίτες της που συμμετείχαν στην όλη επιχείρηση, την Αστυνομική δύναμη της Καστοριάς και το Τμήμα Τροχαίας, τους βατραχανθρώπους των Ο.Υ.Κ., τους λοιπούς στρατιωτικούς της πολεμικής μας Αεροπορίας, τους ανθρώπους του Ν.Ο.Καστοριάς, το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του Νοσοκομείου μας, την ΠΥΡ Καστοριάς αλλά και τους αγνούς συμπολίτες μας, επώνυμους και ανώνυμους, που συνέπραξαν στην μεγάλη αυτή προσπάθεια.