Φεστιβάλ της Αυλής 2017: Stringless | χωρίς χορδές, μόνο φωνές στο Απόζαρι

κατηγορία : Εκδηλώσεις/Τοπικά Νέα από

Η Έλσα, η Albena, η Κατερίνα, η Βασιλική και η Δωροθέα: 5 γυναίκες, 5 φωνές, σε 1 σκηνή, σε μια 1 πλατεία. Την Τετάρτη 5 Ιουλίου στις 21:30, το Φεστιβάλ της Αυλής «μετακομίζει» βόρεια, στην Πλατεία του Απόζαρι, για μια συναυλία – παράσταση του ιδιαίτερου πολυφωνικού σχήματος, Stringless.

Οι Stringless «γεννήθηκαν» πριν από πέντε χρόνια, όταν ένα γυναικείο πολυφωνικό συγκρότημα δεν ήταν κάτι συνηθισμένο για την ελληνική μουσική σκηνή. Από το street performance, στις συναυλίες του Αλκίνοου Ιωαννίδη και στα βραβεία του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, μέσα σε αυτήν την πενταετία οι Stringless έχουν τελικά γράψει τη δική τους ιστορία, και έχουν γίνει ένα από τα δημοφιλέστερα μουσικά σχήματα

Στο μουσικό ταξίδι με τις Stringless, μπορεί κανείς να ακούσει παραδοσιακά τραγούδια από την Ήπειρο, τον Πόντο, τη Μακεδονία, τη Σμύρνη, ρετρό του ’30 και ρεμπέτικα, αλλά και παραδοσιακά ακούσματα άλλων τόπων όπως πολυφωνικά τραγούδια των Βαλκανίων, κέλτικα, γκόσπελ, αφρικανικά, τούρκικα, ινδιάνικα και άλλα. Ακόμα και σε κομμάτια που μπορεί να μην είναι πολυφωνικά, η πολυφωνική ενορχήστρωση είναι η προϋπόθεση: άλλωτε ως μια εντελώς διαφορετική και πρωτότυπη πρόταση για κάποιο τραγούδι, και άλλωτε ως μια μεταγραφή μουσικών οργάνων (πνευστών ή κρουστών) σε ήχο που μπορεί να παράγει το ανθρώπινο σώμα!

Στο Απόζαρι, στο Φεστιβάλ της Αυλής, παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση με τίτλο »Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ…», και επιχειρούν να δώσουν την δική τους άποψη για αυτό το θέμα:

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ…

Θάλασσα και πυρ, και γυνή τρίτον κακόν.

Ουδέν εστι θηρίον γυναικός αμαχώτερον.

Γυναικί μη πίστευε, μηδ αν αποθάνη.

Διά τας γυναίκας πάντα τα κακά γίγνεται.

Έτσι μιλούσαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, για τις γυναίκες.

Από παλιά προσπαθούν να λύσουν το μέγα μυστήριο, για το τι κρύβεται επιτέλους μέσα στο μυαλό μιας γυναίκας, αλλά ακόμα δε βρέθηκε η άκρη!

Πέντε γυναίκες επί σκηνής, τραγουδούν για την γυναίκα,

αντλώντας υλικό από την παράδοση της Ελλάδας και των Βαλκανίων,

αλλά και από το λαϊκό τραγούδι, την επιθεώρηση, το θέατρο.

Με διάθεση σατιρική, σαρκαστική, ρομαντική και άλλοτε δραματική,

προσεγγίζουν το γυναικείο αρχέτυπο.

Μια μουσική παράσταση που αποτελείται αποκλειστικά και μόνο από φωνές .

Αυστηρώς θηλυκόν!

ΟΙ STRINGLESS είναι :

ALBENA KOUTOVA, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΛΕΞΙΟΥ, ΔΩΡΟΘΕΑ ΜΙΧΑΗΛ,

ΕΛΣΑ ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΥΡΟΦΡΥΔΟΥ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Αντιδημαρχία Πολιτισμού – Παιδείας – Προγραμματικής Ανάδειξης Παλαιάς Πόλης