Τόσκος Πέτρος στο fonikastorias.gr: «Tο φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης της πόλης Καστοριάς»

Όπως ανέφερε στο «fonikastorias.gr» ο πρόεδρος της  Δ.Ε.Υ.Α.Κ Πέτρος Τόσκος, οι εργασίες θα αρχίσουν από τις  συνοικίες ΛΥΒ και Νταηλάκη.

Ο προϋπλογισμός του έργου ανέρχεται στα  10.000.000 ευρώ.

Στελέχη της αναδόχου εταιρείας βρίσκονται ήδη στην Καστοριά και κάνουν την χαρτογράφηση του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης.

 Τους παραχωρήσαμε χώρο  στην Δ.Ε.Υ.Α.Κ  προκειμένου να στεγαστούν τα γραφεία τους. Ο λόγος για τον οποίο το κάναμε  είναι για να  έχουμε άριστη συνεργασία  μαζί τους. Αυτό προσδοκούμε και πιστεύουμε ότι το ίδιο επιθυμεί και η εταιρεία”.

Μεγάλη η ανταπόκριση των πολιτών στην ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Ο κ. Τόσκος στην συνέντευξή του αναφέρθηκε και στην ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δημοτών επισημαίνοντας ότι πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι αξιοποίησαν το ευνοϊκό μέτρο το οποίο ανακοίνωσε πριν από λίγους μήνες η Δ.Ε.Υ.Α.Κ προκειμένου να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.

“Οι οφειλές των δημοτών προς την ΔΕΥΑΚ είναι πάρα πολλές. Εμείς, το πρώτο πράγμα που αποφασίσαμε ως καινούργια  διοίκηση  ήταν να κάνουμε μια  ρύθμιση οφειλών των πολιτών προς την  ΔΕΥΑΚ.

Πολλοί ανταποκρίθηκαν στη ρύθμιση και πραγματικά ήρθαν κάποια “καλά” χρήματα στο ταμείο της ΔΕΥΑΚ και μ’ αυτό μπορέσαμε και ορθοποδήσαμε. Αν δει κανείς τον ισολογισμό, θα διαπιστώσει ότι είναι καλύτερος από τις προηγούμενες χρονιές.

Καταφέραμε και αποπλήρώσαμε διάφορους συνεργάτες  μας, είτε αυτοί είναι εργολάβοι έργων, είτε  είναι προμηθευτές υλικών.

Είμαστε σε έναν πάρα πολύ καλό  επίπεδο όσον αφορά στα οικονομικά μας.

Να σημειώσω ότι ακόμη και σήμερα οποιοσδήποτε δημότης έχει μεγάλες οφειλές και θέλει να κάνει ρύθμιση, μπορεί να προσέλθει στα γραφεία της ΔΕΥΑΚ.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας έγινε υπερκατανάλωση νερού γι’ αυτό ίσως κάποιοι συμπολίτες μας θα δουν αυξημένους λογαριασμούς.

Επαναλαμβάνω  ότι όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των λογαριασμών τους να επικοινωνούν με την  ΔΕΥΑΚ και να κάνουμε  κάποιες  ρυθμίσεις.

Δείχνουμε κατανόηση. Καταλαβαίνουμε ότι  υπάρχει ανεργία στην πόλη μας. Πρέπει να ξέρουμε όμως, ότι το νερό είναι πολύτιμο αγαθό το οποίο μας κοστίζει πάρα πολύ ακριβά για να μπορέσει να φτάσει μέχρι την βρύση της κάθε οικίας “, υπογράμμισε.

Έργα της  Δ.Ε.Υ.Α.Κ

Αρκετά έργα βρίσκονται αυτό το  διάστημα σε εξέλιξη είτε πρόκειται να δημοπρατηθούν.

Σε εξέλιξη είναι το έργο της αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού Κορεστείων.

” Αυτό, θα συμβάλλει  στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Πρόκειται για τον  δεύτερο βιολογικό καθαρισμό που έχουμε στην Καστοριά.

Εκτός από τον μεγάλο βιολογικό που έχουμε στην περιοχή Αμπελοκήπων – Δισπηλιού, έχουμε και στα Κορέστεια. Δίνουμε μεγάλη  βαρύτητα  στο περιβάλλον και στην ποιότητα νερού και γι’ αυτό η ΔΕΥΑΚ ξοδεύει πάρα πολλά χρήματα σε αυτόν τον τομέα.

Επίσης προγραμματίζονται η αλλαγή του αγωγού ύδρευσης της Κορησού και η κατασκευή μιας μεγάλης δεξαμενής στην Μεσοποταμία, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σε διάφορες Δημοτικές Ενότητες θα γίνουν μικροέργα. Επίσης, δημοπρατούμε την αποπεράτωση του αποχετευτικού Χιλιοδέντρου. Πιστεύω  ότι έως τον Σεπτέμβριο θα έχουμε υπογράψει την σύμβαση ώστε να ξεκινήσει το έργο.

Έχουμε διαθέσει πάνω από  70.000 ευρώ  στον βιολογικό καθαρισμό της Καστοριάς με ιδία κεφαλαια της επιχείρησης πράγμα το οποίο δεν γινόταν τα τελευταία  20 χρόνια. Δεν έχει βάλει  χρήματα η ΔΕΥΑΚ στον  βιολογικό.

Έχουν γίνει κάποιες εργασίες απαραίτητες. Επίσης έχουμε κατασκευάσει μια δεξαμενή στην οποία μπορούν διάφορα εργοστάσια να φέρνουν λύματα στην ΔΕΥΑΚ και να τα επεργάζεται μιας και ο νόμος επιβάλλει να το κάνουν αυτό. Συνεργαζόμαστε  με πάρα πολλές εταιρείες, όπως εταιρείες κρεάτων, τυροκομεία, βυρσοδεψία. Τα λύματά τους ερχονται στην ΔΕΥΑΚ. Όλα αυτά τα επεξεργαζόμαστε και δεν φεύγουν ανεξέλεγκτα στα ποτάμια ή στους βόθρους.

Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την μόλυνση του περιβάλλοντος και ό,τι έχει σχέση με την ύδρευση. Είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Νομίζω πολύ υψηλό για την περιοχή μας”, επισήμανε ο κ. Τόσκος.

Ελένη Ψωμαδάκη

Προηγούμενο Άρθρο

Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων για το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης σχετικά με τις διαδηλώσεις

Επόμενο Άρθρο

Ευχαριστήρια επιστολή του Ναυτικού Ομίλου Καστοριάς

Τελευταία από Τοπικά Νέα