Τρία υπερσύγχρονα ασθενοφόρα παρέλαβε το ΕΚΑΒ Καστοριάς! Σύντομα και η τοποθέτηση νέου Δ/τή στο Νοσοκομείο μας

Ανανεώθηκε ο στόλος του ΕΚΑΒ Καστοριάς με τρία  καινούργια ασθενοφόρα.

Τα οχήματα  τα οποία διαθέτουν  υπερσύγχρονο εξοπλισμό παραδόθηκαν την Πέμπτη  16 Μαΐου.

Η παράδοση  τους έγινε παρουσία του Αντιπροέδρου του ΕΚΑΒ Μιλτιάδη Μυλωνά της Βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπίας Τελιγιορίδου και μελών της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς.

«Τα τελευταία  ασθενοφόρα  είχαν αγοραστεί το  2003. Έχουν περάσει  δηλαδή 13 χρόνια. Ένας στόλος γερασμένος και εντελώς  εγκαταλελειμμένος. Δεν μπορούσε με αυτόν τον στόλο να  λειτουργήσει το  ΕΚΑΒ. ενώ είχαν  γίνει  προσπάθειες  διαγωνισμών  σκόνταψαν σε άλλα σοβαρά  ζητήματα  για τα οποία η κοινωνία  ξέρει  ακριβώς τι γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, παρόλα αυτά εμείς τα ξεπεράσαμε όλα το ΕΚΑΒ πήρε 90 ασθενοφόρα  μέσω των Περιφερειών  και η Περιφέρεια  Δυτικής Μακεδονίας φρόντισε γι΄αυτό το ζήτημα να μπορέσουν να έρθουν ασθενοφόρα στην περιοχή.

Είναι πάρα πολύ θετικό το  ότι οι πολίτες του Νομού θα έχουν μια πρόσβαση στα Νοσοκομεία σε περίπτωση ανάγκης», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Μιλτιάδης Μυλωνάς, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι το ΕΚΑΒ Καστοριάς θα ενισχυθεί  εντός του Ιουνίου με επιπλέον προσωπικό.

Εκτιμώ ότι η παράδοση των τριών αυτών ασθενοφόρων είναι κάτι το  πολύ σημαντικό. Είμαστε ένας Νομός απομακρυσμένος και είναι πάρα σοβαρό το ζήτημα της διακομιδής των ασθενών. Πιστεύουμε ότι αρχίζει μια νέα εποχή και ανοίγουμε μια νέα σελίδα στον χάρτη  της υγείας στην περιοχή μας.

Να θυμίσω επίσης την προσπάθεια που καταβάλει το υπουργείο Υγείας μέσα από την αύξηση των κονδυλίων που καταφέραμε με τον προϋπολογισμό για την υγεία.  Τα τελευταία έξι χρόνια  δεν είχαν γίνει προσλήψεις  γιατρών που τα τελευταία   και για πρώτη φορά  φέτος και για το Νοσοκομείο Καστοριάς  έχει γίνει προκήρυξη για πρόσληψη  πέντε γιατρών  ως μόνιμο προσωπικό.  Να θυμίσουμε ακόμη ότι με πρόγραμμα της Περιφέρειας  για τους επικουρικούς γιατρούς το οποίο αφορά  την επιδότηση  ενοικίου με το ποσόν των  500 ευρώ κάθε μήνα,  ενισχύεται η διάθεση τους να έρθουν  στην περιοχή μας», ανέφερε η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου  η οποία πρόσθεσε ακόμη ότι  μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουν ολοκληρωθεί η διαδικασίες τοποθέτησης διοικητού και στο Νοσοκομείο Καστοριάς.

«Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση κάνει μια τομή όσον αφορά τον τομέα της υγείας στην περιοχή της Καστοριάς.  Έχουμε τρία νέα ασθενοφόρα τα οποία δεν είναι ασθενοφόρα τα οποία απλά  μεταφέρουν έναν ασθενή από το Νοσοκομείο στο σπίτι του. Είναι πλήρως εξοπλισμένα και με το  εξειδικευμένο προσωπικό των διασωστών  το οποίο τους επομένους μήνες πρόκειται να προσληφθεί θα δώσουν μια μεγάλη ανάσα στη νοσοκομειακή περίθαλψη και στη δυνατότητα να διακομίζονται οι ασθενείς που έχουν ανάγκη, με ασφάλεια στα τριτοβάθμια Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο», σημείωσε ο υπεύθυνος του τομέα υγείας της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς  Στέφανος Μπαλταγιάννης.

Στις  τέσσερις  Π.Ε της Δυτικής Μακεδονίας παραδόθηκαν συνολικά  14 ασθενοφόρα. Η  προμήθειά τους έγινε μέσα από το πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία 2014-2020»με  συγχρηματοδότηση  μέσα από  το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής  Ανάπτυξης.

Λίγα λόγια για τα εν λόγω ασθενοφόρα:

Πρόκειται για 14 οχήματα ”VAN” κλειστού τύπου που πληρούν τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών προτύπων CEN EN 1789:2007 για ασθενοφόρα τύπου ”Β”. Το ασθενοφόρο τύπου ”Β” έχει την δυνατότητα βασικής υποστήριξης ζωτικών λειτουργιών και μεταφοράς του πάσχοντος και δυνητικά (σε έκτακτες περιστάσεις) μεταφορά και υποστήριξη δύο ασθενών. Επίσης, προβλέπονται ανάλογο ύψος του εσωτερικού χώρου του θαλάμου ασθενούς, ώστε να επιτρέπει την παροχή αποτελεσματικής ιατρικής και διασωστικής παρέμβασης, όταν επιβάλλεται, κατά την μεταφορά του ασθενούς, κατάλληλη εσωτερική διαρρύθμιση και σχεδιασμό του θαλάμου ασθενούς, που να επιτρέπει την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του χώρου, από εργονομικής άποψης.

Διασφαλίζονται επιπροσθέτως οι μικρότερες δυνατές εξωτερικές διαστάσεις που να καθιστούν τα οχήματα ευέλικτα στην κίνηση σε πόλεις και να τους επιτρέπουν τη διέλευση ή στροφή από δρόμους στενούς ή ημιαποφραγμένους από σταθμευμένα αυτοκίνητα. Τέλος, διαθέτουν επαρκή ισχύ κινητήρα για να ανταποκρίνονται στις λειτουργικές τους ανάγκες.

Ο εξοπλισμός τους αποτελείται ενδεικτικά από: Φορείο ασθενούς, Ειδική ηλεκτρική βάση φορείου, Εφεδρικό (σπαστό) φορείο ασθενούς, Φορείο πολυτραυματία (scoop), Κάθισμα μεταφοράς ασθενούς, Στρώμα κενού, Σανίδα ακινητοποίησης πολυτραυματία, Σετ συσκευών ακινητοποίησης άκρων (αερονάρθηκες), Σάκος Γενικών Εφοδίων Πρώτων Βοηθειών, Σετ συσκευών ακινητοποίησης Αυχένος (αυχενικά κολάρα), Παροχές Οξυγόνου, Φορητή παροχή Οξυγόνου, Συσκευή Τεχνητού Αερισμού (AMBU) με τα παρελκόμενά της, Επιτοίχια ηλεκτρική Αναρρόφηση, Φορητή Ηλεκτρική Αναρρόφηση, Πιεσόμετρο χειροκίνητο, Παλμικό Οξύμετρο, Στηθοσκόπιο, Διαγνωστικός φωτισμός, Αυτόματος Απινιδωτής, Ειδική Βαλίτσα Πρώτων Βοηθειών, Αναρτήρες Ορών- Φιαλών αίματος, Μάσκα C.P.A.P. τύπου Boussignac, Νάρθηκας Τύπου Γιλέκο και Σακχαρόμετρο».

Ελένη Ψωμαδάκη

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Σύλ. Κρητών φοιτητών Καστοριάς τίμησε την επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Επόμενο Άρθρο

«Ανοιχτές Πόρτες» στο κτήμα Στεργίου ! (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Τελευταία από Τοπικά Νέα