Συνέντευξη του Omixlh Crew στο fonikastorias.gr μια μέρα πριν την έναρξη του 3ου X-Fest! (φωτογραφίες+video)

//

Το fonikastorias.gr επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του ΔΗΝΑΚ και μίλησε με το Omixlh Crew για το 3ο X-Fest που ξεκινά αύριο!

Συνέντευξη που όσοι θέλουν να καταλάβουν «τι παίζει» στο ΔΗΝΑΚ αυτές τις μέρες, πρέπει να διαβάσουν.

Έφτασε και το 3ο X-Fest by Omixlh Crew. Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που το πραγματοποιείτε. Τι περιμένουμε φέτος από εσάς;

Φέτος περιμένουμε νέα αθλήματα όπως το trial bike που είναι ισορροπία ποδηλάτου στη μία ρόδα ανεβαίνοντας εμπόδια, επίσης έχουμε βάλει έναν τοίχο αναρρίχησης με τη συμμετοχή του Συλλόγου ορειβατών Καστοριάς για μικρούς και μεγάλους καθώς επίσης επιστρέφει και το τραπέζι πινγκ πονγκ μετά την πρώτη χρονιά του φεστιβάλ. Θα υπάρχουν τουρνουά σχεδόν σε όλα τα αθλήματα όπως στην πίστα pump track Junior και κατηγορία για μεγάλους, διαγωνισμός snowboard στην πίστα dry slope, τουρνουά στο πινγκ πονγκ και φυσικά το beach volley. Όλοι οι διαγωνισμοί θα καλύπτονται με έπαθλα και δώρα στους τρεις πρώτους νικητές.

Οι κατασκευές είναι όλες δικές σας, με προσωπική δουλειά ή σας βοηθά κάποιος;

Όλες οι πίστες και οι κατασκευές έχουν γίνει με προσωπική δουλειά από τα παιδιά του Omixlh Crew. Στην πίστα pump track μας βοήθησε η Περιφέρεια που μετέφερε το χώμα με φορτηγό και ο κ. Ζαντίδης που βοήθησε στην τοποθέτησή του ώστε να στηθεί η πίστα. Ο τοίχος αναρρίχησης κατασκευάστηκε με υλικά και εργασία του Omixlh Crew και στη διάρκεια του φεστιβάλ θα βρίσκεται εκεί ο Σύλλογος Ορειβατών για τη λειτουργία του.  Γενικά οτιδήποτε βλέπετε στο φεστιβάλ είναι κατασκευασμένο αποκλειστικά από το Omixlh Crew. Επίσης να πούμε πως η πίστα dry slope είναι η μοναδική στην Ελλάδα με τόσο μεγάλο πλάτος και ύψος.

Video από το 2ο X-fest με την πίστα dry slope

Το X-Fest ξεκίνησε για να μαζέψετε χρήματα για το snow park στο χιονοδρομικό του Βιτσίου, αλλά βλέπουμε ότι η επιτυχία του είναι πολύ μεγάλη. Έχει γίνει θεσμός, ή μόλις αναβαθμιστεί το snowpark στο Βίτσι το X-Fest θα σταματήσει;

Το X-Fest μας βοηθά να μαζέψουμε κάποια χρήματα για να βελτιώσουμε το snow park στο χιονοδρομικό του Βιτσίου. Όσο επιτυχημένο και να είναι το φεστιβάλ, εμείς δεν θα σταματήσουμε να μαζεύουμε χρήματα και να βελτιώνουμε το πάρκο στο Βίτσι. Το φεστιβάλ θα συνεχίζεται κανονικά γιατί βοηθά και σε άλλες δραστηριότητες του Omixlh crew όπως το Downhill που έχουμε riders οι οποίοι φτιάχνουν μια πίστα στο Σιδηροχώρι για να υπάρχει η δυνατότητα να φέρουμε κάποιο πανελλήνιο πρωτάθλημα στην Καστοριά καθώς το συγκεκριμένο άθλημα έχει μεγάλη απήχηση και πάρα πολλούς αθλητές. Η Καστοριά ενδείκνυται για τέτοιους αγώνες και σε θέμα δυσκολίας της πίστας αλλά και σε θέμα ομορφιάς.

Για ποιόν λόγο να επισκεφθεί κανείς το φεστιβάλ;

Για τους Καστοριανούς: Πρέπει να έρθουν όλοι να δουν τι συμβαίνει σε αυτή τη μεριά της λίμνης (περιοχή ΔΗΝΑΚ) από νέα παιδιά που κάνουν ξεχωριστές δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και να φέρουν τα παιδιά τους να χαρούν και αυτά μαζί μας και να περάσουν κάπως διαφορετικά τη μέρα τους.

Για τους μη Καστοριανούς: Είναι ένα πάρα πολύ ωραίο σημείο για να κάνεις camping, να δεις τη θέα απέναντι και να παρακινηθείς να μπεις στην πόλη, να επισκεφθείς τα μαγαζιά της, την παραλία της, να κάνεις το γύρω της λίμνης και πολλά άλλα. Ουσιαστικά πρέπει να έρθουν όλοι εδώ να δουν τι συμβαίνει, να μάθουν ότι όλο αυτό γίνεται για να διαμορφωθεί το χιονοδρομικό στο Βίτσι και κατά επέκταση να ανέβει ολόκληρη η πόλη επίπεδο. Ένα χιονοδρομικό το οποίο έχει μεγάλη απήχηση σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά όχι την ίδια στους Καστοριανούς. Πρέπει να μάθουν όλοι για αυτήν τη προσπάθεια.

Η συμμετοχή μικρών παιδιών πέρσι στην πίστα pump track ήταν μεγάλη και τα παιδιά φάνηκαν να το διασκεδάζουν πολύ. Τι σημαίνει για εσάς να μαθαίνετε στα μικρά παιδιά τα extreme sports;

Η πίστα pump track αρχικά δημιουργήθηκε για τους μεγάλους γιατί είναι μια δύσκολη πίστα. Τα παιδιά όμως, όταν δοκίμασαν το χάρηκαν πάρα πολύ και αυτό είναι που θα τους κάνει στη συνέχεια να το ψάξουν λίγο παραπάνω και να ασχοληθούν με κάτι αντίστοιχο.  Πρέπει να πούμε πως κανένα παιδάκι δεν μπαίνει στην πίστα χωρίς κράνος και προστατευτικά καθώς και τη δική μας επίβλεψη, γιατί όλα είναι θέμα ασφάλειας αλλά προπάντων παιδείας. Έχουν έρθει πάρα πολλά μικρά παιδιά και χαιρόμαστε πολύ γι’ αυτό γιατί αυτά τα παιδιά θα είναι η συνέχεια όλων αυτών που κάνουμε. Ξέρουμε ότι αυτά τα αθλήματα είναι λίγο «έξω από τα νερά» της πόλης αλλά εμείς θέλουμε να δείξουμε ότι όλοι μπορούν να τα κάνουν όλα. Τα extreme sports είναι αθλήματα, απλά είναι πιο διασκεδαστικά.

Video από το 2ο X-fest με την πίστα pump track και τη junior κατηγορία

Υπάρχει βοήθεια από τους τοπικούς άρχοντες για τη διεκπεραίωση του φεστιβάλ; Τι δυσκολίες αντιμετωπίζετε και τί βοήθεια χρειάζεστε;

Υπάρχει αρκετή βοήθεια από την Αντιπεριφέρεια και ο Δήμος προσπαθεί να μας βοηθήσει και ελπίζουμε να μπορέσει να μας βοηθήσει ακόμα περισσότερο στο μέλλον.Δεν είναι και πολύ εύκολο αλλά προσπαθούν και ελπίζουμε στη συνέχεια να βρεθούν τρόποι ώστε να βοηθηθούμε ακόμα πιο πολύ.

Είστε ικανοποιημένοι από τον κόσμο της Καστοριάς και το πώς αντιμετωπίζουν το φεστιβάλ;

Πέρσι είχαμε μια καλή χρονιά σαν ομάδα και σαν φεστιβάλ. Το κοινό των extreme sports στην Καστοριά είναι περιορισμένο και ήρθαν άτομα τα οποία περιμέναμε πως θα έρθουν. Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε φεστιβάλ στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ένα φεστιβάλ με τόσες δραστηριότητες, τέτοια εγκατάσταση, τέτοια θέα και ατμόσφαιρα. Ελπίζουμε φέτος να έρθει ακόμη περισσότερος κόσμος από την Καστοριά και την υπόλοιπη Ελλάδα και να στηρίξουν αυτό που κάνουμε με τόσο ιδρώτα.

Τι άλλες δράσεις σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε; Υπάρχει κάτι στα σκαριά που θα περιμένουμε στο μέλλον;

Αυτό που θέλουμε να κάνουμε στο μέλλον είναι, παράλληλα με το X-Fest, να φιλοξενήσουμε κάποιο παγκόσμιο – βαλκανικό πρωτάθλημα wakeboard ή κάποιο contest στην πίστα dry slope που έχουμε φτιάξει και είναι και κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειαζόμαστε τη βοήθεια και τις επαφές κάποιων συλλόγων όπως ο ΣΧΟΚ ή ο Ναυταθλητικός οι οποίοι έχουν τις επαφές με την ομοσπονδία και σε συνεργασία με εμάς να φέρουμε κάτι τόσο μεγάλο και όμορφο στην Καστοριά.

Τέλος, θέλουμε να πούμε πως την πρώτη χρονιά του X-Fest είχαμε αρκετές δυσκολίες, οικονομικές – γραφειοκρατικές, αλλά φέτος που όλα είναι όπως ακριβώς πρέπει στον χώρο και με τα χαρτιά που χρειάζονται και με όλες τις άδειες εξασφαλισμένες, δείξαμε πως αν κάνεις κάτι που αγαπάς τόσο πολύ, με ομαδικότητα, με πάθος και με πολύ δουλειά, μπορείς να τα καταφέρεις και να ανεβάσεις το επίπεδο. Εμείς αυτό κάναμε, με πολύ κόπο και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Δημήτρης Σ. Ιατρού

Προηγούμενο Άρθρο

Έναρξη προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε Δήµους και σε Υπηρεσίες Α’ υποδοχής, ασύλου και διαχείρισης προσφυγικών ροών

Επόμενο Άρθρο

“ΓΙΑΓΚΟΥΛΕΙΑ” 2017 River Spirit

Τελευταία από Αθλητικά