Το Brexit φέρνει και το τέλος του Ηνωμένου Βασιλείου; Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία θέτουν ξανά θέμα ανεξαρτησίας | huffingtonpost.gr

Μπορεί η αποχώρηση από την ΕΕ να σημάνει και το τέλος του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας; Οι πρώτες δηλώσεις που έγιναν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του βρετανικού δημοψηφίσματος, ασχέτως εάν θα μετουσιωθούν – και σε ποιο χρόνο- σε πράξεις, σίγουρα προκαλούν ανησυχία κλονίζοντας τα θεμέλια της «μήτρας» μιας άλλωστε πανίσχυρης αυτοκρατορίας στην οποία ο ήλιος δεν έδυε ποτέ…

Η Πρώτη Υπουργός της Σκωτίας και επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος (SNP) Nicola Sturgeon έσπευσε να δηλώσει την Παρασκευή πως το μέλλον τη Σκωτίας είναι εντός τη ΕΕ παρά το βρετανικό Brexit καλλιεργώντας την εντύπωση- που για κάποιους είναι πεποίθηση- πως σύντομα το Λονδίνο μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο ξανά με ένα νέο αίτημα για τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος με ζητούμενο την ανεξαρτησία. O δε προκάτοχός της, Alex Salmond τόνισε πως «το συνετό για τη Σκωτία είναι να μην εγκαταλείψει ποτέ την ΕΕ» ενώ ερωτηθείς στο Sky News για το πια στάση θα τηρήσει ο Sturgeon απάντησε πως πεποίθησή του είναι πως θα ζητήσει άμεσα τη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος.

Στη Σκωτία το 62% τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ έναντι 38% που ψήφισε υπέρ του Brexit ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο βασικότερος λόγος για τον οποίοι οι Σκωτσέζοι ψήφισαν τελικά κατά την πραγμάτωση ενός διακαούς, διαχρονικού πόθου, αυτού της ανεξαρτησία τους, ήταν το γεγονός πως η χώρα θα βρισκόταν ταυτόχρονα και εκτός ΕΕ. Στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου 2014 το 55,3% απάντησε αρνητικά στο ερώτημα εάν «πρέπει η Σκωτία να είναι μια ανεξάρτητη χώρα». Δικαίως λοιπόν τώρα που η Μ.Βρετανία είναι εκτός ΕΕ επιστρέφει το βασανιστικό ερώτημα για την ανεξάρτητη πορεία της χώρας που θα επιτρέψει την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια των 27.

Η διεξαγωγή ενός τέτοιου δημοψηφίσματος και ένα «ναι» στην ανεξαρτησία θα σήμαινε και το τέλος μιας κοινής συμπόρευσης- αν και συχνά ταραχώδους- διάρκειας περίπου τριών αιώνων.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο η Σκωτία. Μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει και η Βόρεια Ιρλανδία, οι ψηφοφόροι της οποίας επίσης ψήφισαν υπέρ της παραμονής της παραμονής στην ΕΕ. Και σε αυτή την περίπτωση, όσοι χρόνια τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας και της ένωσης με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ήδη συγκαλείται σήμερα, Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο της Ιρλανδίας ενώ σε μια πρώτη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, τονίζεται πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει σοβαρές συνέπειες για την Ιρλανδία, όπως και για τη Βρετανία και για την ΕΕ. Μετά την συνεδρίαση θα γίνουν σχετικές δηλώσεις.
Την ίδια στιγμή και πρόεδρος του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς δήλωσε πως η εξέλιξη στο βρετανικό δημοψήφισμα στην πραγματικότητα ενισχύει το αίτημα και για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για μία ενωμένη Ιρλανδία ενώ το ίδιο το κόμμα «βλέπει» σοβαρές συνέπειες για τη Μεγάλη Βρετανία.

Πηγές: Reuters, Independent

Source: Το Brexit φέρνει και το τέλος του Ηνωμένου Βασιλείου; Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία θέτουν ξανά θέμα ανεξαρτησίας

Προηγούμενο Άρθρο

Βρετανικός Αρμαγεδδώνας στις παγκόσμιες αγορές | Capital.gr

Επόμενο Άρθρο

Η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Σ.Ε.Β | Συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με τον προϊστάμενο τμήματος βιοποικιλότητας

Τελευταία από Διεθνή

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στη Νέα Υόρκη

Σεισμός ταρακούνησε την πυκνοκατοικημένη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης το πρωί της Παρασκευής, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, ενώ