Σε δεινή κατάσταση έχουν περιέλθει τα οικονομικά του Γηροκομείου Καστοριάς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορεί να καταβάλει τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ οι οφειλές από τον οποίο ανέρχονται στις 7.000 ευρώ.
Στα οικονομικά προβλήματα του ιδρύματος αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν σήμερα τα μέλη του Δ.Σ Νίκος Μπαλής, Χρήστος Τσούκας και Γιάννης Κορεντσίδης οι οποίοι απηύθυναν παράλληλα έκκληση προς τους πολίτες της Καστοριάς να βοηθήσουν, προκειμένου το Γηροκομείο να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και να μη βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να σταματήσει τη λειτουργία του.
«Τα οικονομικής φύσεως προβλήματα του Γηροκομείου προέκυψαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια κυρίως από τον ΕΝΦΙΑ. Δεν υπήρχαν στο παρελθόν και κάναμε μια σωστή διαχείριση παρά του ότι τα έσοδα τα τελευταία χρόνια από πλευράς δωρεών έχουν εκμηδενιστεί δηλαδή. Για μας τα έσοδα προέρχονται μόνο από τα τροφεία των τροφίμων του ιδρύματος, από κάποιες πολύ μικρές δωρεές συμπολιτών μας και συλλόγων ομογενών κυρίως και ελαχιστότατα εισοδήματα από ακίνητα. Τα ακίνητά μας είναι παμπάλαια είναι πεσμένα, είτε είναι ακίνητα άνω των εκατό ετών και αναξιοποίητα.
Κάναμε προσπάθειες να τα αξιοποιήσουμε αλλά δυστυχώς, δεν είμαστε εμείς αφεντικά. Εμείς είμαστε αφεντικά μόνο για να πληρώνουμε κι όχι για να μπορούμε να διαχειριστούμε και να αξιοποιήσουμε την περιουσία μας.
Ο καθένας μπορεί να πει: αξιοποιήστε την περιουσία σας. Ναι. Να την αξιοποιήσουμε. Δώστε μας της ευκαιρία. Υπάρχει μια κρατική υπηρεσία εθνικών κληροδοτημάτων που μόνο αυτή ελέγχει και κατευθύνει πώς θα το αξιοποιήσεις, με ποιον τρόπο και παρεμβαίνουν ορκωτοί εκτιμητές τους οποίους προπληρώνεις να εκτιμήσουν το ακίνητο, ενώ τους όρους τους καθορίζει η υπηρεσία.
Άρα εμείς, τύποις είμαστε και καλούμαστε να πληρώνουμε φόρους εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ τη στιγμή που έχουμε πεσμένα ακίνητα, οικόπεδα και χωράφια αναξιοποίητα τα οποία είναι μηδενικής αξίας.
Τα έχουμε ρυθμίσει τα χρέη, αλλά πλέον αδυνατούμε να καλύψουμε τη δαπάνη του ΕΝΦΙΑ», τόνισε ο κ. Μπαλής και επισήμανε τον κίνδυνο που υπάρχει να παρέμβει η ΔΟΥ στον λογαριασμό του Μητροπολίτη, ο οποίος είναι πρόεδρος του Γηροκομείου και να πάρει τα χρήματα που αναλογούν στη δόση του ΕΝΦΙΑ.
«Πιστεύω πως δεν είναι φρόνιμο να έχουμε τέτοιου είδους εξελίξεις. Δεν έχουμε απολύτως καμία κρατική επιχορήγηση και αναρωτιόμαστε τι είμαστε τελικά; Διότι πριν μερικά χρόνια είχαμε. Παίρναμε κάποιες επιχορηγήσεις οι οποίες δυστυχώς δεν υπάρχουν.
Οι πάγιες μηνιαίες υποχρεώσεις του ιδρύματος ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τις 2.000 ευρώ. Μιλάμε για 24.000 – 25.000 ευρώ τον χρόνο. Σ΄αυτά θα έρθει και θα προστεθεί ο καινούργιος ΕΝΦΙΑ. Εκεί που θα κυνηγάμε να κλείσουμε τα παλιά θα έρθει ένας καινούργιος. Είναι μια διελκυστίνδα που δεν θα κλείνει ποτέ. Με μαθηματική ακρίβεια ο ΕΝΦΙΑ κάθε 12-13 χρόνια θα τρώει ένα ακίνητο.
Πρέπει να μας δουν σαν ίδρυμα και να μας εντάξουν σε άλλη κατηγορία. Γιατί να πληρώνουμε. Κάνουμε αγώνα με τα τροφεία των γερόντων και προσπαθούμε να κάνουμε διαχείριση.
Απευθύνουμε ένα κάλεσμα προς την κοινωνία να βοηθήσει.
Φτάνει να σας πω ότι προχθές ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας», κατέβαλε τη δόση του Ιουλίου στον ΕΝΦΙΑ. Για τον Αύγουστο δεν θα έχουμε να πληρώσουμε. Για να πληρώσουμε μια δόση ΕΝΦΙΑ ρυθμισμένη δεν πρέπει να πληρώσουμε ΙΚΑ και ΕΝΦΙΑ παλαιοτέρων ετών.
Για όλα αυτά είναι ενήμερα όλα τα πολιτικά πρόσωπα του Νομού μας τα οποία κλήθηκαν εδώ με παρότρυνση του Μητροπολίτη μας και δυστυχώς, δεν είχαμε καμία ανταπόκριση», σημείωσε ο κ. Μπαλλής.
«Πρέπει να ξέρει ο κόσμος της Καστοριάς ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους της διοίκησης και ειδικά εκ μέρους του Σεβασμιότατου και αυτή τη στιγμή, είναι αδύνατο να φέρουμε σε πέρας όλο αυτό το έργο. Το Γηροκομείο της Καστοριάς χρειάζεται βοήθεια, όχι μόνο από τα άτομα που αποτελούν τη διοίκηση, αλλά και από τον κόσμο της Καστοριάς.
Ότι μπορεί να δώσει ο καθένας, γιατί θα είναι κρίμα να φτάσουμε στο σημείο να το κλείσουμε», υπογράμμισε ο κ. Τσούκας.
Το πρόβλημα που υπάρχει γίνεται ακόμα πιο σοβαρό, γιατί στη θέση του προέδρου βρίσκεται ο Μητροπολίτης μας ο οποίος επιβαρύνεται και «εκτίθεται» μέσω των λογαριασμών στους οποίους ευρίσκεται και καλύπτει τις υπόλοιπες δαπάνες που κάνει το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο.
Ας μη ξεχνάμε ότι η Μητρόπολη συμμετέχει στο καθημερινό συσσίτιο, στις ανάγκες πολλών συμπολιτών μας. Άρα, μιλάμε για ένα σοβαρότατο πρόβλημα σε ένα ίδρυμα το οποίο φιλοξενεί ηλικιωμένους. Βέβαια συνδράμουν κι αυτοί με τη σύνταξη τους την οποία αποδίδουν στο ίδρυμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν φτάνει να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες. Οπότε έρχεται η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς να καλύψει τις υπόλοιπες ανάγκες», δήλωσε ο κ. Κορεντσίδης και απηύθυνε και αυτός με τη σειρά του έκκληση σε όποιον έχει τη δυνατότητα, να ενισχύσει οικονομικά το Γηροκομείο μας.
Ελένη Ψωμαδάκη