Τις εντυπώσεις «έκλεψε» το μη-επανδρωμένο αερόχημα του ΑΠΘ στην 83η ΔΕΘ! (φωτογραφίες)

κατηγορία : Uncategorized από

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμμετέχει για ακόμη μια χρονιά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με δικό του εκθεσιακό χώρο, στο Περίπτερο 14, stand 25.

Το έκθεμα που έκλεψε τις εντυπώσεις είναι η μακέτα του μη-επανδρωμένου αεροχήματος (UAV) – DELAER RX-3!

Το Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών (ΕΜΡΣ) του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ σχεδίασε ένα νέο μη-επανδρωμένο αερόχημα (UAV), με κωδική ονομασία DELAER RX-3. Μπορεί να ίπταται με ταχύτητα 250km/h και να φέρει ωφέλιμο φορτίο 50Kg. Το RX-3 θα υποστηρίζει ανθρωπιστικές αποστολές σε νησιά της άγονης γραμμής και σε απομονωμένες περιοχές του Ελλαδικού χώρου.

Βάσει σχεδιασμού μπορεί να αποτελέσει εναλλακτικά μία εναέρια πλατφόρμα πολλαπλών ρόλων και πολιτικής προστασίας, δεδομένης της μεγάλης αυτονομίας και της δυνατότητας μεταφοράς ωφέλιμου φορτίου μεγάλου βάρους και όγκου.

Ο σχεδιασμός του βασίστηκε στην εμπειρία που αποκτήθηκε από το HCUAV RX-1. Το αεροδυναμικό σχήμα του RX-3 ακολουθεί την καινοτόμα φιλοσοφία σχεδιασμού Blended Wing Body – BWB, προσαρμοσμένη από το ΕΜΡΣ της απαιτήσεις των UAVs.

Οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις του πειραματικού πρωτότυπου αναμένονται να ξεκινήσουν το 2020.

Παράλληλα, το RX-3 θα δοκιμαστεί επιχειρησιακά σε πιλοτικές εφαρμογές με τελικό χρήστη την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ).

To RX-3 αναπτύσσεται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενου ερευνητικού έργου ΕΣΠΑ, της δράσης ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ της ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Στοιχείων Μηχανών & Μηχανολογικού Σχεδιασμού του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, την ερευνητική ομάδα Γεωπληροφορικής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, καθώς και με τις Ελληνικές εταιρείες Carbon Fiber Technologies (CFT, κατασκευή πρωτότυπου) και Intracom Defense Electronics (IDE, ηλεκτρονικά συστήματα και σταθμός ελέγχου εδάφους).

Το μοντέλο του RX-3 παρουσιάζεται στην 83η ΔΕΘ, σε πραγματική κλίμακα 1:1.

Με πληροφορίες από το auth.gr